Skocz do zawartości

[rama] wielkość ram w używanych rowerach

haski1576

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Ciekawi mnie jedna rzecz,otóż patrzyłem sobie na allegro na używane trekkingi,ponieważ chciałbym sobie kupić jakiś dobry używany rower ale problem jest z wielkością ramy.Od czego to zależy że prawie wszystkie rowery używane mają ramy 22 i wyżej np

takie KTM, jest parę fajnych rowerków tej firmy ale wszystkie mają rame przynajmniej 22 a jak nie większą.Czy ci sprzedający kupują je jakoś taniej bo nie mogą się sprzedać i wystawiają je na sprzedasz czy po prostu takie wielki ramy są tak popularne?

Napisano

22" w rowerze trekingowym to nie jest taka wielka znów rama, bo trekingiem jeździ się głównie po twardej równej nawierzchni i bez szaleństw. Do tego ich geometria jest trochę inna - nie sportowa, więc ramy są krótsze.

22" to rama dla kogoś o wzroście trochę ponad 180 cm. Ja mam 185 cm wzrostu i rama 21" jest dla mnie za mała w takim rowerze, bo się wujkowym przejechałem kilka razy.

Napisano

22" w rowerze trekingowym to nie jest taka wielka znów rama, bo trekingiem jeździ się głównie po twardej równej nawierzchni i bez szaleństw. Do tego ich geometria jest trochę inna - nie sportowa, więc ramy są krótsze.

22" to rama dla kogoś o wzroście trochę ponad 180 cm. Ja mam 185 cm wzrostu i rama 21" jest dla mnie za mała w takim rowerze, bo się wujkowym przejechałem kilka razy.

Czyli dla mnie (mam 184cm wzrostu)taka rama będzie w sam raz?

Jak patrzyłem na tabelkę z wielkosciami ram to wychodziło że rama 22 jest dla osoby o wzroście powyżej 190cm 

Napisano

Całkiem niezłą metodą dopasowania rozmiaru ramy jest następujący sposób: http://www.######.pl/Jak-dobrac-wielkosc-ramy-do-swojego-wzrostu-cinfo-pol-22.html

Sam z niego ostatnio korzystałem kupując ramę, do której niestety nie mogłem się przymierzyć i ostatecznie jestem zadowolony.

Oczywiście najlepiej jest sprawdzić, czy rower pasuje metodą Macajewa, ale jeśli nie ma takiej możliwości, to proponuję spróbować powyższego.

Napisano

Ale przecież nie trzeba się przymierzać do tego jedynego roweru. Można iść do sklepu i się przymierzyć do roweru tego samego typu, najlepiej jakby był tej samej firmy, ale to też nie jest absolutnie konieczne.

Przecież głupotą jest kupować rower trekingowy (i każdy inny) nie jadąc uprzednio na żadnym trekingu (lub innym) i nie stwierdzić po sobie: "oo ten jest za mały/duży/akurat dla mnie".

Napisano

Mam 185 cm wzrostu i parę razy dosiadałem dla porównania roweru tego typu z ramą 20 i 22 cale - na mnie 22 cale to za dużo, prześwit między nogami jest drastycznie mały. Z kolei 20 jest ok ale jak to przy tego typu rowerze - dosyć krótka.

Napisano

Też mi się wydaje że rama 22 będzie na mnie za duża.Tylko się dziwie czemu na allegro z używanych rowerów za ok 2tys prawie wszystkie mają ramy powyżej 22'.Chyba tylko jedną udało mi się znaleźć z ramą poniżej 22'.

Napisano

Z rozmiarem ramy to jest różnie. Co producent, to inna geometria. Dla mnie przy 180cm 21" treking Krossa jest dla mnie delikatnie za duży. Z drugiej strony siedziałem na Lazaro Senatore w ramie 19" i miałem wrażenie, że rower jest jeszcze większy niż mój. Jeżeli są jakieś wątpliwości, to niestety trzeba się przymierzyć samemu. Nie ma ogólnego przepisu na dobór rozmiaru ramy.

Wysłane z mojego OV-Steelcore10III przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...