b1ogusz Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam Zalozylem nowy watek, bo w poprzednim na to pytanie nikt konkretnie nie odpowiedzial:/ Dowiedzialem sie, iz wybadaloby mi zmienic lancuch, a ze mam kasete srama i planuje w najblizszym czasie zmiane przerzutki na srama x-7, to zdecydowalem sie n alzncuch srama.W zakresie moich mozliwosci w kwestii kasy w gre wchodzi PC-38 i PC-48. Pytanie brzmi, czym one sie roznia? Czy ta roznica bedzie "odczowalna" np. w zywotnosci, plynnosci zmiany biegow itp. , jesli moj przebieg w sezonie to ok 1500 - 2000 km? A moze macie jakies inne propozycje lancucha do napedu srama w granicy cenowej do 50 zeta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zechu Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Uzywam lancucha Pc-48 i jestem z neigo bardzo zadowolony--myslalem ze po 2 tys km bedzie do wymiany, a tu mile zaskoczenie i ma przejechane juz 5 tys i na calej dlugosci 106 ogniw wydluzyl sie zaledwie o 6mm.. i nadal. Dzieląc te wydluzenie przez ilos ogniw wychodzi ze kazde ogniwo rozciagnelo sie o 0,056 mm a wiec uwazam ze to jest cale nic. Ogolnie polecam ten lancuch. Dodam tez ze jest uzywany w jezdzie trekingowej po roznym terenie... najczesciej rower obciazony ciezkimi sakwami i do tego moja waga nie jest mala bo 90kg-wiec jest co ciagac. Po takim przebiegu zaczal glosniej pracowac-ale nigdy mi nie pękł no i spinka trzyma-tez nigdy nie zawiodła. Z tego co wiem to PC-38 jest wykonany ze slabszych materiałow-ale nie powiem dokladniej bo nie wiem dokladnie no i nie testowalem tego lancucha. Nastepny lancuch ktory bede testowal to bedzie IG-51 i bede wiedzial ktory jest mocniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Zjeździłem już kilka PC-38 i najlepszy z nich przejechał 7tysi przy czym zniszczył kasetę Ogólnie 38 to bardzo miękki i rozciągliwy łańcuch. Ja bym jednak dołożył do 48 i miał spokój na kilka tys. km. Jak 48 za drogi to polecam tego KMC, przejechałem na nim 11tys.km, trochę głośniej pracował od 38 ale za to dłużej. http://www.allegro.pl/item105841993_lanuch...ragon_wawa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b1ogusz Napisano 28 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 thx. Zdecyduje sie chyba na 48. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 ja tez mam 48 i polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 29 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Przejechałem na PC38 ok. 2k km i mi zjechał prawie kasete do takiego stan, że teraz jak kupiłem PC48 i go założę to mi skacze . Myślę, że PC48 będzie mocniejszy, twardszy i starczy na dłużej. Poza tym myślę wymienić na kasetę ALivio, ponoć twardsza od sram-owskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 30 Maja 2006 Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Będe testował 3 łańcuszki SRAMa PC-48 na kasecie Sora 12x25 wiec zobaczymy czy są mocne Myśle że ~15 tys wytrzyma spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialy Napisano 30 Maja 2006 Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 z pc-48 mam ten sam problem. Zrobilem 2,5 tys km i musiałem wymienić bo miałem mały wypadek przy pracy i się pokrzywił. Założyłem i nie dało rady mocniej cisnąć bo latał jak cholera więc wymieniłem i kasete. Ale za rok poszukam chyba jakiegoś roolofa ;] bo nie ma sensu co pół roku bym musiał łańcuch zmieniać albo częściej.No chyba że kupie z 3 i bede je zmieniał a układ później cały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 30 Maja 2006 Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 hm... ja tam nie wiem ale mialem jakis lanuch i nie wiem co to za firma ale byl taki w mojej meridzie i zrobilem na nim 6000 km i nie narzekalem ... :030: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.