Pgjzawisza Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Witam, wszystko jak w temacie. Dziewczyna 50kg 160cm szukamy lekkiej ramy do małych wypadów rowerowych. Liczy sie cena, komfort jazdy oraz wygląd a przynajmniej możliwość wybrania ładnego malowania. Rama pod amorek 80-100mm. Ja od dwóch lat jeżdze na northtec cayon, kupilem go okazyjnie i tak zaczela sie przygoda z rowerami ktora chce kontynuowac. Northtec to duża rama przez co czesto jazda na nim jest mało wygodna, chce zmienić rower najlepiej zlozyć nowy. Zastanawiam się nad dartmoor Hornet 16" 2013 a do tego może Manitou r7? licze na waszą pomoc i wskazówki.
Silver400 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Hornet 16" do jeżdżenia? Ty też masz 160cm wzrostu ?
Pgjzawisza Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Przepraszam źle sprecyzowałem pytanie wiec od początku. Dziewczyna : 160cm 50kg i o ile wiem juz nie rośnie. Potrzebuje dla niej fajnej ramy , bedzie to baza na której zbudujemy cały rower. Rama najlepiej nowa, coś w stylu MTB ale może troche bardziej agresywne.amortyzator kupimy 80-120mm Budżet przeznaczony na rame 500,- Ja 180cm 75kg i od paru lat też już nie rosne. Mam northeca Cayona nie zamierzam go sprzedawać ale chciałbym zbudowac sobie drugi rower. Myślałem o FR i uparłem się na Horneta 16" amortyzator jeśli się uda to marze o manitou r7 ale póki co to skupiam sie też na ramie. Sam słabo znam sie na rowerach, liznąłem troche tematu ale sam go nie poskładam. No i licze troche na dobrą wole forumowiczów którzy pomogą mi dokonać dobrych wyborów.
Roonin Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Hornet 16" do jeżdżenia? Ty też masz 160cm wzrostu ? A czego nie? Wyjaśnij. Wiesz ile ta rama ma długości efektywnej? Jeśli ktoś potrzebuje mocnej ramy do roweru typu AM/Enduro to czego nie. Tylko do takiej ramy to dał bym minimum 120-30. Mam northeca Cayona nie zamierzam go sprzedawać ale chciałbym zbudowac sobie drugi rower. Myślałem o FR i uparłem się na Horneta 16" amortyzator jeśli się uda to marze o manitou r7 ale póki co to skupiam sie też na ramie. Sam słabo znam sie na rowerach, liznąłem troche tematu ale sam go nie poskładam. No i licze troche na dobrą wole forumowiczów którzy pomogą mi dokonać dobrych wyborów. No tak, Hornet do FR to dobry wybór tylko wiesz.... 1) Rower FR z amorem 100 czy nawet 120 to tak nie bardzo. Inny amor. 2) Do tej pory miałeś typowe XC, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ze Hornet skonfigurowany do FR nie będzie się za bardzo nadawał na dłuższe wycieczki rowerowe tak jak Twój obecny rower. FR to zupełnie inna bajka i inne rowery. Tu dochodzi jeszcze taki aspekt że o Horneta teraz jest trudno. Z budżetem 500zł musisz szukać używki i robi się bardzo trudno
Pgjzawisza Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Budżet 500,- na rame i amortyzator tyczył sie raczej dziewczyny. Ja naturalnie też myślałem o wiekszym amortyzatorze do ew. Horneta. Od kilku dni szukam na internecie tej ramy i faktycznie jest ciężko zarówno modele z 13' jak 12'. A jeszcze sprostuje ze lubie poszalec na rowerze mieszkam w górach wiec teren sprzyja, lubie zarowno zjazdy jak i podjazdy . Na trasy zostawie sobie Northtec'a natomiast potrzebuje czegoś czym sie wyszaleje w lesie i na dzikich drogach może jakieś skoki na hopach ale nic wyczynowego.
Roonin Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 No to Hornet 16" wydaje się być dobrym wyborem. Co do dziewczyny to w tym przedziale cenowym to coś z ram Accenta lub Krossa, oczywiście jeśli mówimy o nowych ramach MTB. Wiesz... trudno tu doradzać, poza budżetem mało sprecyzowane wymagania
dzemi15 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Rower do fr, latanie na hopach a z drugiej strony nic wyczynowego... Jeżeli nie mieścisz się w budżecie popatrz na inne ramy darta, albo ogarnij jakiegoś leader fox'a dragstar'a. Nówke za 350zł kupisz.
Pgjzawisza Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Wiem, ja sie od niej dowiedziałem że ma być różowy, albo zielony ... Wiec jej temat póki co zostawmy z boku. Przeglądne ramy Krossa pewnie znajde coś co ja zadowoli. Hornet to cudo, znacie może jakies strony internetowe gdzie można kupić dobre ramy? Bo na allegro kiepsko, tam raczej dirt i street . Nakręciłem sie na fr i nieudolnie przeszukuje internet w poszukiwaniu jakiegoś sklepu internetowego. Na rowerowysklep.com napisalem maila z pytaniem czy maja dostepnego Horneta no i czekam na odpowiedz. Tam ta rama kosztuje 575,- ale wątpie że jest na stanie. Bede wdzieczny za pomoc.
dzemi15 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Na rowerowy.com masz za 649zł. http://rowertour.com/dartmoor-hornet-rama-rowerowa-freeride-grafitowa.html - 579zł.
Roonin Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Panowie.... "towar wyprzedany" lub "pytaj o dostępność", wszędzie jest tak samo. A cena 575 tyczy się raczej rozmiaru 14". Myślę ze po nowym roku coś się ruszy. Póki co to firma zyskała popularność na świecie i jest oferowana tam gdzie płaci się za nią twardą walutę http://www.elkdistribution.com/dartmoor-2014-tante-tante-novita/
Pgjzawisza Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Super, sprawdze sobie strone póki co dziękuje za pomoc.
dzemi15 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Panowie.... "towar wyprzedany" lub "pytaj o dostępność", wszędzie jest tak samo. A cena 575 tyczy się raczej rozmiaru 14". Myślę ze po nowym roku coś się ruszy. Póki co to firma zyskała popularność na świecie i jest oferowana tam gdzie płaci się za nią twardą walutę http://www.elkdistribution.com/dartmoor-2014-tante-tante-novita/ Nie w każdym przypadku, na rowerotur.com 16" czy 18" kosztuje 579zł
Pgjzawisza Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 A jesteś pewny że na rowertour.com jest dostępny?
Roonin Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 No tak kolego, jak by była Cena pewnie jest mocno zdezaktualizowana. Skoro pisze "zadzwoń i potwierdz dostępność" to na 99% jej nie mają.
dzemi15 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Nie, nie jestem pewny. Ale zawsze można napisać maila i się dowiedzieć.
Pgjzawisza Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 A może polecicie mi inna rame fr? Co sądzicie np o Dartmoor Phantom? Two6Player?
dzemi15 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Ile skoku będzie miał amor do Twojej ramy?
Pgjzawisza Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Ile skoku będzie miał amor do Twojej ramy?Myślałem o zakupie jakiegoś leciwego Marzocchi Bomber skok ok.140mm Może taki : http://allegro.pl/amortyzator-suntour-epicon-lod-140mm-blokada-i3655386939.html
Roonin Napisano 5 Listopada 2013 Napisano 5 Listopada 2013 Epicon do FR nie za bardzo. Szukaj jakiegoś używanego Bombera z osią QR albo Shermana.
ROJCIEC Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Co do ramy jeszcze: 1. Z Hornetami sprawa się ma tak, że zostały wszystkie wyprzedane, przynajmniej w Polsce. W okolicach grudnia Dartmoor ma wprowadzać już nowe wersje Horneta 2014, więc możesz w sumie poczekać, ale cenowo wydaje mi się, że nie styknie :/ 2. Może NS Core albo Bitch? Na allegro ładne sztuki chodzą, a przynajmniej chodziły jeszcze bardzo niedawno A odnośnie amora, można trafić teraz ładne sztuki używanych bomberów 55/66 Tylko żeby po serwisie był.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.