Skocz do zawartości

[smar] Motul Chain Lube Road + - dobry do łańcucha?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie nadaje się. Używałem. To klej z teoretyczną opcją smarującą. Przeznaczony jest do łańcuchów motocyklowych i dużych prędkości, a nie do roweru.

Napisano

Relatywnie tak. Ale bród nie stanowi problemu tylko konsystencja. Smar jest lepki przez co generuje bardzo duże opory w napędzie. W motorze to jest niezauważalne, ale w rowerze to czuć i to bardzo.

Napisano

Jeśli nie chcesz często myć napędu to zdecydowanie polecam Squirtlube, na który przeszedłem po kilku sezonach używania

Rolhoffa. I do Rolhoffa raczej już nie wrócę.

Napisano

Hmm, chyba skuszę się na zielonego FL. Co prawda nie będę jeździł zimą ,ale jeśli w sezonie długo będzie trzymał to ok :P A jeśli nasmarował bym zielonym FL łańcuch ,zostawił na 1godz. i potem dokładnie wytarł ,łapałby brud itp ?

Napisano

a ja używam motula Road+ i bardzo sobie go chwalę. Wystarczy aplikować minimalne ilości na węzły tarcia i łańcuch nie złapie brudu.

Szacunkowo puszka wystarcza na 30.000km

Napisano

Hmm, chyba skuszę się na zielonego FL. Co prawda nie będę jeździł zimą ,ale jeśli w sezonie długo będzie trzymał to ok :P A jeśli nasmarował bym zielonym FL łańcuch ,zostawił na 1godz. i potem dokładnie wytarł ,łapałby brud itp ?

Najlepiej zostawić na noc i później dokładnie wytrzeć kilka razy. Tak się własnie smaruje każdym olejem łańcuch rowerowy :)

Napisano

Opinie mieszane, myślę ,że spryskam łańcuch tym motulem ,sprawdzę jak się sprawuje , jak nie spodoba mi się to sprzedam koledze i kupię FL :D 

Napisano

zielony FL ma gęstą konsystencję więc trzeba uważać z dawkowaniem, moim zdaniem najlepiej dać dosłownie jedną kroplę co trzy sworznie i kręcić korbą do tyłu albo przejechać kilka kilometrów, jak będzie głośno ewentualnie dosmarować ale trochę. ten olej musi się rozprowadzić po sworzniach bo jest gęsty.

Napisano

Jeśli nie chcesz często myć napędu to zdecydowanie polecam Squirtlube, na który przeszedłem po kilku sezonach używania

Rolhoffa. I do Rolhoffa raczej już nie wrócę.

Gdzie kupujecie tego Squirtlube? Szukam na polskich stronach (allegro,etc.) i ni ma :icon_wink: . Z checia bym go sprawdzil

Napisano

dać dosłownie jedną kroplę co trzy sworznie

I tym sposobem 2 sworznie będą chodziły na sucho :icon_confused:

Ja stosuję zamiennie Rohloffa i FLa zielonego, wielkiej różnicy między nimi nie ma. Oba dobre na jesień/zimę i długie letnie dystanse.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...