krzysssztof Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Witajcie. Robi się coraz chłodniej, trzeba zadbać o stawy Mam następujący problem: jeżdżę na krótkie dystanse, ale za to często. Potrzebuję ocieplaczy, które spełnią swoją funkcje (ochrona przed wiatrem i odrobinkę ciepła) i do tego będą jakimś cudwnym sposobem łatwe do częstego zakładania i zdejmowania.Polecicie coś godnego uwagi?A może macie jakieś inne rozwiązanie na krótkie odcinki w jesienno-zimowych warunkach ?
RafalxM Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 dość wygodne w użyciu są takie oddzielne nogawki/rękawki , z elastycznego materiału, ocieplanego - ja kupiłem w decathlonie, na pewno są dużo wygodniejsze niż zakładanie pełnych spodni - a na długość sięgają od kostki do połowy wysokości uda, więc da się je naciągnąć na krótkie spodenki kolarskie , przy 5-10st. nadal się sprawdzają
PawelDL Napisano 5 Listopada 2013 Napisano 5 Listopada 2013 używam ocieplaczy Endury, wygodne, bardzo dobrze wykonane, na kolanie wstawka z wiatroszczelnego materiału, silikonowe obwódki zapobiegają zsuwaniu podczas jazdy, pomiszcza się w tylnej kieszonce koszulki lub bluzy kolarskiej. http://www.endurastore.pl/ocieplacze_kolan_fs260_knee_warmers,38,140.html
robertrobert1 Napisano 5 Listopada 2013 Napisano 5 Listopada 2013 Ja używałem ocieplaczy i faktycznie było ciepło w kolana ale tam gdzie się kończyły tam było zimno. Dlatego proponuję ci spodnie polarowe albo bieliznę termiczną.
bliitz Napisano 5 Listopada 2013 Napisano 5 Listopada 2013 używam ocieplaczy Endury, wygodne, bardzo dobrze wykonane, na kolanie wstawka z wiatroszczelnego materiału, silikonowe obwódki zapobiegają zsuwaniu podczas jazdy, pomiszcza się w tylnej kieszonce koszulki lub bluzy kolarskiej. http://www.endurastore.pl/ocieplacze_kolan_fs260_knee_warmers,38,140.html Witam Również posiadam te ocieplacze i zdecydowanie mogę polecić. Szybko i bezproblemowo się je zakłada i zdejmuje, nie zsuwają się, dobrze ocieplają, jedyny minus to odklejające się po jakimś czasie widoczne na zdjęciu białe paski odblaskowe.
paziek Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 nie zsuwają się Chyba, że masz spodenki lub długie spodnie kolarskie - wtedy się zsuwają i trzeba poprawiać co jakiś czas. Ewentualnie nakolanniki zakładasz pod spodenki, ale wtedy to one się przemieszczają do góry i najprawdopodobniej zacznie obcierać. Nie wiem jednak, czy inne nakolanniki niż Endura będą jakoś lepsze w tej kwestii.
PawelDL Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 odklejające się po jakimś czasie widoczne na zdjęciu białe paski odblaskowe. Reklamuj,Endura wymienia na nowe. się zsuwają i trzeba poprawiać co jakiś czas zależy od budowy nogi raczej.
paziek Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 zależy od budowy nogi raczej. Aż takiego zróżnicowania wśród nóg chyba nie ma... w każdym razie moje uważam za dosyć normalnej budowy jak na rowerzystę. Główny problem tego typu ubioru to to, że korzysta z gumowych (czy z czego to tam jest) ściągaczy na końcach - ma to niby zapobiegać przemieszczaniu się nogawek i faktycznie działa - jeśli leży na skórze. W moim przypadku, gdy mam na sobie obcisłe krótkie spodenki jest niemożliwością aby jedne i drugie miały te gumowe opaski przylegające do skóry. Albo nogawki się śliza po spodenkach, albo spodenki po nogawkach. Chyba, że masz inne doświadczenia, to chętnie posłucham o rozwiązaniu problemu... ja myślę o zakupie czegoś takiego: http://allegro.pl/farita-pl-pas-do-ponczoch-fiorella-ponczochy-i3669696880.html Tylko muszę znaleźć w kolorze niebieskim - bardziej podpasuje do koloru mojej szosy
1415chris Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 Skoro sie zsuwa, widocznie te sciagacze i to co jest pod nimi jest do kitu lub sa po prostu za luzne, co rowniez jest do kitu. Takie rzeczy powinny dosc mocno przylegac do ciala i nie powinno byc mowy o zadnym zsuwaniu.
RafalxM Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 te z Decathlonu używam na wierzch na krótkie spodenki rowerowe (krótkie w sensie zakrywające pół uda +-) i nic się nie zsuwa
paziek Napisano 7 Listopada 2013 Napisano 7 Listopada 2013 Może faktycznie są do kitu, lub mam dziwną nogę. Posiadam FS260-PRO Knee Warmers S/M, więc raczej mniejszych nie ma, a nogi mam dosyć umięśnione. No cóż, szukam szelek tak czy siak.
bliitz Napisano 7 Listopada 2013 Napisano 7 Listopada 2013 Chyba, że masz spodenki lub długie spodnie kolarskie - wtedy się zsuwają i trzeba poprawiać co jakiś czas. Ewentualnie nakolanniki zakładasz pod spodenki, ale wtedy to one się przemieszczają do góry i najprawdopodobniej zacznie obcierać. Nie wiem jednak, czy inne nakolanniki niż Endura będą jakoś lepsze w tej kwestii. Dokładnie tak ich używam, zakładam na długie spodnie kolarskie i mimo tego przy trasach powyżej 50km nic się nie zsuwa. Odpowiedni rozmiar i kłopotu nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.