czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Witam, posiadam sida race i manetkę poplock. Zastanawia mnie czy można od jakiegoś innego amorka zaadopotowac manetkę, która by nie miała tylko dwóch skrajnych położen(amortyzator zablokowany i odblokowany) a taką , w której można ustawiać wartości pośrednie dzięki czemu zyskałbym możliwość zmiany kompresji na podjazdach a nie tylko blokoadę, z której tak naprawdę nie korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Musiałbyś poszukać takiej manetki: poploc adjust Niestety już od dłuższego czasu nie widziałem ich luzem w sprzedaży. Edytowane 5 Listopada 2013 przez Maniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Tak, nie szukaj Pop-locków, tlyko Adjust lock, to sa manetki z regulacją kompresji po blokadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Rowniez szukalem poplock adjust jednak nie znalazlem i stad moje pytanie czy nie mozna zaadoptowac manetki z jakiegos innego amortyzatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 W Harfie pytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nie maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Manetki sa do znalezienia ... ale w polsce ciężko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 w takim razie będę musiał uruchomić zmysł inżynierski i cos wymyślić. może więcej zazębień w poplocku? cos na pewno sie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Możesz zaadoptować np manetkę z przerzutki, tą taką zwykłą prostą z dźwignią ... za 5 zł można kupić. Można tez by pop locka przerobić ale to raczej skomplikowana sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihalp90 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 podepnę się, bo mi to samo po głowie chodzi. W jaki sposób chcesz przerobić poplocka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Skoro sie zazębia na końcu można mu dorobić ząbki, tak przypuszczam, problem polega na tym iż ta manetka jest raczej nie rozbieralna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) widzę dwie śrubki po bokach więc rozebrać sie na pewno da po walczę z tym w piątek chyba, że wcześniej znajdę czas ale ciekawe zagadnienie Edytowane 5 Listopada 2013 przez czyzu6491 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Próbuj, tylko nie poniszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) postaram się, ale akurat dobrze sie składa bo mam komplet wolnych manetek pod 9 s więc zobaczę jak to będzie działac z manetką. Edytowane 5 Listopada 2013 przez czyzu6491 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nie o tym myślałem o czymś takim raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 tylko tu pojawia sie problem estetyki i miejsca. dlatego najlepiej by było przerobic poplocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Gdy założysz nieco dłuższą linkę manetka zazębi ci się na kompresji a nie blokadzie . Ale to też tylko jednopozycyjne ustawienie. Ale skoro blokady nie używasz.... . Raczej nic innego z poplockiem nie da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 tak już też kombinowałem ale chciałbym mieć możliwość szerokiej regulacji kompresji a nie tylko jednej z góry ustalonej przez punkt zamocowania linki. Chodzi o to aby manetka np miała 10 zazębień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ja to nawet wiem jak przerobić pop-locka na kółko do kręcenia prawie jak adjust i jak by kto miał smykałkę to i ładnie zrobi ale roboty sporo przy tym będzie w skrócie: wajchę ciągnie sie w góre, można do niej podłączyć gwintowany pręt z kółkiem na gorze, kółkiem od kompresji. Jeżeli skok gwintu będzie spory, np taki jak mają wkręty to kilka przekręceń i masz od 0 do blokady, resztę tylko ubrać w ładną obudowę ... Brzmi może trochę strasznie ale to by mogło działać Jak by miał znajomego tokarza można by było skok "ślimaka" dostosować ta by było optymalnie no ale manetkę trza będzie przerobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihalp90 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 naszkicuj to, nie ogarniam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 pomysł z gwintem fajny ale ja własnie wpadłem na troche inny pomysł po rozebraniu manetki okazuje sie , że to bardzo prosto funkcjonuje i gdyby wyrzeźbić jeszcze trzy wgłebienia wtedy mielibyśmy możliwość blokowania w 4 pozycjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Właściwie jak sie przyjrzałem tej manetce ... to może byc problem ... mam taką wiec jutro sie temu przyjże bliżej ... może i sam cos pokombinuje bo obecnie nie używam manetki. Jutro sie odezwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihalp90 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 problem może byc z blokowaniem do kolejnej pozycji - będzie się blokował we wszystkich po kolei dziurkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Tak że tego zabrałem sie za manetkę ... Tak to wygląda. mechanizm zapadkowy, o ile to tak można nazwać widać na 1 zdjęciu na dole. to pionowe wycięcie służy do zahaczania bolca, który widać wyżej. Jak widać jest tam mało miejsca na zrobienie 10 stopni. Można ... jeżeli bolec zeszlifujemy bo franc jest gruby, ma 2mm. Jeżeli udało by sie zeszlifować bolec do 1mm, i zrobić trójkątne ząbki, myślę że można by było zrobić taki ... jak by adjust bez ingerencji w wygląd manetki. I to by mogło całkiem nieźle sie sprawować, ząbki będą musiały być odpowiednie z racji ze jak będą za małe sprężyna może cofać dźwignie, choć biorąc pod uwagę, fakt ze z poplockiem zawsze były problemy z odbijaniem to raczej to nam nie grozi. Tak wygląda druga strona, po prawej mamy, w dźwigni wyżłobienie także dokładnie 2mm. Można tam nakleić, czy z kleju, czy czegokolwiek zrobić takie górki i do korpusu, który jest aluminiowy można przykręcić coś na sprężynce ... to trudniejsza opcja, jednak jak coś nie wyjdzie nie zepsuje manetki. EDiT: Przy drugiej opcji wpadło mi do głowy: Do plastikowej dźwigni przykleić kawałek blaszki np. 0.5mm, napunktowaną wedle uznania. po drugiej stronie w aluminiowym korpusie, jak widać sporo miejsca jest, wiec można np ze sprężyny zegarka lub z myszki do laptopów sa te taki z regulowaną długością przewodu, tamta sprężynka powinna być ok, utworzyć z niej sprzyjające ramie zahaczające o wypunktowane górki w blaszce ... trochę to może skomplikowanie brzmi ale nie wydaje sie skomplikowane w realizacji. myślę ze na dniach sie za to zabiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Z tymi zabkami myslalem i doszedlem do wniosku ze trudno bedzie ja tak wykonac aby dalo sie plynie przeskakiwac coraz dalej az do zablokowania. Jesli by sie nie udalo wykonac takich wglebien to chcac zwiekszyc kompresje trzebaby bylo zwalniac blokade i pchnac manetke do przodu co przy walce w blocie miedzy drzewaki na kamieniach jest trudne, wrecz niemozlowe i mogloby irytowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi