grzesiowu Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Zastanawiam się zwyczajnie, czy te kurtki nadają się na minusowe temperatury i czy jednocześnie będą przewiewne. Niestety bardzo się grzeję, po 5 km ze mnie cieknie jeżdżąc w obecnych warunkach bez żadnej kurtki (zwykła bluza i t-shirt za stówę łącznie). Te kurtki wyglądają bardzo niepozornie, nadadzą się na zimę? Ja jeżdziłem całą zimę w marmot tempo hoody i pod to bluza polarowa - do -10 -12 jest termicznie ok ale niestety nie jest to wbrew pozorom w pełni oddychający set. Z resztą zima to jest kwestia moim zdaniem innych rzeczy - opony, rękawice, odpowiednia kominiarka, oświetlenie (piszę to tak przy okazji). Moim zdaniem układ w którym jest softshell nigdy nie będzie idealny - zawsze sie spocisz jak jeździsz ambitnie, a wilgotny ciuch wychładza. Ja planuję tak - bielizna dobrze odprowadzająca wilgoć lub coś z powerstretcha, na to dobry, gruby polar i w zanadrzu kamizelka albo z softa albo też z polara. Zasadniczy minus tego zestawu jest taki że padający śnieg może się czepiać - zobaczymy jak będzie. p.s. kuknij na http://www.kwark.pl - wielu ludzi z ngt chwali rzeczy od nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 A zmieniając trochę pułap - 600-800 zł, ma ktoś jakieś zdanie o tych kurtkach: http://www.zalando.pl/gore-bike-wear-fusion-cosmo-kurtka-softshell-czarny-gb242b011-851.html Gore Bike Wear FUSION COSMO http://www.zalando.pl/gore-bike-wear-phantom-2-0-kurtka-softshell-czarny-gb242b001-802.html Gore Bike Wear PHANTOM 2.0 ? Zastanawiam się zwyczajnie, czy te kurtki nadają się na minusowe temperatury i czy jednocześnie będą przewiewne. Przecież jest wyrażnie napisane, że są to kurki przeciwwietrzne czyli nie są przewiewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Z resztą zima to jest kwestia moim zdaniem innych rzeczy - opony, rękawice, odpowiednia kominiarka, oświetlenie (piszę to tak przy okazji). Oświetlenie mam, sama tylna lampa czerwona mnie kosztowała 60 zł. Rękawiczki wczoraj zamówiłem, Endura Dexter II i czapeczka termoaktwna BRUBECK Merino HM10080. Opony crossowki 700c bodajże, ale nie wiem czy to dobrze czy źle. Zwyczajnie obecnie nie mam żadnej kurtki. Czytam 300 tematów, że SS nie może mieć membrany, a wszystkie proponowane ją mają. Nikt nie potrafi zaproponować oryginalnego SSa, to już zostają te membranowe, oby wysokiej klasy, przez to poszedłem szeroko, w Gore Texa. Co do marmot i ngt, pytałem tam czy jakąś kurtkę tej firmy na rower polecą, to mnie wysłano po kurtki dla cyklistów, a później do googli. Kurtkę wolałbym jednak bez kaptura, ewentualnie z odczepianym, niekomfortowo mi się z nim jeździ. Jeżeli chodzi o kurtki kwark nie ma zbyt wielkiego wyboru, a bieliznę to pewnie bym musiał na żywo przymierzyć, bo rozmiary samych koszulek termoaktywnych w moim przypadku wahają się między L a XL. Trochę mi się pali z tymi kurtkami, w czwartek muszę już jakąś mieć, a nawet nie wiem gdzie szukać. W sumie się kompletnie nie znam na tym, kupuję ciuchy od zera, mam zamiar zakładać termoaktywny t-shirt, na to zwykła bluza bawełna/poliester i właśnie SS, tylko jaki. Obecnie jeżdżę w samej bluzie i zwykłym t-shircie, bez czapki, rękawiczek, choć do 6 km i powiem Wam jedno - piździ A i tak jestem cały mokry... Ratujcie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 to już zostają te membranowe, oby wysokiej klasy, przez to poszedłem szeroko, w Gore Texa. Te kurtki są z windstoppera, a nie goretexu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 To że się nie znam to już wiemy, teraz rada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Zalando drogie. Z ciuchów Gore typu softshell na zimę http://www.bike-discount.de/shop/k753/a105231/countdown-2-0-so-jacket-neon-yellow-black.html lub takie http://www.bike-discount.de/shop/k753/a75216/contest-so-windstopper-soft-shell-jacket.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Pierwsza kurteczka mi się super podoba i chętnie bym ją zamówił, nie będę się w niej gotował? Jak nie, to jutro zamawiam, poczekam jeszcze na parę opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Na jakie temperatury chcesz je uzywac? Pelny SS, nawet jesli jest to membrana widstoper, jest OK dla ok. 0C, w uzaleznieniu od indywidualnego komfortu cieplengo. Jesli jestes szczypiorkiem, malo masy, bedziesz sie zalewal potem w nieco wiekszej temp. zew. niz miesisty gosc. Moze sie okazac, ze taki SS, bedzie dla Ciebie super do temp. 5C. Powyzej raczej sugerowalbym conajmniej widstopera z wersja bez plecow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 177 cm wzrostu, 62-63 kg wagi, klata 88 cm, ręka 71 cm na dlugość, w pasie 88, wg tej tabeli rozmiarów S. Problem polega na tym, że nie ma takiego do wyboru... Jak mnie to wkurza Nie jestem zmarzluchem mimo takiej chucherkowatości, temperatury w dół - trudno ocenić, a w górę - jako że nie mam innej kurtki, pewnie do takich, aż będę mógł jeździć w samej bluzie - ok. 10 stopni zapewne. @Edycja_dół Na razie jest założenie, że to ciuchy na zimę, raczej się martwmy -15 jak +10. Mówię, to pierwsza kurtka, muszę mieć w ogóle jakiś odnośnik i cokolwiek, by móc wsiąść teraz na rower. Rozmiar brać pod wymiar czy dać zapas na bluzy, polary pod spód? Jakaś inna propozycja poza GORE BIKE WEAR COUNTDOWN 2.0 SO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Na 10C pelny SS windstoper bedzie gwarantowana sauna. Bardzo czesto ludziom wydaje sie, ze obskocza magicznym softem zakres temp. 15C (10C -5C). W praktyce, imo, jest to niemozliwe. Jest to za duzy rozrzut temperatur dla jednego ciucha. W ktoryms momenice trzeba bedzie pojsc na kompromis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Co do marmot i ngt, pytałem tam czy jakąś kurtkę tej firmy na rower polecą, to mnie wysłano po kurtki dla cyklistów, a później do googli. Kurtkę wolałbym jednak bez kaptura, ewentualnie z odczepianym, niekomfortowo mi się z nim jeździ. co do marmota to jest wersja Tempo ze stójką - Tempo to jest typ M3 wg marmotowej sysytematyki ich softów "M3 Softshells are the most breathable softshells in the collection, best for high aerobic activities in drier, milder conditions" - piszę dla informacji to nie jest rekomendacja z mojej strony a ngt polecałem Ci odnoście ciuchów od kwarka :] acha: nie kupuj markowego softa na allegro czy gdzieś na boku - szkoda kasy na podróbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Oświetlenie mam, sama tylna lampa czerwona mnie kosztowała 60 zł. Rękawiczki wczoraj zamówiłem, Endura Dexter II i czapeczka termoaktwna BRUBECK Merino HM10080. Opony crossowki 700c bodajże, ale nie wiem czy to dobrze czy źle. Zwyczajnie obecnie nie mam żadnej kurtki. Czytam 300 tematów, że SS nie może mieć membrany, a wszystkie proponowane ją mają. Nikt nie potrafi zaproponować oryginalnego SSa, to już zostają te membranowe, oby wysokiej klasy, przez to poszedłem szeroko, w Gore Texa. Co do marmot i ngt, pytałem tam czy jakąś kurtkę tej firmy na rower polecą, to mnie wysłano po kurtki dla cyklistów, a później do googli. Kurtkę wolałbym jednak bez kaptura, ewentualnie z odczepianym, niekomfortowo mi się z nim jeździ. Jeżeli chodzi o kurtki kwark nie ma zbyt wielkiego wyboru, a bieliznę to pewnie bym musiał na żywo przymierzyć, bo rozmiary samych koszulek termoaktywnych w moim przypadku wahają się między L a XL. Trochę mi się pali z tymi kurtkami, w czwartek muszę już jakąś mieć, a nawet nie wiem gdzie szukać. W sumie się kompletnie nie znam na tym, kupuję ciuchy od zera, mam zamiar zakładać termoaktywny t-shirt, na to zwykła bluza bawełna/poliester i właśnie SS, tylko jaki. Obecnie jeżdżę w samej bluzie i zwykłym t-shircie, bez czapki, rękawiczek, choć do 6 km i powiem Wam jedno - piździ A i tak jestem cały mokry... Ratujcie ;p Wystarczyło rzucić okiem do działu testy - Endura Pakajak, Montane Velo czy Slipstream to tylko przykłady. Jak wpiszesz przeciwiatrówka albo wiatrówka (różnie sobie to ludzie i firmy oznaczają) w guglach to wyskoczy wiele produktów bez membrany, bez zabójczej często ceny membranówek. W ofercie mają takie kurtki np Craft, którego tu zachwalają jeśli chodzi o bieliznę, czy choćby Rogelli. "Windstopper", czyli kurtka/bluza z membraną, która ma chronić przed wiatrem i nie chroni przed deszczem to moim zdaniem najbardziej bezsensowny ciuch jaki można sobie wyobrazić do aktywności sportowej. Membrana mimo zapewnień producentów upośledza oddychalność (w przypadku trochę tańszych ciuchów tego typu oddychalność jest wręcz beznadziejna), a przy opadach deszczu i tak się zmoknie, ponieważ nawet jeśli membrana ochroni to woda przejdzie przez szwy. Używam softshella bez membrany (bo tak trzeba teraz mówić, żeby nie było nieporozumień ) jako wierzchniej warstwy przez cały praktycznie rok - kurtka jest na tyle wiatroszczelna że przy sporych ujemnych temperaturach nie przelatuje mnie zimny wiatr. Membranowe "softshelle" mają ewentualnie sens wtedy, gdy jest to modna obecnie odzież "wiatroszczelna na misiu" - czyli warstwa z ociepleniem od wewnątrz, dla osób które nie chcą mieć trzech warstw a tylko dwie. Ja wolę jednak trzy warstwy i możliwość użycia przeciwwiatrówki także wiosną i latem gdy jest chłodniej - dla mnie spektrum możliwości się zwiększa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Pierwsza kurteczka mi się super podoba i chętnie bym ją zamówił, nie będę się w niej gotował? Zwróć uwagę na jedną rzecz - windstoppery od Gore są w trzech wersjach: - activshell - bardzo lekki i cienki, najlepiej oddycha i bardzo szybko schnie, nieelastyczny - softshell - nieco grubszy, materiał jest elastyczny - softshell fleece lining - z podszewką z lekkiego polaru, na mrozy. Oprócz tego masz trzy rodzaje kroju: - tight - bardzo obcisłe, raczej dla szosowców - slim - dopasowane (moim zdaniem optymalny krój) - comfort - luźne (jeśli ktoś lubi takie i dla tęższych osób 177 cm wzrostu, 62-63 kg wagi, klata 88 cm, ręka 71 cm na dlugość, w pasie 88, wg tej tabeli rozmiarów S. Ja mam 182 cm/80 kg i rozmiar L -krój slim fit, bo takiego głownie używam- jest na mnie dobry. Więc nie wiem czy kurtka TEGO kroju w rozmiarze S nie będzie na Ciebie za krótka (także rękawy). Zreszta przy takich proporcjach waga/wzrost nie powinieneś nawet myśleć o kroju "comfort". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Dobijaj mnie więcej Jak dziś wrócę z pracy zrobię jakieś giga zestawienie i polecę w Poznań szukać czegoś z listy, bo z tego co mówicie, kupno kurtki na czuja się nie uda, o bieliżnie (na górę) nie wspomianając. Na razie kurs na Montane Velo, ale że w sieci w PL trudno to znaleźć, stacjonarnie pewnie będzie masakra z dostępnością... Jak sobie z tym radzicie? Z tego co widzę większość linków z zagranicy, przymierzenie i odsyłanie w razie czego będzie raczej uciążliwe. @Edycja Endura Gridlock Montane Velo (Endura Pakajak podobno gorsza)Endura Windchill (sorry Darek14 )Endura Venturi + kaptur Contest Windstopper Soft Shell Jacket (jaki rozmiar?) Oxygen Windstopper Soft Shell Jacket (jaki rozmiar?) Wrzuciłem mimo wszystko membrany Winda z dwóch powodów - raz piszecie, że w ogóle nie oddycha, później że średnio, a w innych wątkach są te kurtki polecane jako coś, co zastąpi 15 warstw ciuchów co też chciałbym uzyskać. Producent oczywiście swoje, ja już nie wiem. Wiecie gdzie w Poznaniu lub w okolicach będę mógł cokolwiek z tej listy obejrzeć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 W cykloturze mamy większość kurtek endury, możesz śmiało przyjechać i przymierzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Dobijaj mnie więcej Jak dziś wrócę z pracy zrobię jakieś giga zestawienie i polecę w Poznań szukać czegoś z listy, bo z tego co mówicie, kupno kurtki na czuja się nie uda, o bieliżnie (na górę) nie wspomianając. Na razie kurs na Montane Velo, ale że w sieci w PL trudno to znaleźć, stacjonarnie pewnie będzie masakra z dostępnością... Jak sobie z tym radzicie? Z tego co widzę większość linków z zagranicy, przymierzenie i odsyłanie w razie czego będzie raczej uciążliwe. @Edycja Endura Gridlock Montane Velo (Endura Pakajak podobno gorsza) Endura Windchill (sorry Darek14 ) Endura Venturi + kaptur Contest Windstopper Soft Shell Jacket (jaki rozmiar?) Oxygen Windstopper Soft Shell Jacket (jaki rozmiar?) Wrzuciłem mimo wszystko membrany Winda z dwóch powodów - raz piszecie, że w ogóle nie oddycha, później że średnio, a w innych wątkach są te kurtki polecane jako coś, co zastąpi 15 warstw ciuchów co też chciałbym uzyskać. Producent oczywiście swoje, ja już nie wiem. Wiecie gdzie w Poznaniu lub w okolicach będę mógł cokolwiek z tej listy obejrzeć? Potrzebujesz kurtkę przeciwdeszczową czy ochronę przed wiatrem? Venturi to kurtka przeciwdeszczowa, zupełnie zbędna jeśli nie zamierzasz korzystać z ochrony przed wiatrem. Membrana wg mnie (w ciuchach przeciwwiatrowych) nie da Ci nic. MIałem "prawdziwego" Windstoppera (od Gore), kurtki nieprzeciwdeszczowe z membraną i w obu przypadkach ochrona przed przewianiem nie jest lepsza niż softa bez membrany. Na forum ngt założyłem kiedyś temat o kurtkach i zdecydowanie odpowiedź brzmiała: ciuchy bez membran jeśli chcę żeby oddychało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Napiszę tak: gdybym ja miał wybrać jedną kurtkę jesienno-zimową to wybrałbym coś z windstoppera activshell (oczywiście przy Twojej budowie "slim fit" (i regulował warstwami wewnętrznymi) - obsłuży on szerszy zakres temperatur niż windstopper softshell który jest cieplejszy, nie mówiąc juz o wersji z dociepleniem. która jest tylko na mrozy. Mam Pakajak Endury i średnio -moim zdaniem- "obsłuży" mrozy: jest po prostu za cienka. Poza tym ma ona dość obcisły krój (a szczególnie rękawy) i żeby zmieścić pod nią jakieś grubsze warstwy docieplające należałoby ją kupić ze dwa rozmiary większą, a wtedy np. na wiosnę z jedną warstwą pod spodem będzie jak spadochron. I jeszcze jedno: moje doświadczenie jest takie, że windstopper daje wyrażnie lepszą ochronę przed wiatrem niż Pakajak. I oddycha (zwłaszcza actvshell) znacznie lepiej niż Windchill, której przód jest zrobiony z materiału o oddychalności zbliżonej do ceraty ( a przy mrozach dodatkowo zimno jest w plecy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Mam Windstoppera i dwie wymienione wyżej kurtki przeciwwiatrowe - dla mnie ochrona przed wiatrem jest identyczna. Mam Lkę Pakajaka jest dosyć przylegająca (w porównaniu np do Velo Montane), mimo tego używałem jej bez problemu z grubszą potówką i polarem 100, co wystarczało - oczywiście mi, rzecz względna - do minus 10 stopni w jakich jeździłem minionej zimy. Jestem dosyć chudy, łapki też mam cienkie a się mieszczę Pakajaka nie polecę przede wszystkim z powodu słabego wykonania i trwałości - warta tych 200 zeta nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Dążę ogólnie do tego, żeby te wewnętrzne warstwy wywalić, załatwić wszystko kurtką. Jak założę bieliznę termo, na to jakiś polar, to jak ja będę wyglądał po ściągnięciu np. pakajaka w robocie? Raczej ochrona przed wiatrem, u nas rzadko pada. Dwa posty i dwa zdania, takim sposobem to problem się rozwiąże dopiero z nadejściem wiosny, jak kurtka nie będzie potrzebna ;] Nie wiem, coś takiego Xenon 2.0? Jest slim, jest activ i wg jednego z Was ma lepsze parametry. Na kasie mi nie zależy, 100-200 zł w jedną czy drugą mi nie robi różnicy, byle bym był zadowolony. A jak nie to lecę zwiedzać i miskov17 mi coś wciśnie i tyle miskov17, zapamiętam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Może rabacik na zachętę? Oczywiście żartuję, ale zapraszam po przymierzać, po dotykać, zobaczysz jakie są różnice między różnymi kurtkami (soft, soft z membrana, windproofy, waterproofy itd). Dobre ciuchy są w ski-teamie, niestety jest to dość drogi sklep i ew. inter-sport - ale tam raczej nikt Ci sensownie nie doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Dążę ogólnie do tego, żeby te wewnętrzne warstwy wywalić, załatwić wszystko kurtką. To jest absolutnie niemożliwe (jesienno-zimowe temperatury mają olbrzymie wahania -od -20 st. do +10 st.), takiej kurtki jeszcze nikt nie wynalazł. Jeśli przy +10 st.założysz np.Pakajaka i jedną warstwę, będzie w porządku. Jeśli zrobisz to samo przy -10 st. narazisz się co najmniej na poważną chorobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Panowie, a co sądzicie o materiale Pertex microlight? Podobno ma dużo lepsze właściwości "oddychające" niż normalne membrany? Konkretnie w tej kurtce http://www.bike-discount.de/shop/k2026/a99210/tyree-wp-jacket-am-carbon-carbon.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Kurtka Montane Velo jest zrobiona z pertexu microlight, używa jej Tobo i oddychalność bardzo chwali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Mam teź Slipstreama z Montane, z Pertexu Quantum. Kurtka lżejsza od Velo ale impregnacja materiału mocniejsza przez co oddychalność gorsza. Velo to najlepsza zewnętrzna warstwa z oddychających kurtek jaką miałem bądź mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.