Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Zawsze można wydać ok 250-300zł na manetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie jednao wole zainwestowac takie pieniadze w inne czesci. na pewno cos pokombinuje z ta manetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 A w poplock adjust nie jest czasem tak, że tym pokrętłem od kompresji ustalamy pozycję na bardziej lub mniej otwartą? Chodzi mi o to, czy służy to tylko do wydłużania lub skracania linki coś jak baryłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie mogło by tak działać gdyż manetka ma dany odcinek skoku, jest on niezmienny w przeciwieństwie do manetek gdzie takich odcinków jest n-1 gdzie n to liczba biegów i jak ustawisz sobie kompresje na 50% braknie linki by manetka zaskoczyła, ja obstawiam ze pokrętło po prostu porusza dźwignią, podnosi ją i tedy ruch do zablokowania jest krótszy. Tego nie wiem, tak mi sie wydaje ze to tak działa, bo nie miałem styczności z taką manetka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 hmm a jakby na tym sworzniu co się obraca manetka wygenerowac opór który by był większy od siły która jest wytwarzana przez sprężynę w tłumiku wtedy można by ustawiać w nieskończoną ilość położeń tylko powrót również wymagał by naszego pociągniecia za linka a nie naciśnięcia przycisku, ale poniewaz ten pwrót też różnie działa to może byc jakiś pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Noo można, wyciąć podkładki z np jak by ktoś miał teflon. Ja mam i mogę to sprawdzić. Siłę oporu wtedy regulowało by sie 2 śrubo wkrętami jakimi jest skręcona manetka. EDiT Zrobiłem 3 podkładki z teflonu, myślę ze to by mogło sie sprawdzić, dźwignia działa płynnie jednak z odpowiednim oporem. Najgorsze ze druga polówka jest plastikowa i trzeba uważać z siłą dokręcania bo tam jest gwint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 można jakieś zdjęcia, strasznie mnie ciekawi jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nic specjalnego tylko 3 podkładki Zrobiłem także z dętki ale guma sie zdecydowanie nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 wymyśliłem bardzo podobnie tylko zamiast podkładek z teflonu użylem taśmy malarskiej i troszke powiększylem objętość manetki dzięki czemu ma opór sprężyna w tłumiku nie powinna być mocniejsza. Jeśli będzie będzie trzeba użyc podkładek z czegoś co wytwarza większe tarcie ale juz jest lepiej niż było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Taśma malarska jest papierowa ... nie wróży do długiej trwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekm78 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 A w poplock adjust nie jest czasem tak, że tym pokrętłem od kompresji ustalamy pozycję na bardziej lub mniej otwartą? Chodzi mi o to, czy służy to tylko do wydłużania lub skracania linki coś jak baryłka? witam tak się składa, że mam taką manetkę i potwierdzam powyższe. Pokrętło służy niejako zmianie długości linki i poprzez to _początkowego_ stopnia kompresji czyli blokujesz ma maksa albo zwalniasz blokadę, lecz do ustawionej przez siebie minimalnej kompresji. Śruba jest na tyle niewygodnie umiejscowiona i płasko przylega do manetki, że nie potrafię sobie wyobrazić komfortowej, płynnej regulacji podczas jazdy z manetką w pozycji otwartej ... choć da się. W razie zablokowania manetki - nie ma problemu z kręceniem śrubą - nie ma wtedy oporu sprężyny tłumika. Rozwiązanie DIY z wyciętymi podkładkami moim zdaniem może dać wygodniejszą, "analogową" regulację. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Taśma malarska jest papierowa ... nie wróży do długiej trwałości akurat nie spodziewam się trwałości raczej sprawdzam czy to wogóle ma sens i jeśli faktycznie to będzie działać przyjdzie czas na lepsze materiały. Mam nadzieję, że zadziała ponieważ wtedy juz bym miał wymarzony amorek: super czuły, plynnie pracujący, i do tego z pełną regulacją kompresji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 W sumie tak, jednak skokowa praca manetki, jak by indeksowana ... wydaje mi sie ze lepiej by sie to sprawowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 może i tak ale w poplocku to jest niemożliwe. za mało miejsca i za gruby ten pręcik co wskakuje w wgłebienie podczas blokowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Mam wiele pomysłów, tylko nie wiem czy mi sue uda coś zrobić ... może jutro coś podłubie, nie takie rzeczy sie robiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 To działaj Puklus, sam jestem ciekawy efektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Postaram się zrobić zapadki nie naruszając w ogóle konstrukcji manetki lub robiąc to minimalnie, jutro zobaczymy co z tego będzie Jak macie pomysły to dawać , na razie mam ich ... ze 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 a czy ten pomysł z zapadkami uwzględnia ruch dżwigni do momentu blokady bez potrzeby wciskania tego magicznego przycisku?chodzi mi o to czy w planach jest możliwość pchnięcia dżwigni aż do końca czy jednak trzeba po każdej zapatce wcisnąć przycisk aby bolec wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Tak to jest problem, jednak w miarę łatwy to ominięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihalp90 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 z czego są wycięte te podkładki, albo skąd je można wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Te moje ? ja jak pisałem z paska teflonu je zrobiłem, wybijakami okrągłymi. Niestety nie ma pojęcia gdzie kupić taką taśmę. Taśma ma 0.5mm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihalp90 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Postaram się zrobić zapadki nie naruszając w ogóle konstrukcji manetki lub robiąc to minimalnie, jutro zobaczymy co z tego będzie Jak macie pomysły to dawać , na razie mam ich ... ze 4 zmajstrowałeś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Na razie nie miałem kiedy sie tym zająć, manetka póki co leży rozebrana i czeka ... jak to u mnie mówią aż nabierze mocy urzędowej. Tak wiec zaglądałem do środka próbując coś wykrzesać jednakowoż tam nie ma miejsca bez mechanicznej ingerencji w dźwignie nie bardzo można zrobić cokolwiek. Tak wiec pozostaje metoda na podkładki i zablokowanie guzika blokady, np zaklejenie go taśma - opcja najtańsza i najszybsza choć może mało trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beskidek Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Trochę pobocznie, ale na dniach przyjeżdża do mnie zestaw do mocowania manetki PUSHLOC w pozycji poziomej (większość jest oferowana pionowo). Chorowałem na to dłuższy czas, ale w przyszłym tygodniu przyjedzie, liczę na wspaniałą współpracę manetki w nowym ustawieniu z Dual Controlami M975. Będzie to dobra okazja do rozebrania całości, pewnie i tam dałoby się dorobić jeszcze jeden ząbek, żeby mieć ułożenie "pośrednie" kompresji. Ot, taki wpis przy okazji możliwości modulacji kompresji w RockShox Edytowane 17 Listopada 2013 przez Beskidek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi