Skocz do zawartości

[Rama] Linki wycierają lakier

Falanis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale temat tyczy się w sumie ramy rowerowej.

Strasznie nie podoba mi się zjawisko, kiedy linki, a dokładniej ich pancerze wycierają z biegiem czasu lakier w okolicy główki ramy.

Macie koledzy jakieś patenty na to? :)

Napisano
Napisano

Dzięki :)

Zastanawiałem się własnie nad jakąś osłonką, ale pomyślałem, że obojętnie czego by się nie założyło na pancerze to i tak będą obcierały.

Sam nie wiedziałem, że istnieją jakieś gotowe rozwiązania, więc przyjrzę się tematowi bliżej i będę kombinował :)

Dziękuję i pozdrawiam :)

Napisano

Ja dokładnie stosuję propozycje kolegi z taśmą. W newralgicznych miejscach przykleiłem przeźroczystą taśmę do pakowania. Jest dość gruba i nie przeciera się za szybko. To tanie i wytrzymałe rozwiązanie. Chyba najlepsze i niewidoczne nawet z bliska.

Napisano

Ja mam przyklejony do ramy, prostopadle do linki mały, podłużny kawałek twardszej pianki, której używa się do uszczelniania drzwi - niedrogo i estetycznie :)

Napisano

Dzięki koledzy za podpowiedzi :-) Może w wolnym czasie wpadną mi podobne materiały w rece, a warto wziąć się za to jak najszybciej.

Pamiętam, że w moim starym rowerze pancerze przecierały sobie szlaki już w samym aluminium :-)

Napisano

Nakładki na pancerze również będą Ci rysować i przecierać lakier. Bo sam takie miałem. Moim zdaniem najlepsze i najprostsze rozwiązanie to naklejenie ochronnych naklejek. Naklejasz i problem z głowy.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=ochronne&search_scope=category-98844

Tylko, że nakładki pełnią jeszcze jedną funkcję, wyciszają obijanie się pancerza o ramę.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Witam po dłuższej przerwie :)

Zakupiłem zestaw naklejek ochronnych firmy BikeProtection - model Crystal MTB.

Całość dość prosto zapakowana, lecz nie ma się do czego przyczepić. Zestaw jest spory z wielką różnorodnością kształtów naklejek, z których wykorzystałem ok. połowę. Same naklejki nakłada się bardzo łatwo, są elastyczne, co pozwala im perfekcyjnie pokryć nawet nieregularne miejsce spawu. Materiał, z którego wykonane są naklejki prezentuje bardzo wysoką jakość, po przyklejeniu wydają się być strasznie trwałe oraz są zupełnie niewidoczne.

Z minusów (na siłę) mógłbym wymienić chyba tylko cenę, jednak nie będzie to częsty wydatek, dlatego śmiało mogę polecić ten produkt.

Napisano

Ja sobie dzisiaj powycinam na ploterze z bezbarwnego grubego laminatu Oracal naklejki ochronne, dam znać jak z wytrzymałością. Pakiet tak myślę z 300-400 naklejek to koszt rzędu 10zł na oko...

Napisano

@ElDiablo, nie zwykły, tylko laminat podłogowy, taki jak na naklejkach stosowanych na podłoża (strzałki z promocjami itp), praktycznie niezniszczalna bestia ;) Pracuję jako grafik w drukarnii wielkoformatowej, i mam styczność z tymi materiałami na codzień :)

Napisano

Ja mam dwa inne sposoby. Jeżeli rysowanie ramy ma dość długi ślad to to miejsce owijam blaszką aluminiową wyciętą z byle jakiej albo ulubionej puszki piwa. Aby blaszka się trzymała łapię ją plastykową opaską samozaciskową. Na krótkie i podłużne zarysowania wystarczy sama opaska. Nie podejmuję się oszacowania ani wagi ani kosztów takiego rozwiązania :woot:

Napisano

Yyyy Robciu, szacun za pomysł i realizację....daj fotę, "bom" ciekaw mocno jak to się je (w sensie jak wygląda)...

Jakoś mam wrażenie że mocno się to gryzie z moim wrodzonym poczuciem "wizualnego ładu" (czytaj estetyki) :laugh:

Napisano

Ja sobie dzisiaj powycinam na ploterze z bezbarwnego grubego laminatu Oracal naklejki ochronne, dam znać jak z wytrzymałością. Pakiet tak myślę z 300-400 naklejek to koszt rzędu 10zł na oko...

Biorę dwa takie pakiety :D

Biorę dwa takie pakiety :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...