krzysssztof Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witajcie. Robi się coraz chłodniej, trzeba zadbać o stawy Mam następujący problem: jeżdżę na krótkie dystanse, ale za to często. Potrzebuję ocieplaczy, które spełnią swoją funkcje (ochrona przed wiatrem i odrobinkę ciepła) i do tego będą jakimś cudwnym sposobem łatwe do częstego zakładania i zdejmowania.Polecicie coś godnego uwagi?A może macie jakieś inne rozwiązanie na krótkie odcinki w jesienno-zimowych warunkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 dość wygodne w użyciu są takie oddzielne nogawki/rękawki , z elastycznego materiału, ocieplanego - ja kupiłem w decathlonie, na pewno są dużo wygodniejsze niż zakładanie pełnych spodni - a na długość sięgają od kostki do połowy wysokości uda, więc da się je naciągnąć na krótkie spodenki kolarskie , przy 5-10st. nadal się sprawdzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 używam ocieplaczy Endury, wygodne, bardzo dobrze wykonane, na kolanie wstawka z wiatroszczelnego materiału, silikonowe obwódki zapobiegają zsuwaniu podczas jazdy, pomiszcza się w tylnej kieszonce koszulki lub bluzy kolarskiej. http://www.endurastore.pl/ocieplacze_kolan_fs260_knee_warmers,38,140.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ja używałem ocieplaczy i faktycznie było ciepło w kolana ale tam gdzie się kończyły tam było zimno. Dlatego proponuję ci spodnie polarowe albo bieliznę termiczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 używam ocieplaczy Endury, wygodne, bardzo dobrze wykonane, na kolanie wstawka z wiatroszczelnego materiału, silikonowe obwódki zapobiegają zsuwaniu podczas jazdy, pomiszcza się w tylnej kieszonce koszulki lub bluzy kolarskiej. http://www.endurastore.pl/ocieplacze_kolan_fs260_knee_warmers,38,140.html Witam Również posiadam te ocieplacze i zdecydowanie mogę polecić. Szybko i bezproblemowo się je zakłada i zdejmuje, nie zsuwają się, dobrze ocieplają, jedyny minus to odklejające się po jakimś czasie widoczne na zdjęciu białe paski odblaskowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziek Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 nie zsuwają się Chyba, że masz spodenki lub długie spodnie kolarskie - wtedy się zsuwają i trzeba poprawiać co jakiś czas. Ewentualnie nakolanniki zakładasz pod spodenki, ale wtedy to one się przemieszczają do góry i najprawdopodobniej zacznie obcierać. Nie wiem jednak, czy inne nakolanniki niż Endura będą jakoś lepsze w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 odklejające się po jakimś czasie widoczne na zdjęciu białe paski odblaskowe. Reklamuj,Endura wymienia na nowe. się zsuwają i trzeba poprawiać co jakiś czas zależy od budowy nogi raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziek Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 zależy od budowy nogi raczej. Aż takiego zróżnicowania wśród nóg chyba nie ma... w każdym razie moje uważam za dosyć normalnej budowy jak na rowerzystę. Główny problem tego typu ubioru to to, że korzysta z gumowych (czy z czego to tam jest) ściągaczy na końcach - ma to niby zapobiegać przemieszczaniu się nogawek i faktycznie działa - jeśli leży na skórze. W moim przypadku, gdy mam na sobie obcisłe krótkie spodenki jest niemożliwością aby jedne i drugie miały te gumowe opaski przylegające do skóry. Albo nogawki się śliza po spodenkach, albo spodenki po nogawkach. Chyba, że masz inne doświadczenia, to chętnie posłucham o rozwiązaniu problemu... ja myślę o zakupie czegoś takiego: http://allegro.pl/farita-pl-pas-do-ponczoch-fiorella-ponczochy-i3669696880.html Tylko muszę znaleźć w kolorze niebieskim - bardziej podpasuje do koloru mojej szosy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Skoro sie zsuwa, widocznie te sciagacze i to co jest pod nimi jest do kitu lub sa po prostu za luzne, co rowniez jest do kitu. Takie rzeczy powinny dosc mocno przylegac do ciala i nie powinno byc mowy o zadnym zsuwaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 te z Decathlonu używam na wierzch na krótkie spodenki rowerowe (krótkie w sensie zakrywające pół uda +-) i nic się nie zsuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziek Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Może faktycznie są do kitu, lub mam dziwną nogę. Posiadam FS260-PRO Knee Warmers S/M, więc raczej mniejszych nie ma, a nogi mam dosyć umięśnione. No cóż, szukam szelek tak czy siak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Chyba, że masz spodenki lub długie spodnie kolarskie - wtedy się zsuwają i trzeba poprawiać co jakiś czas. Ewentualnie nakolanniki zakładasz pod spodenki, ale wtedy to one się przemieszczają do góry i najprawdopodobniej zacznie obcierać. Nie wiem jednak, czy inne nakolanniki niż Endura będą jakoś lepsze w tej kwestii. Dokładnie tak ich używam, zakładam na długie spodnie kolarskie i mimo tego przy trasach powyżej 50km nic się nie zsuwa. Odpowiedni rozmiar i kłopotu nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.