holek_org Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam. Szybkie pytanie. Chcę wyciągnąć klocki z hamulca Avid Juicy 5 w celu wyczyszczenia (został zalany brunoxem ) Nie mam żadnej instrukcji a nie chce nic popsuć dlatego proszę o pomoc. Jak to zrobić ? Pozdrawiam Już nieważne. Udało się, nie było to trudne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Dobrze że się pytasz..bo ja się pytam, lub zaglądam do instrukcji dopiero wtedy,kiedy nie potrafie złożyć czegoś (tak zwana metoda prób i błędów) . A z tego co wiem to w tych hamulcach jest jakiś patent że nie trzeba używać jakichkolwiek narzędzi aby wymienić klocki także nic nie rozkręcaj . A jak patrzę na zdjęcie w necie tych hamulców to wydaję się że trzeba tylko wyjąć sprężynę oddzielającą klocki i wtedy można je wyjąć...tak mi się wydaje ale ręki uciąć sobie nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 nie mam pojecia u mnie sie odkreca poprostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brutalus Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Tu macie manual do avida Avid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 odswiezam bo nie widze sensu zakladania nowego tematu. mozecie mi jakos sensownie wytlumaczyc jak wyciagnac te klocki? bo z tego manuala nie wiele sie dowiedzialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Przede wszystkim nic nie odkręcaj, no chyba że chcesz płyn hamulcowy wylać z systemu Sprawa jest prosta, zdejmujesz koło i na dole zacisku wystają z niego te dwa "palce", przedłużenie klocków. Ujmujesz w dłoń kombinerki i łapiesz za jeden z tych "palców", po czym pociągasz delikatnie lecz stanowczo do środka zacisku i w dół. Klocek wtedy wyskoczy z zacisku. To samo z drugim. Przy zakładaniu klocków z powrotem dobrze jest wsadzić w zacisk płaski klucz 10mm i porobić nim na boki tak ażeby tłoki weszły w zacisk (uważając żeby nie połamać tych bolców), wtedy możesz oba klocki założyć razem z blaszką. To chyba tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 dobra poszlo:) dzieki bardzo. swoja droga te blaszki ktore sa pomiedzy klockami mozna gdzies dostac? czy moze one sa razem z klockami sprzedawane? edit: juz nie aktualne, jest w komplecie z klockami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Tom Napisano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam. A jak wygląda wymiana w BB7?? Podobnie?? Za Chiny nie mogę ich wyjąć, a na siłę nic nie chce robić... Ręce opadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Wyjmujesz zawleczkę i wyciągasz klocki górą. Wszystko powinno bez problemów wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Tom Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Doszedłem już. Męczyłem sie z nią, aż śrubokrętem musiałem podważyć... jakoś poszło, ale.... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Jaką zawleczkę? Ja o czymś nie wiem? Chyba, że mówisz o tej "sprężynce" aka blaszce, która jest między klockami? PS.Avid twierdzi, że da się to zrobić bez narzędzi...Tia jasne, to chyba trzeba mieć stalowe palce Ja za chiny ludowe tego nie mogłem zrobić bez kombinerek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Tom Napisano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Zawleczka, tak mi sie wydaje, że o to chodzi, to ta blaszka znajdująca się z odwrotnej strony zacisku niż tarcza. Po jej wyciągnięciu klocki wychodzą bez problemu. Ale żeby wyjąć ta blaszkę (zawleczkę,) to palce trzeba mieć stalowe, a uścisk w łapie jak imadło.... Nie mówię jaki problem był, żeby potem w tą zawleczkę wpasować klocki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Tak, o to mi właśnie chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Ja żadnej zawleczki nie wyjmuję. Rozrkęcam pokrętła na maxa tak żeby klocki się najbardziej rozwarły, a potem z jednej strony je łapę za te "uszka" żeby je zbliżyć do siebie i od przeciwnej strony (chyba przez tą zawleczkę) wypycham śrubokrętem albo łapę za uszka szczypcami i wyciągam. Nie wiedziałem, że tą blaszkę w ogóle da się wyjąć. Jak rozkręciłem swój zacisk to blaszka ta sprawiała wrażenie niewyjmowalnej. Potem nie mam żadnych problemów z wpasowaniem klocków. Po prostu w rękach składam je, wkładajądz między nie tą blaszko-sprężynkę, która je rozchyla i tak złożony zestaw wkładam wstępnie w zacisk, a potem dociskam śrubokrętem albo kombinerkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Tom Napisano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 No to widać, że jest kilka sposobów na wymianę klocków... Szkoda, że w żadnym wg zapewnień producenta nie można sie obejść bez narzędzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 zdemontowac klocki bez narzedzi to zaden problem. gorzej z zalozeniem, trzeba miec dosc chwytne paluchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.