Skocz do zawartości

[kierownica]Jaka szerokość najlepsza?

karolyfer

Szerokość kierownicy  

71 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka szeroko?? kierownicy najwygodniejsza?/jak? masz szerok? kier??

• poni?ej 540 mm
      4
    • 540mm-560mm
      13
    • 560mm-580mm
      27
    • 580mm-600mm
      16
    • powy?ej 600mm
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie :) Jaką szerokość kierownicy uznajecie za najwygodniejszą/jaką sami macie? Oczywiście chodzi mi o proste kierownice do XC ale wypowiedzi posiadaczy innych kier też mile widziane. Ciekawi mnie na jak szerokich kierach jeździcie. Ja miałem na początku 62 cm giętą. Teraz mam 57 cm prostą i dalej czuje że jest za szeroka. Na dniach skrócę ją do 550 mm, miałem skracać do 540 mm ale wole nie robić tego tak radykalnie żeby nie przesadzić.

Wypowiadajcie się ludu forumowy :D

ja swoją skróciłem do 56 cm i jest Ok,

trzeba pamiętać że z szerszymi kierami lepiej się zjeżdża i podjeżdża, lepiej też jeździ się w piachu lub w błocie.

krótka kierownica dobra jest na płaskim, nie łapie się wiatru i rowerek jest bardziej skrętny no i lżejszy :) .

jezdzilem na 60cm i jak kupilem 58 to sie balem ze bedzie za waska

ale dorzucilem rogi i spadlo do 56cm praktycznie

jak dla mnie ok :D

w drugim nadal mam 60cm i to gieta B) ale tam to mozna zakrety jak motocrossowiec brac (platformy i wogole rower fr)

do xc okolo 56-58cm bedzie dla wiekszosci ludzi ok

zalezy od rozstawu ramion

wieksza roznice bedziesz mial przy zmianie mostka z np. 13 na 11cm ;]

Pytanie jak w temacie B) Jaką szerokość kierownicy uznajecie za najwygodniejszą/jaką sami macie? Oczywiście chodzi mi o proste kierownice do XC ale wypowiedzi posiadaczy innych kier też mile widziane. Ciekawi mnie na jak szerokich kierach jeździcie. Ja miałem na początku 62 cm giętą. Teraz mam 57 cm prostą i dalej czuje że jest za szeroka. Na dniach skrócę ją do 550 mm, miałem skracać do 540 mm ale wole nie robić tego tak radykalnie żeby nie przesadzić.

Wypowiadajcie się ludu forumowy :D

Moja ma 62 i jak na razie nie zamierzam zmieniać :D dobrze mi się jeździ z taką jaka jest

Miałem 580mm. Skróciłem do 550mm. Teraz jeszcze założyłem rogi, ale nie odczuwam braku miejca/zbyt wąskiego chwytu... i tak czasem na szosie chwytam kierownicę tuż koło mostka. A za to nie mam problemu z mieszczeniem się między drzewami/słupkami na mieście itp ;).

Mam giętą 680mm. Rower prowadzi się powiedzmy "dostojnie", ale mi tak pasuje, choć w mieście i w gęstym lesie trzeba się pilnować. Gdy teraz wsiadam na rower z węższą kierą, to wydaje mi się strasznie nerwowy w reakcjach, ale to chyba wszystko kwestia przyzwyczajenia.

ja w starym rowerze miałem 560mm a teraz sie przesiadłem na rower z giętą o długości 650 i... nie umiem na tym jeździć, za szeroko :) poza tym przez kilka pierwszych dni bolały mnie nadgarstki i ramiona...

gdy wsiadam na stary rower to wygoda jak w fotelu :) dlatego zbieram na prostego ROOXa.. oby jak najszybciej

Ja kierownice sprawdzam tak, jade 100 km, jak łapy dają rade, to jej nie zmieniam :)

Miałem 56 + rogi (zostało 52) i łapy bolały.

Mam 58 + rogi - bolą mnie w takiej podróży.

Mam też 65 cm (już gieta rzecz jasna), i niedługo sie wybieram na 110 km, zobaczymy czy da rade ....

Lubię szerokie kierownice i dobrze mi z nimi. Na prostej 540mm czułem się niepewnie, po przesiadce na giętą 660mm poczułem, że to jest to :) No cóż, może dlatego że nie jestem żadnym profesjonalnym zawodnikiem :)

Ja mam giętą 630mm ale chciałbym mieć szerszą(ok 660-680mm)żebym mógł założyć rogi i mieć miejsce na dłonie.Kiedyś miałem 580mm i było dobrze.Ale od roku jeżdze na 630 i sie juz przyzwyczaiłem do takich szerokich.Jest mi na nich wygodniej.

No i pachy się wietrzą :)

Teraz jak sie przejade na 580 to mam wrażenie jakbym musiał sie kulić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...