Gość Goral96 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam. Mam pytanie, jak wzmocnić stawy kolanowe, no i pozostałe ? Oczywiście dużo jeżdżę rowerem i chcę wiedzieć, jak wzmocnić stawy, może jakaś dieta, treningi, a może jakaś rozgrzewka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 np tp: http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1069 do tego core stability http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1000 niby działka biegowa ale sprawdzi się i w Twoim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Goral96 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 O dzieki i od tego nie będę czuł czasem bólu w kolanie, bo znam ludzi, którzy trenują na rowerze i odczuwają ból, np po lewej stronie kolana, jak idą. To działa na to, że stawy się wzmocnią ? I może jakąś dietę też znasz, jakieś jedzenie, które posiada witaminy, które wspomagają stawy itp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Chyba głównie biegowa , sama jazda na rowerze czy siłownia nie sprawi że ból minie. Owszem siłką zbudujesz sobie nogi tj. odciążysz stawy ale spadnie Ci szybkość , bieganie to chyba optimum między siłką a rowerem. I wzmocnisz nogi i nie stracisz na szybkości , biegaj raczej technicznie , wysoko , jakbyś nabiegał na belkę w skoku w dal . Na początku opadną Ci nogi po pierwszym kilometrze ale z czasem zobaczysz duży progres w sile wybicia co jest równoznaczne z siłą pedałowania . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Na kolana żadna dieta nie pomoże i nie wierz w cudowne właściwości galaretek, żelków itp. Jeśli chodzi o ból kolan to może mieć różne podłoże. Czasami tak jak w przypadku ITBS, który dopadł mnie pół roku temu i chyba powoli udaje mi się z niego wychodzić, ból kolana jest tylko skutkiem problemu z pasmem biodrowo-piszczelowym. Jak kolega wyżej pisał bieganie jest fajne ale jeśli ktoś ma dużą nadwagę to zamiast pomóc wzmocnić kolana zrobi z nich miazgę. Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechotnick Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Samo ustawienie siodełka może przyczyniać się do powstawania bólu w obrębie kolan. Warto eksperymentować trochę z ustawieniem siodełka bo nawet niewielkie zmiany mogą robić znaczną różnice. Bynajmniej tak było w moim przypadku.. Bolało mnie kolano podczas dłuższej jazdy i potem przy chodzeniu zwłaszcza po schodach. Zaczęło się po zmianie ust siodełka i skończyło też po niewielkiej zmianie. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Goral96 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 U mnie w rowerze stacjonarnym mogę ustawiać tylko wysokość siodełka. Biegać teraz już nie mogę, bo jest za zimno i z resztą staram się nie mieszać biegów z rowerem. Waga nie przeszkadza, bo ważę ~ 65kg. Kupuję teraz hantle, może z treningami na nogi, bo są takie z pomocą hantli odciążę stawy i aż tak nie stracę na szybkości mam nadzieję, bo tyle czasu robiłem sobie szybkość kręcenia. A takie treningi, które wysłał Piehursson i trening nóg z hantlami wystarczą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 zima to najlepszy czas na bieganie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam. Mam pytanie, jak wzmocnić stawy kolanowe, no i pozostałe ? Oczywiście dużo jeżdżę rowerem i chcę wiedzieć, jak wzmocnić stawy, może jakaś dieta, treningi, a może jakaś rozgrzewka ? - dobra rozgrzewka przed jazdą - początek jazdy z wysoką kadencją - nienarażanie kolan na mocny chłód - 1-2 razy w roku kuracja preparatem typu 4 Flex itp Nade wszystko prawidłowe ustawienia w rowerze i jako bonus - skóra z golonka raz na miesiąc( taki żarcik, choć smaczny żarcik jak dla mnie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boxx Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Nade wszystko prawidłowe ustawienia w rowerze i jako bonus - skóra z golonka raz na miesiąc A później tabsy obniżające cholesterol ;D Lepiej spożywać kolagen z innych źródeł np. - zupy na wywarze z kurzych łapek (ogonki, gicz) - ryby w galarecie - sproszkowana chrząstka i płetwy rekina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Goral96 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 O ryby to chętnie A ja się szybko przeziębiam, więc odpada bieganie w zimę Dzięki wielkie za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoTT Napisano 14 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Jak wzmocnić kończyny dolne i od czego zacząć to trudne pytanie: Myślę że na dobry początek, aby zająć się treningiem - wizyta u fizjoterapeuty ocena funkcji i wydolnosci organizmu. Najprostszą formą znalezienia tzw. "słabych ogniw" jest wykonanie testu FMS Functional Movement Screen, który pokaże która część naszego ciałą jest najsłabsza. Dalej centralna stabilizacja, która powinna być punktem wyjścia do jakiejkolwiek formy aktywności i następnie przejście właśnie do tych słabych elementow. Czyli trening nakierowany. Dopiero wtedy Twój organizm będzie przygotowany do treningu, który będzie skupiał się na wzmacnianiu mięśni nóg a nie przeciążaniu pewnych elementów łańcucha biokinematycznego. Odpowiednia pozycja na rowerze jest bardzo ważna i to jest bezsprzeczne:) - http://www.veloart.pl/ Jesli chodzi o suplementy diety, to ciężko mówić faktycznie o ich działaniu, większość dostępnych produktów bazuje po prostu na efekcie placebo. Bieganie jest rewelacyjną formą, coraz bardziej popularną w naszym społeczeństwie, ale wiele ludzi robi sobie po prostu krzywde....Ważne jest po jakim terenie biegamy, jakie dystanse pokonujemy, jakie mamy do tego obuwie, a przede wszystkim czy nasz organizm dobrze zniesie takie obciążenie. Bo bieg - nie mówie tu nawet o jakiś wyczynowym bieganiu, a jedynie truchtaniu po parku może nasilać schematy kompensacyjne które posiadamy - np. koślawienie kolan. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.