Binass18 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Witam to mój pierwszy post na form i liczę na tolerancję Witam , potrzębuję informacji na temat tego jak mam odkręcić śrubkę tego typu Wiem że może być to imbus lub torx z dziurką lub otworem , nie posiadam jednak fachowej wiedzy jak taki klucz może się nazywać . W internecie wyczytałem że to śruba / wkręt rodzaj seciurity ! Proszę o pomoc , wszelkie informacje będą pomocne !
Moloch89 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Tym: To jest specjalny zacisk antykradzieżowy na specjalny pięciokątny kluczyk.http://rowertak.pl/product-pol-499-Zaciski-TRANZ-X-antykradziezowe-.htmlMożesz spróbować odkręcić kombinierkami z drugiej strony. A potem wymienić zacisk na normalny.
Hanzo Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Jeżeli nie masz oryginalnego klucza do odkręcenia tego wynalazku, to może spróbuj wyłamać ten bolec i odkręcić zwykłym imbusem.
marcin_ostrów Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Zwykłym imbusem się nie da , nawet jak wyłamiesz bolec. Trzeba mieć pięciokąt, zdaje się że do wodomierzy są takie M
Hanzo Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Czy ktoś z osób piszących o pięciokątnym imbusie popatrzył na zdjęcie i policzył ilość kątów?
spytrec Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 A czy to nie jest zwykly imbus z dziura? Kazdy duzy sklep metalowy ma takie klucze.
Yoschi Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Poprzedni właściciel powinien mieć klucz do tego
comrat Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Koledzy...mnie zastanawia inna rzecz...Po kiego grzyba taka śruba w rowerze?Toż to każdy rowerzysta z taką śrubą powinien wozić ze sobą TAKI NIETYPOWY KLUCZ !!!A jak go nie ma? To co ma zrobić w trasie jak złapie gumę??? (np w górach na wysokości 1500 m.n.p.m)Wezwać ASSISTANCE ROWEROWY?Dla mnie to jakaś kompletna paranoja z tym kluczem...
krokuss0 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 To zwykły imbus z otworem lub Torx z otworem. Imbus w rozmiarze najprawdopodobniej 5 lub 6 mm (ewentualnie calowy) a Torx to chyba będzie TT25 lub 27. W każdym razie w każdym sklepie z narzędziami powinieneś taki klucz dostać, ewentualnie bit i uchwyt kątowy do bitów lub grzechotka z uchwytem do bitów.
Binass18 Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Witam dziekuje za tak liczne odpowiedzi ...z gory przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z telefonu gdyz jestem jeszcze na zajeciach. Co do roweru kupilem go z drugiej reki , za nie male pieniadze . Podejrzewa ze sruby wykorzystane w tym rowerze pelnia role bezpieczenstwa , klucz prawdopodobnie dolaczony byl do nowego roweru jednak niedbaly sprzedawca zapomnial o nim . Moj blad, ze o niego nie zapytalem ( oczywscie rower nie jest kradziony , posiadam dowod zakupu) Klucza szukalem juz w sklepach rowerowych jak i w castoramie ..wszedzie rozkladaja rece. Mam jednak watpliwosci co do torxa 6 ramiennego ,jutro postaram sie odkrecic srube przy siodelku ( jest tam taka sama ) kluczem francuskim i wtedy sprawdze to w sklepie. Napisalem tutaj post gdyz moja wiedza na temat rowerow i narzedzi jest zbyt mala - myslalem ze taki klucz moze miec specjalna nazwe i jezeli ja poznam kupie go w internecie
zws Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 W sklepie z chińskimi narzędziami kupisz zestaw bitów za kilkanaście złotych
krokuss0 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Taki zestaw jest dobry tylko do sprawdzenia jaki to dokładnie rozmiar i kształt. Nie polecam odkręcać takim badziewiem bo można zniszczyć łeb śruby...no - może na jeden raz wystarczą. Ten zestaw to produkt Top Tools albo podobnej firmy - w Praktikerze można kupić na pewno, w innych marketach nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.