Skocz do zawartości

[ramy/rowery] Jaką kupić?

NightVegas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnim razem kupiłem zjazdówkę, jednak mieszkam w takim o to miejscowości, że to jest czysty bez sens mieć taki rower..  Kupiłem go jednak okazyjnie, więc stracić na nim nie stracę. Do rzeczy , poszukuję roweru , myślałem o xc, chodzi mi o szybką jazdę, dalsze wypady, coś jak by na maraton rowerowy. Miałem dylemat nad fullem jakimś o skoku 120 mm , lecz po dłuższym zastanowieniu, jednak wole szybszy rower niż ,,milutki fotel'' . Tak więc myślę o sztywnej ramce , amor 100mm skoku? , koła 26 , hydrauliczne hamulce jakieś, może aps, przerzutki 9 rzedowe, czy wieksze?. Zależy mi na niskiej wadze. Tak więc w skrócie chce szybki , zwinny, lekki rowerek . Czy starczy mi 2.5 tyś, czy warto coś dołożyć? Jakiej marki ramy szukać jak i amoru? Koła 26 , czy ładować się w 29? Oczywiście będę rower modernizował. Zastanawiam się czy rower ma być nowy , czy styknie używany. Raczej ładował bym się w używkę , znacznie taniej, zawsze będę mógł coś w ten rower władować lepszych części. Moja waga 80 kg, przy 188 cm , może już więcej.Zależy mi na dobrej ramie , ponieważ rower będzie modyfikowany. Cena roweru tak myślę do 3 tyś , najlepiej jak najmniej , ale jestem w stanie dopłacić jeśli będzie warto ;)

Myślałem nad jakimś:

specem np. Stumjumper

scott scale 40

kelysa

krossem np level a8+

Na rower mogę dozbierać więcej  ;)

Rower który teraz sprzedaję na części ( Czy warto coś zostawić?Czy już jak kupię rowerek to wtedy kombinować co ulepszyć?)

Widelec-Meks, Saso 200-235mm 

Tylny amortyzator-Marzocchi,Roco R 200mm 

Kierownica-NS,Proof, 740mm 

Mostek-Dartmoor Fury 

Sztyca-Dartmoor

Siodło-Dartmoor- razem 

Pedały-VP, 599 nowe  

Manetki-Shimano , XT

Dźwignie hamulca-Accent razem ; 

Przerzutka tylna-Shimano,Deore XT 8 rzędowa 

Hamulce-Hydrauliczne,Accent, APS

Tarcza:przód 203 tył 180 razem  

Korba-Truvativ Ruktion z zębatką 

Suport-Truvativ 

Obręcze-Sunrims, Double Track 100 zł 

Piasta tył-Novatec  

Opony-duro wildlife  26 x 3.0 

Stery-Dartmoor 

Gripy-no name 

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc  ;)

Napisano

Z używek coś takiego znalazłem na przykład:

http://allegro.pl/cube-acid-cmpt-xt-rock-shock-i3661633776.html

dobry Cube za dobre pieniądze: napęd deore/deore xt w tym hample, przyzwoity wideł na wiatr; tylko te dziwne gripy wymienić;

rama 18" może być trochę krótka na 188cm wzrostu, ale warto pomyśleć i ewentualnie się przymierzyć

http://allegro.pl/peritus-mtb-xt-bor-pro-sid-carbon-wys-free-i3666669150.html

węgiel za 3,3zł? gość piszę, że naprawiana rama po udeżeniu kamieniem, więc nigdy nic nie wiadomo, ale cały osprzęt xt i SID na przodzie, więc można popytać właściciela

http://allegro.pl/scott-scale-70-xl-2012r-i3659289091.html

i jeszcze scott na równie dobrym osprzęcie, w tym reba, za dobre pieniądze z dużą ramą

Na alledrogo wystarczy wpisać interesujący Cię przedział cenowy i trochę poszperać, jest tego cała masa, ja dałem Ci tylko 3 przykłady. Powodzenia przy grzebaniu :)

Napisano

Wedle preferencji, mówią, że większe koło jest lepsze dla większych osób. Ale 29er'y są cięższe, mniej zwrotne, ale przy tym łatwiej pokonują nierówności i utrzymują większą predkość ...podobno.

Napisano

szału tam nie ma, nie wiem czy to jest warte w ogóle 1,5k; jeśli chcesz do 3 tys, jak napisałeś, można spokojnie dostać coś dużo lepszego, 

co do rozmiaru ramy nikt Ci nie powie jaka będzie dla Ciebie odpowiednia, sam musisz to sprawdzić i się dopasować

• Mod Team
Napisano

Przy Twoim wzroście tylko 27,5" lub 29". Olej małą kiszkę.

W założonym przez Ciebie budżecie i przeznaczeniach Northtec Gravity 27,5" jest ciekawą propozycją. Jeśli możesz trochę "dozbierać" - bierz wersję XT.

Napisano

Chodzi zapewne o coś takiego :

biegi 30

rama  Alu 6061, 17" 19" 21"

amor- Rock Shox XC30 Poploc 100mm - blokada z kierownicy

przerzutka tylna Shimano RD-780 XT

przerzutka przednia Shimano FD-M591 Deore

manetki Shimano SL-M591 R10 Deore

korba Shimano FC-M552 42x32x24T

hamulce Shimano DB-M505 Hydr.

kaseta Shimano HG62-10 11-36T

lancuch Sram PC 1031 

piasta Sram 306 F/R 32H QR  

obrecze RMX Sting 32H 

oponySchwalbe Rapid Rob 27,5x2,25 

sodlo San Marco SKN

kierownicaNorthtec 31,8 630mm

mostek Northtec 100/120mm 

wspór siodła-Northtec 30,8 350mm

waga -12,9kg

warte jest to tej ceny? Czy może jakąś inna marke? Rama do 27.5 lepiej 21? , a do 29 19?

• Mod Team
Napisano

Ale po co Ty próbujesz przyklejać zawartość z firmowej strony, nieudolnie zresztą? :no:  Przecież napisałem Ci, o jaki rower dokładnie mi chodzi, i że w tym przedziale cenowym jest ofertą godną rozważenia. Tutaj możesz poczytać więcej czy warto, czy może jednak nie.

• Mod Team
Napisano

Zapytaj użytkowników w wątku dotyczącym tego roweru. Ten rower ma dość nietypową geometrię.

A 29" na 188 wzrostu, to wcale nie jest za dużo... :)

Napisano

Raczej sporo osób odradza koła 29, poszukam , może czegoś sprawdzonego własnie na kołach 27.5 + 19 rama  powinno być ok :)

Poda ktoś jeszcze jakieś propozycje do koł 29? Rama 19 , czy 21? 188 cm wzrostu jak nie więcej już

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...