Skocz do zawartości

[luz na kierownicy] czy to może być coś poważnego?

Kasumi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Kupiłem rowerek GT Avalanche 2.0...przejechałem nim ok.50 km...jestem bardzo zadowolony z niego...ale nasunęły mi się już pierwsze pytania..:)

Dziś trochę go potestowałem w terenie (bez żadnych szaleństw) i zauważyłem,że jak nacisnę przedni hamulec to mogę poruszać całym przodem (zawieszeniem)-czuć luz i to całkiem spory (nie znam się na rowerach i nie potrafię fachowo określić elementów) Prawdopodobnie chodzi o miejsce gdzie kierownica wchodzi w ramę...

Moje pytanie..kupiłem sprzęta w czechach,pierwszy przegląd mam za darmo oczywiście,ale chciałem go olać,bo mi się nie chce jechać tam i nie mam czasu też...czy jednak powiniem sie z tym udać,bo to może być coś więcej niż potrzeba dokręcenia czegoś (bo coś takiego akurat mógłbym zrobić w jakimś okolicznym serwisie)

Wystarczu dokręcić stery. Aby to zrobić musisz poluzować śroby mocujące mostek(to coś co trzyma kierownicę) i dokręcić tą srubkę na środku kapselka na mostku(z wyczuciem, lekko). Następnie dokręcasz śruby mostka i powinno być ok. Jeżeli luzy nadal będą to czynność powtarzasz. Jeżeli kierownica zacznie ciężko chodzić, to musisz znowu odkręcić te śruby na mostku i trochę poluzować śrubę na kapslu.

W serwisie zrobią to w minutę za 5zł, a i zwykły laik sobie poradzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...