felt100 Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Panowie pomóżcie „zielonemu”, bo robię to po raz pierwszy. Zdemontowałem kółko górne tylne przerzutki, bo całe oklejone było smarem i piaskiem. Zauważyłem że jest ono pęknięte. Jak na załączonej fotce. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ccfaf710d7fc651a.html# Czy to jest normalne, czy kwalifikuje się do wymiany Czy można spokojne oba kółka wyszejkować w benzynie ?? Czy przesmarować powierzchnię między podkładkami a kołkiem?? Pytanie najważniejsze. Podkładki z jednej strony są gładkie a z drugiej maja takie wzgrubienie. Jak je zamontować. Wzgrubieniem do kołka ??
progress Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Kółek nie moczyć w benzynie, bo jak widać posiadają łożyska z których wypłukałby się smar. Wystarczy je wytrzeć szmatką na sucho. Chyba że łożyska ciężko się obracają, wtedy warto pomyśleć o ich wymianie. Pęknięcie raczej nie ma wpływu na pracę, też takie mam w kółku i nic się z tym nie dzieje. Podkładki montuje się wystającą częścią do środka łożyska, między elementy można dać trochę smaru stałego w celu zabezpieczenia przed wodą.
Roonin Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Nie ryzykował bym jazdy na takim kółku. Na alledrogo można kupić dość tanio zamienniki i się nie bać ze staniesz w szczerym polu kilka ładnych kilometrów od domu. Żadnej benzyny!!! Załatwisz łożyska. Smar tak jak kolega pisał można dać dla zabezpieczenia przed wilgocią. Nie pamiętam jak mają iść te podkładki, dawno tego nie rozbierałem. Może daj jakieś foty tych podkładek. DEIT: Już widzę. Do środka, czyli tymi kołnierzami do łożyska. Kołnierz ustala pozycję kółka i zapobiega nadmiernemu ściskaniu.
Mod Team Puklus Napisano 9 Listopada 2013 Mod Team Napisano 9 Listopada 2013 Ja te kółka raz płukałem w benzynie, rozebrałem, wypłukałem stary smar, wysuszyłem, nałożyłem nowego i zamknąłem ... nie należy tego robić często, w zasadzie w ogolę, ale jak kółka powoli padają co nam szkodzi. Pęknięte kółeczko można spróbować skleić ale pewnie nie wytrzyma i szykuje sie wymiana. Odnośnie podkładek, nie ma znaczenia która gdzie, tylko tulejką do środka i skręcić, kółko ma sie obracać bez oporów.
felt100 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Napisano 9 Listopada 2013 Dzięki za szybkie odpowiedzi Jako że rower już ma przerwę do wiosny to tego pękniętego kółka montował nie będę. Wymienię je na nowe.
Roonin Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Ja te kółka raz płukałem w benzynie, rozebrałem, wypłukałem stary smar, wysuszyłem, nałożyłem nowego i zamknąłem ... nie należy tego robić często, w zasadzie w ogolę, ale jak kółka powoli padają co nam szkodzi. Jeśli umiemy zdjąć uszczelniacz i potem go założyć to oczywiście, jak najbardziej. Ostatnio też tak reanimowałem troszkę większe łożyska Ja miałem na myśli raczej taką opcję że myjemy i nic dalej nie robimy
felt100 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 Jeszcze jedna prośba. Może ktoś porzucić konkretny numer modelu kółek BBB. Z ofert 2 sklepów dostałem dostałem odpowiedz że odpowiedni powinien być model BDP-05, jednak same kółka wyglądają zupełnie inaczej niż te które wymontowałem ze swojej przerzutki, sama średnica otworu na śrubę wydaje się dużo większa. Montował ktoś model BDP-12 ?
Roonin Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Kolego różnica może być z powodu rocznika przerzutki. Ja w dwóch przerzutkach Sram x7 mam dwa różne modele kółek zupełnie inaczej łożyskowane(w nowszej gorsze ) . Jesli to to kółko ze zdjęcia to według mnie BDP-12 lub tańsze BDP-01
felt100 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 Dokładnie, jest to kółko ze zdjęcia. Rower jest z 2010 roku, może sama przerzutka pochodzi z innego rocznika.
tobo Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Jest to raczej nowszy model przerzutki i kółek - standardowy, z jednym otworem do śruby. Starsze miały dwa, z czego jeden pozwalał zamocować kółko w odpowiednim miejscu w wózku.
Roonin Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 No to się wyjaśniło . Co prawda X9 akurat nigdy nie posiadałem ale nie wiedziałem ze tam też pchali te mimośrodowe. Myślałem że tylko duże bądz małe łożysko.
felt100 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 Tak wyglądają oba kółka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/88d11f5937e651b5.html Otwór około 6-7 mm Średnica kółka około 41-42 mm Grubość około 6 mm
Mod Team Puklus Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 Ja bym to drutem związał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.