Skocz do zawartości

[Łańcuchy] SRAMa - jaki wybrać?

b1ogusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zalozylem nowy watek, bo w poprzednim na to pytanie nikt konkretnie nie odpowiedzial:/

Dowiedzialem sie, iz wybadaloby mi zmienic lancuch, a ze mam kasete srama i planuje w najblizszym czasie zmiane przerzutki na srama x-7, to zdecydowalem sie n alzncuch srama.W zakresie moich mozliwosci w kwestii kasy w gre wchodzi PC-38 i PC-48. Pytanie brzmi, czym one sie roznia? Czy ta roznica bedzie "odczowalna" np. w zywotnosci, plynnosci zmiany biegow itp. , jesli moj przebieg w sezonie to ok 1500 - 2000 km?

A moze macie jakies inne propozycje lancucha do napedu srama w granicy cenowej do 50 zeta?

Uzywam lancucha Pc-48 i jestem z neigo bardzo zadowolony--myslalem ze po 2 tys km bedzie do wymiany, a tu mile zaskoczenie i ma przejechane juz 5 tys i na calej dlugosci 106 ogniw wydluzyl sie zaledwie o 6mm.. i nadal. Dzieląc te wydluzenie przez ilos ogniw wychodzi ze kazde ogniwo rozciagnelo sie o 0,056 mm :) a wiec uwazam ze to jest cale nic. Ogolnie polecam ten lancuch. Dodam tez ze jest uzywany w jezdzie trekingowej po roznym terenie... najczesciej rower obciazony ciezkimi sakwami i do tego moja waga nie jest mala bo 90kg-wiec jest co ciagac. Po takim przebiegu zaczal glosniej pracowac-ale nigdy mi nie pękł no i spinka trzyma-tez nigdy nie zawiodła.

Z tego co wiem to PC-38 jest wykonany ze slabszych materiałow-ale nie powiem dokladniej bo nie wiem dokladnie no i nie testowalem tego lancucha. Nastepny lancuch ktory bede testowal to bedzie IG-51 i bede wiedzial ktory jest mocniejszy :D

Zjeździłem już kilka PC-38 i najlepszy z nich przejechał 7tysi przy czym zniszczył kasetę :) Ogólnie 38 to bardzo miękki i rozciągliwy łańcuch.

Ja bym jednak dołożył do 48 i miał spokój na kilka tys. km.

Jak 48 za drogi to polecam tego KMC, przejechałem na nim 11tys.km, trochę głośniej pracował od 38 ale za to dłużej.

http://www.allegro.pl/item105841993_lanuch...ragon_wawa.html

• Mod Team

Przejechałem na PC38 ok. 2k km i mi zjechał prawie kasete do takiego stan, że teraz jak kupiłem PC48 i go założę to mi skacze :D. Myślę, że PC48 będzie mocniejszy, twardszy i starczy na dłużej. Poza tym myślę wymienić na kasetę ALivio, ponoć twardsza od sram-owskich

z pc-48 mam ten sam problem. Zrobilem 2,5 tys km i musiałem wymienić bo miałem mały wypadek przy pracy i się pokrzywił. Założyłem i nie dało rady mocniej cisnąć bo latał jak cholera więc wymieniłem i kasete. Ale za rok poszukam chyba jakiegoś roolofa ;] bo nie ma sensu co pół roku bym musiał łańcuch zmieniać albo częściej.No chyba że kupie z 3 i bede je zmieniał a układ później cały

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...