Skocz do zawartości

[tylna przerzutka] problem z trzymaniem linki

adhed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, 

Mam problem, który wydaje się niewielki, a jednak przez to tylna przerzutka nie nadaje się obecnie do użycia...

Chodzi o gwint, gdzie wkręca się śrubkę, która ma trzymać linkę tylnej przerzutki. Gwint się wyrobił na tyle, że śrubka wchodzi do pewnego momentu luźno, a potem tylko kręci się dookoła i nie wkręca się głębiej. Przez to nie da rady ścisnąć linki, a przez to przerzutka nie może pracować.

1) Myślicie że da radę coś z tym zrobić? 

2) Miałem drugą przerzutkę ze starego roweru w zapasie i ją założyłem, tylko, że ona jest z długim wózkiem, a wcześniej miałem z krótkim - czy to może w czymś przeszkadzać? Póki co działa chyba ok

Jesteś pewien że to obrobiony gwint w przerzutce, a nie na śrubce? Ja miałem drugi przypadek i wymieniłem śrubę z innej przerzutki i działa.

Jeśli jednak to pierwszy, wystarczy nagwintować otwór o numer większym gwintem i dobrać odpowiednią śrubkę ;) prosta piłka

• Mod Team

Na moje nie ma wielkiego problemu ... bo po cóż człowiek nakrętkę wymyślił ? Na upartego można ją tam nawet przykeić, znaczy do przerzutki. CHyba ze nie ma tam totalnie miejsca na nakrętke co sie raczej nie zdarza ... wtedy przegwintować na większa śrubę, bodajże M6 bo M5 jes tam w standardzie ... chyba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...