Falanis Napisano 8 Listopada 2013 Napisano 8 Listopada 2013 Witam, Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale temat tyczy się w sumie ramy rowerowej. Strasznie nie podoba mi się zjawisko, kiedy linki, a dokładniej ich pancerze wycierają z biegiem czasu lakier w okolicy główki ramy. Macie koledzy jakieś patenty na to?
mklos1 Napisano 8 Listopada 2013 Napisano 8 Listopada 2013 Google Twoim przyjacielem: https://www.google.pl/search?q=os%C5%82ona+pancerza&safe=off&client=firefox-a&hs=0xr&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Kyd9UrTQIuWI4AT9uIHIBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1920&bih=927 A na długie odcinki linki można nałożyć koraliki: http://www.rowerownia.com/koraliki-na-linke-jagwire-p-1039.html Te detale są dostępne w każdym sklepie rowerowym, który ma większą ofertę.
Falanis Napisano 8 Listopada 2013 Autor Napisano 8 Listopada 2013 Dzięki Zastanawiałem się własnie nad jakąś osłonką, ale pomyślałem, że obojętnie czego by się nie założyło na pancerze to i tak będą obcierały. Sam nie wiedziałem, że istnieją jakieś gotowe rozwiązania, więc przyjrzę się tematowi bliżej i będę kombinował Dziękuję i pozdrawiam
PKDeath Napisano 8 Listopada 2013 Napisano 8 Listopada 2013 Można też przykleić w newralgicznym miejscu przezroczystą taśmę klejącą. Też działa
CzikO Napisano 8 Listopada 2013 Napisano 8 Listopada 2013 Ja dokładnie stosuję propozycje kolegi z taśmą. W newralgicznych miejscach przykleiłem przeźroczystą taśmę do pakowania. Jest dość gruba i nie przeciera się za szybko. To tanie i wytrzymałe rozwiązanie. Chyba najlepsze i niewidoczne nawet z bliska.
Mod Team safian Napisano 8 Listopada 2013 Mod Team Napisano 8 Listopada 2013 Taśma, albo po prostu iść do serwisu, bardzo często za darmo można dostać takie małe naklejki ochronne.
Kolzwer Napisano 8 Listopada 2013 Napisano 8 Listopada 2013 Ja mam przyklejony do ramy, prostopadle do linki mały, podłużny kawałek twardszej pianki, której używa się do uszczelniania drzwi - niedrogo i estetycznie
Falanis Napisano 8 Listopada 2013 Autor Napisano 8 Listopada 2013 Dzięki koledzy za podpowiedzi :-) Może w wolnym czasie wpadną mi podobne materiały w rece, a warto wziąć się za to jak najszybciej. Pamiętam, że w moim starym rowerze pancerze przecierały sobie szlaki już w samym aluminium :-)
stefan2810 Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Nakładki na pancerze również będą Ci rysować i przecierać lakier. Bo sam takie miałem. Moim zdaniem najlepsze i najprostsze rozwiązanie to naklejenie ochronnych naklejek. Naklejasz i problem z głowy. http://allegro.pl/listing/listing.php?string=ochronne&search_scope=category-98844
Mod Team adamos Napisano 9 Listopada 2013 Mod Team Napisano 9 Listopada 2013 Takich taśm przeróżnych po sklepach całe półki. Helitape, Paragon, 3M, Bike Shield, czy nawet take cuś. Można znaleźć też tańsze zamienniki, byle tylko skutecznie ukochaną ramę chroniły przed obtarciami, kamykami, itp. Ja używam bezbarwnej 3M - dobra taśma.
alkor Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Jest jeden niezawodny sposób- ramy z wewnętrznym prowadzeniem kabli;)
Mod Team adamos Napisano 9 Listopada 2013 Mod Team Napisano 9 Listopada 2013 Taśma ochronna to też niezawodny, sprawdzony sposób.
Schwefel Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Nakładki na pancerze również będą Ci rysować i przecierać lakier. Bo sam takie miałem. Moim zdaniem najlepsze i najprostsze rozwiązanie to naklejenie ochronnych naklejek. Naklejasz i problem z głowy. http://allegro.pl/listing/listing.php?string=ochronne&search_scope=category-98844 Tylko, że nakładki pełnią jeszcze jedną funkcję, wyciszają obijanie się pancerza o ramę.
nikodem Napisano 10 Listopada 2013 Napisano 10 Listopada 2013 Przeźroczysta folia ochronna do okien. Polecam wytrzymuje nawet katowanie łańcuchem na tylnych widełkach
Falanis Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam po dłuższej przerwie Zakupiłem zestaw naklejek ochronnych firmy BikeProtection - model Crystal MTB. Całość dość prosto zapakowana, lecz nie ma się do czego przyczepić. Zestaw jest spory z wielką różnorodnością kształtów naklejek, z których wykorzystałem ok. połowę. Same naklejki nakłada się bardzo łatwo, są elastyczne, co pozwala im perfekcyjnie pokryć nawet nieregularne miejsce spawu. Materiał, z którego wykonane są naklejki prezentuje bardzo wysoką jakość, po przyklejeniu wydają się być strasznie trwałe oraz są zupełnie niewidoczne. Z minusów (na siłę) mógłbym wymienić chyba tylko cenę, jednak nie będzie to częsty wydatek, dlatego śmiało mogę polecić ten produkt.
drnopl Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Ja sobie dzisiaj powycinam na ploterze z bezbarwnego grubego laminatu Oracal naklejki ochronne, dam znać jak z wytrzymałością. Pakiet tak myślę z 300-400 naklejek to koszt rzędu 10zł na oko...
ElDiablo Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Zwykły Oracal nie wytrzyma Ci zbyt długo... Proponuję zajrzeć TU, może coś się przyda - http://www.forumrowerowe.org/topic/152004-folia-ochronna-czy-oklejacie-rowery-folia-ochronna-w-innych-miejscach/
BajkowiecxD Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Ja mialem tasme izolaczyjną,teraz zastąpilem ją prawie przezroczystą najklejką które dostalem do zamowienia w rowerowy.com
drnopl Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 @ElDiablo, nie zwykły, tylko laminat podłogowy, taki jak na naklejkach stosowanych na podłoża (strzałki z promocjami itp), praktycznie niezniszczalna bestia Pracuję jako grafik w drukarnii wielkoformatowej, i mam styczność z tymi materiałami na codzień
robertrobert1 Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Ja mam dwa inne sposoby. Jeżeli rysowanie ramy ma dość długi ślad to to miejsce owijam blaszką aluminiową wyciętą z byle jakiej albo ulubionej puszki piwa. Aby blaszka się trzymała łapię ją plastykową opaską samozaciskową. Na krótkie i podłużne zarysowania wystarczy sama opaska. Nie podejmuję się oszacowania ani wagi ani kosztów takiego rozwiązania
ElDiablo Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Yyyy Robciu, szacun za pomysł i realizację....daj fotę, "bom" ciekaw mocno jak to się je (w sensie jak wygląda)... Jakoś mam wrażenie że mocno się to gryzie z moim wrodzonym poczuciem "wizualnego ładu" (czytaj estetyki)
patrykreset Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Ja mam naklejona tasme izolacyjna i od roku.jest dobrze Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
jakac93 Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Ja sobie dzisiaj powycinam na ploterze z bezbarwnego grubego laminatu Oracal naklejki ochronne, dam znać jak z wytrzymałością. Pakiet tak myślę z 300-400 naklejek to koszt rzędu 10zł na oko... Biorę dwa takie pakiety Ja sobie dzisiaj powycinam na ploterze z bezbarwnego grubego laminatu Oracal naklejki ochronne, dam znać jak z wytrzymałością. Pakiet tak myślę z 300-400 naklejek to koszt rzędu 10zł na oko... Biorę dwa takie pakiety
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.