Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Napisano 6 Listopada 2013 Zawsze można wydać ok 250-300zł na manetkę Cytuj
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Napisano 6 Listopada 2013 Nie jednao wole zainwestowac takie pieniadze w inne czesci. na pewno cos pokombinuje z ta manetka Cytuj
Lumperator Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 A w poplock adjust nie jest czasem tak, że tym pokrętłem od kompresji ustalamy pozycję na bardziej lub mniej otwartą? Chodzi mi o to, czy służy to tylko do wydłużania lub skracania linki coś jak baryłka? Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Napisano 6 Listopada 2013 Nie mogło by tak działać gdyż manetka ma dany odcinek skoku, jest on niezmienny w przeciwieństwie do manetek gdzie takich odcinków jest n-1 gdzie n to liczba biegów i jak ustawisz sobie kompresje na 50% braknie linki by manetka zaskoczyła, ja obstawiam ze pokrętło po prostu porusza dźwignią, podnosi ją i tedy ruch do zablokowania jest krótszy. Tego nie wiem, tak mi sie wydaje ze to tak działa, bo nie miałem styczności z taką manetka. Cytuj
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Napisano 6 Listopada 2013 hmm a jakby na tym sworzniu co się obraca manetka wygenerowac opór który by był większy od siły która jest wytwarzana przez sprężynę w tłumiku wtedy można by ustawiać w nieskończoną ilość położeń tylko powrót również wymagał by naszego pociągniecia za linka a nie naciśnięcia przycisku, ale poniewaz ten pwrót też różnie działa to może byc jakiś pomysł . Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Napisano 6 Listopada 2013 Noo można, wyciąć podkładki z np jak by ktoś miał teflon. Ja mam i mogę to sprawdzić. Siłę oporu wtedy regulowało by sie 2 śrubo wkrętami jakimi jest skręcona manetka. EDiT Zrobiłem 3 podkładki z teflonu, myślę ze to by mogło sie sprawdzić, dźwignia działa płynnie jednak z odpowiednim oporem. Najgorsze ze druga polówka jest plastikowa i trzeba uważać z siłą dokręcania bo tam jest gwint. Cytuj
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Napisano 6 Listopada 2013 można jakieś zdjęcia, strasznie mnie ciekawi jak to wygląda Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Napisano 6 Listopada 2013 Nic specjalnego tylko 3 podkładki Zrobiłem także z dętki ale guma sie zdecydowanie nie nadaje. Cytuj
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Napisano 6 Listopada 2013 wymyśliłem bardzo podobnie tylko zamiast podkładek z teflonu użylem taśmy malarskiej i troszke powiększylem objętość manetki dzięki czemu ma opór sprężyna w tłumiku nie powinna być mocniejsza. Jeśli będzie będzie trzeba użyc podkładek z czegoś co wytwarza większe tarcie ale juz jest lepiej niż było Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Napisano 6 Listopada 2013 Taśma malarska jest papierowa ... nie wróży do długiej trwałości Cytuj
maciekm78 Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 A w poplock adjust nie jest czasem tak, że tym pokrętłem od kompresji ustalamy pozycję na bardziej lub mniej otwartą? Chodzi mi o to, czy służy to tylko do wydłużania lub skracania linki coś jak baryłka? witam tak się składa, że mam taką manetkę i potwierdzam powyższe. Pokrętło służy niejako zmianie długości linki i poprzez to _początkowego_ stopnia kompresji czyli blokujesz ma maksa albo zwalniasz blokadę, lecz do ustawionej przez siebie minimalnej kompresji. Śruba jest na tyle niewygodnie umiejscowiona i płasko przylega do manetki, że nie potrafię sobie wyobrazić komfortowej, płynnej regulacji podczas jazdy z manetką w pozycji otwartej ... choć da się. W razie zablokowania manetki - nie ma problemu z kręceniem śrubą - nie ma wtedy oporu sprężyny tłumika. Rozwiązanie DIY z wyciętymi podkładkami moim zdaniem może dać wygodniejszą, "analogową" regulację. pzdr Cytuj
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Napisano 6 Listopada 2013 Taśma malarska jest papierowa ... nie wróży do długiej trwałości akurat nie spodziewam się trwałości raczej sprawdzam czy to wogóle ma sens i jeśli faktycznie to będzie działać przyjdzie czas na lepsze materiały. Mam nadzieję, że zadziała ponieważ wtedy juz bym miał wymarzony amorek: super czuły, plynnie pracujący, i do tego z pełną regulacją kompresji Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Napisano 6 Listopada 2013 W sumie tak, jednak skokowa praca manetki, jak by indeksowana ... wydaje mi sie ze lepiej by sie to sprawowało. Cytuj
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Napisano 6 Listopada 2013 może i tak ale w poplocku to jest niemożliwe. za mało miejsca i za gruby ten pręcik co wskakuje w wgłebienie podczas blokowania Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Napisano 6 Listopada 2013 Mam wiele pomysłów, tylko nie wiem czy mi sue uda coś zrobić ... może jutro coś podłubie, nie takie rzeczy sie robiło Cytuj
Lumperator Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 To działaj Puklus, sam jestem ciekawy efektów Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Napisano 6 Listopada 2013 Postaram się zrobić zapadki nie naruszając w ogóle konstrukcji manetki lub robiąc to minimalnie, jutro zobaczymy co z tego będzie Jak macie pomysły to dawać , na razie mam ich ... ze 4 Cytuj
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Napisano 6 Listopada 2013 a czy ten pomysł z zapadkami uwzględnia ruch dżwigni do momentu blokady bez potrzeby wciskania tego magicznego przycisku?chodzi mi o to czy w planach jest możliwość pchnięcia dżwigni aż do końca czy jednak trzeba po każdej zapatce wcisnąć przycisk aby bolec wyszedł Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 7 Listopada 2013 Mod Team Napisano 7 Listopada 2013 Tak to jest problem, jednak w miarę łatwy to ominięcia Cytuj
mihalp90 Napisano 7 Listopada 2013 Napisano 7 Listopada 2013 z czego są wycięte te podkładki, albo skąd je można wziąć? Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 7 Listopada 2013 Mod Team Napisano 7 Listopada 2013 Te moje ? ja jak pisałem z paska teflonu je zrobiłem, wybijakami okrągłymi. Niestety nie ma pojęcia gdzie kupić taką taśmę. Taśma ma 0.5mm grubości. Cytuj
mihalp90 Napisano 8 Listopada 2013 Napisano 8 Listopada 2013 Postaram się zrobić zapadki nie naruszając w ogóle konstrukcji manetki lub robiąc to minimalnie, jutro zobaczymy co z tego będzie Jak macie pomysły to dawać , na razie mam ich ... ze 4 zmajstrowałeś coś? Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 11 Listopada 2013 Mod Team Napisano 11 Listopada 2013 Na razie nie miałem kiedy sie tym zająć, manetka póki co leży rozebrana i czeka ... jak to u mnie mówią aż nabierze mocy urzędowej. Tak wiec zaglądałem do środka próbując coś wykrzesać jednakowoż tam nie ma miejsca bez mechanicznej ingerencji w dźwignie nie bardzo można zrobić cokolwiek. Tak wiec pozostaje metoda na podkładki i zablokowanie guzika blokady, np zaklejenie go taśma - opcja najtańsza i najszybsza choć może mało trwała. Cytuj
Beskidek Napisano 17 Listopada 2013 Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Trochę pobocznie, ale na dniach przyjeżdża do mnie zestaw do mocowania manetki PUSHLOC w pozycji poziomej (większość jest oferowana pionowo). Chorowałem na to dłuższy czas, ale w przyszłym tygodniu przyjedzie, liczę na wspaniałą współpracę manetki w nowym ustawieniu z Dual Controlami M975. Będzie to dobra okazja do rozebrania całości, pewnie i tam dałoby się dorobić jeszcze jeden ząbek, żeby mieć ułożenie "pośrednie" kompresji. Ot, taki wpis przy okazji możliwości modulacji kompresji w RockShox Edytowane 17 Listopada 2013 przez Beskidek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi