OrzelPiotr Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Nie gadaj tak bo jeszcze posłuchają i tak zrobią :]Tak na poważnie to gdzieś na tym forum właśnie znalazłem informację jakoby suport bb90 był znacznie lepiej uszczelniony od bb70 (slx/xt) teraz już wiem, że to bajka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 A w 2015 wypuszczą nową, 15% lżejszą i 23% sztywniejszą wersje BB90 no bo przecież muszą.... A ktoś pamięta manetki DualControl ???To miała być rewolucja,hamowanie z jednoczesną redukcją na lżejszy bieg.Dwa lata pożył ten superpomysł.Ruch w biznesie musi być.Czemu znika 26 cali?No czemu?Bo ktoś uznał że czas zarobić na 650B jak duże koło jest dla kogoś za duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Nie gadaj tak bo jeszcze posłuchają i tak zrobią :] Tak na poważnie to gdzieś na tym forum właśnie znalazłem informację jakoby suport bb90 był znacznie lepiej uszczelniony od bb70 (slx/xt) teraz już wiem, że to bajka ... Obecnie BB90 to staroć, za to BB93 jest chyba lepiej uszczelniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 No właśnie chciałbym zobaczyć te lepsze uszczelnienia ale na ten moment nic nie ma w sieci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 z tymi suportami widze ze wiele osob narzeka, choć ja przejechałem na suporcie xt z dobre 15tys. km. W 2008roku kupilem rower poisona z korbą XT, niedługo po kupnie przeżył przejazd przez rzeczke gdzie zanurzenie zakrywało koła, przeżył pare blotnistych maratonów, przez pare lat nie sprawiał żadnych problemów. Po tych wielu tys km umarł, wybiłem lozysko wsadziłem jakis inny zamiennik co prawda grubszy o 1mm ale z uszczelenieniem RS, wytrzymało to niewiele, jak dobrze pamietam to ze 3tys, potem kupiłem bb51, i teraz ostatnio patrzyłem też juz lewe padło, a nie przejechało wiecej jak 4tys. Ale już wiem czemu teraz tak szybko padają, otóż w lewym ramieniu korby po wewnętrznej stronie ramienia w otworze pod oś korby jest metalowo-gumowa uszczelka która niestety już się postrzępiła. Ta uszczelka ma za zadanie uszczelnić suport od wewnatrz. Dlatego suporty nie mają uszczelnienia od wewnątrz gdyż ta uszczelka w ramieniu korby dociśnięta do tego plastikowego dekielka suportu zabezpiecza przed przedostawaniem sie wody do wnetrza suportu po osi korby. Moja uszczelka po tylu latach wygląda juz tragicznie jeśli można powiedzieć że to jeszcze uszczelka, i właśnie przez to woda po osi korby dostaje się do środka suportu a jak wiadomo od wewnatrz łożyska nie są uszczelnione. Swoją dorgą to może ktoś widział gdzieś do kupienia tą uszczelke na korbie? A co do zwykłych łożysk RS to z tego co czytałem to uszczelnienie RS czy 2RS nie chroni przed wodą tylko przed pyłami. mam w przerzutce xt kółeczka jakieś aluminiowe na łożysku maszynowym RS i pierwsza jazda w deszcz po zakupie tych kółeczek i stanęły, po zdjęciu tych gumek w środku woda :/ Oryginalne xt też miało maszynowe ale inaczej uszczelnione. Uważam że suporty shimano żle uszczelnione nie są, tylko niestety uszczelnienia jak np te na korbie się zużywają zwłaszcza w błocie i potem przepuszczają, ludzie wymieniają suporty a o to uszczelnienie na korbie jest pomijane i nowy suport szlag trafia. Ile najwiecej km zrobiliscie na innych suportach niz shimano, typu accent itp ktore to mają zwykłe łożyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Sęk w tym, że w moim przypadku akurat ta uszczelka jest w stanie idealnym, woda przenika raczej pod plastikowymi osłonkami. Swoją drogą, jak rozbierałem suporty (nowe sztuki również) to między wspomnianym plastikiem a uszczelką łożyska, praktycznie nie ma smaru więc woda penetruje suport do woli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Wyjątek od reguły. Ludziom padają NOWE suporty po 2-3 tyś więc to nie kwestia zużytego czy nie uszczelnienia tylko kwestia takiego czy innego wykonania. Patent jest taki jaki jest i tyle. Z tego co wiem to był wymyślony głównie dla sportu gdzie priorytety są troszkę inne a trwałość do nich nie należy. Suporty na maszynach jeśli się ichnie moczy wytrzymują troszkę dłużej ale jakiejś przepaści tutaj nie ma. Cały haczyk polega na tym że można to bez kombinacji za parę groszy wymienić i się nie stresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agamemnons Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Podłączę się pod temat problemu z mufą. Zakupiłem nową ramę Accent El Norte z takim oto właśnie defektem: Funkiel nówka sztuka nie śmigana. Reklamować czy udpuścić sobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Problem raczej wizualny, z tego co widać zostało jeszcze trochę materiału od czoła mufy. Sam musisz zdecydować na ile ci to przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agamemnons Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Rulez jeżeli Twoim zdaniem jest to jedynie problem wizualny to dla mnie w żadnym stopniu to nie przeszkadza. Jednak jeżeli nie jest to tylko 'problem wizualny'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 zrób zdjęcie pod innym kątem (bardziej od strony spawu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zdecydowanie reklamować bez dwóch zdań. Ścianka cienka jak papier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 reklamuj,za duży ubytek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agamemnons Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ten ubytek w praktyce nie ma wpływu na wytrzymałość mufy, choć oczywiście wizualnie wygląda paskudnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agamemnons Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Rulez - przyjmijmy Twoją linię obrony jednak powiedz dla mnie nakręcam miskę z łożyskiem HT i od miejsca z ubytkiem do gwintu miski generalnie będzie odległość równa 0 mm - czyli można by się pokusić o stwierdzenie że gwint miski HT będzie prawie na wierzchu, a co za tym idzie pomimo smaru na gwincie woda i tak tam zacieknie i jak to bywa zapewne (tylko jeszcze nie wiem po jak krótkim) czasie z okolic suportu będą dochodziły różnego rodzaju puki stuki i trzaski. Jeżeli zły tok myślenia to proszę sprostujcie mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Prawie robi wielką różnicę, z tego co widać gwint nie będzie odsłonięty. Jednak ja nie odradzam reklamowania ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agamemnons Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Rulez - osobiście jako 'stary wyjadacz' gdyby trafiła się Tobie ramę z takim defektem reklamowałbyś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Prawdopodobnie bym reklamował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ten ubytek w praktyce nie ma wpływu na wytrzymałość mufy, choć oczywiście wizualnie wygląda paskudnie. Faktycznie z drugiej strony nie wygląda to tak strasznie jak od czoła ale jednak bym to reklamował. Aż dziwne że ktoś puścił tą ramę do sprzedaży. Kontrola jakości tam istnieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agamemnons Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Z uwagi na fakt iż zakupu dokonałem przez internet to zamiast bujać się z reklamacjami czy gwarancjami skorzystam z prawa zwrotu towaru do 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 I tak będzie najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agamemnons Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Ramę Accent El Norte bez większych problemów wymienili na nową. Co prawda nie ma takich ubytków jak w poprzedniej jednak po przyjrzeniu się widać drobne braki - najwidoczniej wyszła jakaś felerna partia. Dla mnie nie jest to na tyle już rażące i zabieram się do składania roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.