Skocz do zawartości

[do 1700 zł] MTB

krojek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuje waszej pomocy w doborze roweru.
Roweru będę używał przeważnie na drogach leśnych(wiadomo, trasy leśne, dziury, jakieś czasami małe zjazdy itp. nie chodzi mi o tutaj mega wyczynowe zjazdy) czasami też asfalt.

Nie mam na oku jeszcze żadnego roweru ale troszeczkę myślałem o markach Merida, kross lub Kellys lub rower Rockrider 5.3 B'TWIN.
Co do Gianta i Rometa nie jestem zbytnio przekonany (nie podobają mi się ich rowery)

Zauważyłem że teraz dużo promocji i nie wiem czy teraz kupować rower czy jeszcze poczekać. Jak myślicie ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wypowiedź w tym temacie.

Napisano

Zmień nazwę tematu dodaj nawias kwadratowy bo Ci admin go wywali.

Na promocję i wyprzedaże to pora teraz (listopad, grudzień).

Rockrider 5.3 B'TWIN ma dobrą cenę.

Napisano

MTB Kross'a z 2013 to nie rower - to zapałka. :E Oczywiście nie wszystkie, ale tyle o tym było, że ja bym nie ryzykował mimo wszystko.

1700,- to nie budżet do zjazdów - chyba, że wyłapiesz bardzo przyzwoitą okazję. A to dlatego, że prawie wszystko w tej cenie ma v-brake'i, które IMO na zjazdy nawet te mniejsze mają za małą siłę.

Skoro też myślisz o zjazdach, to 29er myślę się bardziej nada niż legendarne 26" wypierane aktualnie przez 650B. 

http://unibike.pl/fusion29er.html - spróbuj go złapać w promocyjnej cenie i bierz. Hydrauliki nie najlepszej jakości, ale jakieś tam już są, reszta nie najgorsza. Do twoich wymagań będzie dobry moim zdaniem.

Napisano

Z tego, co się orientuję nie ma przekonujących dowodów na to, że niższe modele z serii Level A Krossa pękają częściej niż przeciętnie, więc nie widzę powodu, by nie wziąć czegoś z aktualnych promocji:

http://www.mudserwis.com/kross-level-a4-2013-p-3290.html

Pełno osób tym jeździ i chwali.

Niby trochę ponad budżet, ale darmowa przesyłka, to nie powinno być tragedii, Unibike''i też fajne ale u nich podobno ciężko ze stargowywaniem ceny, co nie znaczy, że nie można spróbować.

Napisano

Nad level kross A4 tez sie zastanawiałem.

Rozumiem też że są promocje oraz mam budżet do 1700zł i mogę mieć lepszy rower ale zawsze może tez coś zostać.

czy możecie mi polecić coś z tańszych ?

Co sądzicie o:

MERIDA MATTS TFS 100-V 2012 lub 2013

MERIDA MATTS 40-MD 2013

MERIDA MATTS 40-V 2012

?

Napisano

Merida to dość droga firma i z takim budżetem raczej zbyt dużo radości ci nie przyniesie. Te wymienione rowery wyraźnie gorsze od dotychczasowych propozycji, w końcu trzeba opłacić renomę globalnej marki :)

Napisano

Rozumiem, a ten B'TWIN którego wymieniłem w temacie ?

Kross Hexagon raczej tez odpada bo poczytałem trochę na jego temat i ludzie nie zachwalają.

Napisano

Rockrider 5.3 jest spoko. Za takie pieniądze nie ma mu czego zarzucić a tylna przerzutka i amortyzator bardzo dobre. Do tego dobra i sprawdzona gwarancja na wszystkie rurki. Ewidentnie słaba tylko przednia przerzutka, ale lepsza to wydatek 40zł, więc nie ma problemu.

Napisano

A3 ma trzy różne malowania ;) wiec kup w takim malowaniu którego nie ma kolega ;) na necie A3 juz są po 1600zł i pewnie coś da się utargować wiec warto to przemyśleć ;) ewentualnie dołożyć do A4 ;)

Napisano

a czy możecie mi dać linki do promocji z A3 i ew. napisać gdzie da sie coś wynegocjować??

Z góry dzięki i proszę o dalsze propozycje rowerów

Napisano

A czy możecie mi w kolejności (1234) napisać który rower jest lepszy który po nim itd ?

Rockrider 5.3 B'TWIN

Kross Level A3

Kross Level A4

Kellys Viper 60 Night

Z góry dzięki.

Napisano

Lepsze:

Rockrider: amortyzator (ojelowy zamiast elastomerów), napęd 3x9 zamiast 3x8, przerzutka tylna X5 porównywana jest czasem do Deore.

A3: hamulce hydrauliczne zamiast mechanicznych, lekko lepsza przerzutka z przodu, suport/korba na octalinku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...