Skocz do zawartości

[klucz] jakim kluczem odkręcę taką śrubkę w celu wymiany dętki ?

Binass18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam to mój pierwszy post na form i liczę na tolerancję :) 

Witam , potrzębuję informacji na temat tego jak mam odkręcić śrubkę tego typu 

auz2.jpg

Wiem że może być to imbus lub torx z dziurką lub otworem , nie posiadam jednak fachowej wiedzy jak taki klucz może się nazywać . W internecie wyczytałem że to śruba / wkręt rodzaj seciurity  ! Proszę o pomoc , wszelkie informacje będą pomocne !

Napisano

Koledzy...
mnie zastanawia inna rzecz...

Po kiego grzyba taka śruba w rowerze?
Toż to każdy rowerzysta z taką śrubą powinien wozić ze sobą TAKI NIETYPOWY KLUCZ !!!

A jak go nie ma?  To co ma zrobić w trasie jak złapie gumę???  (np w górach na wysokości 1500 m.n.p.m)
Wezwać ASSISTANCE ROWEROWY?

Dla mnie to jakaś kompletna paranoja z tym kluczem...

Napisano

To zwykły imbus z otworem lub Torx z otworem. Imbus w rozmiarze najprawdopodobniej 5 lub 6 mm (ewentualnie calowy) a Torx to chyba będzie TT25 lub 27. W każdym razie w każdym sklepie z narzędziami powinieneś taki klucz dostać, ewentualnie bit i uchwyt kątowy do bitów lub grzechotka z uchwytem do bitów.

Napisano

Witam :) dziekuje za tak liczne odpowiedzi ...z gory przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z telefonu gdyz jestem jeszcze na zajeciach.

Co do roweru kupilem go z drugiej reki , za nie male pieniadze . Podejrzewa ze sruby wykorzystane w tym rowerze pelnia role bezpieczenstwa , klucz prawdopodobnie dolaczony byl do nowego roweru jednak niedbaly sprzedawca zapomnial o nim . Moj blad, ze o niego nie zapytalem ( oczywscie rower nie jest kradziony , posiadam dowod zakupu)

Klucza szukalem juz w sklepach rowerowych jak i w castoramie ..wszedzie rozkladaja rece. Mam jednak watpliwosci co do torxa 6 ramiennego ,jutro postaram sie odkrecic srube przy siodelku ( jest tam taka sama ) kluczem francuskim i wtedy sprawdze to w sklepie.

Napisalem tutaj post gdyz moja wiedza na temat rowerow i narzedzi jest zbyt mala - myslalem ze taki klucz moze miec specjalna nazwe i jezeli ja poznam kupie go w internecie :)

Napisano

Taki zestaw jest dobry tylko do sprawdzenia jaki to dokładnie rozmiar i kształt. Nie polecam odkręcać takim badziewiem bo można zniszczyć łeb śruby...no - może na jeden raz wystarczą. Ten zestaw to produkt Top Tools albo podobnej firmy - w Praktikerze można kupić na pewno, w innych marketach nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...