slavicfalafel Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Mam problem z tylnym kołem. Bardzo często dziurawiła mi się dętka, mniej więcej jeden raz w tygodniu (stara opona była w kiepskim stanie). Mieszkam w Amsterdamie, w zeszły poniedziałek był tutaj sztorm i wtedy też przedziurawiła się po raz kolejny. Starałem się ją zaklejać jak zawsze, ale cały czas pojawiała się nowa dziura. Pomyślałem więc, że coś musi być nie tak ze starą oponą. Wczoraj kupiłem nową, wymieniłem zarówno dętkę (miałem jeszcze jedną, którą używałem kiedyś) jak i oponę. Pojechałem wczoraj po wymianie do sklepu, wszystko było okej. Ale dzisiaj, kiedy chciałem jechać na zajęcia, w dętce znów nie było powietrza. Czy to możliwe, że gdzieś w samym kole znajduje się jakiś ostry element który przedziurawia ją cały czas? Pomyślałem też, że może dętka jest za mała w stosunku do opony (dętka ma 28x 1 5/8 - 3/8; opona 28 x 1 1/2) ale do tej pory było tak cąły czas, tzn. dętka była trochę mniejsza niż opona. Proszę o pomoc
Fenthin Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Z góry zaznaczam, że zakładam, że ciśnienie nie jest zbyt niskie i to nie snake. Oczywiście, że coś może znajdować się w środku. Możliwe, że opaska lub obręcz jest gdzieś uszkodzona. Zwróć uwagę szczególnie na miejsca w okolicy przebicia. A może to po prostu pech.
slavicfalafel Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 2i Ok. Ciśnienie na pewno okej, natomiast nie rozumiem co to znaczy, że to nie 'snake'?
Fenthin Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 To specyficzne uszkodzenie dętki wyglądające, jakby została ukąszona przez węża. Stąd nazwa. A powstaje, gdy ciśnienie jest zbyt niskie i uderzymy mocno kołem o jakąś dziurę czy krawężnik. Obręcz przecina dętkę i powstają dwa symetryczne otworki.
slavicfalafel Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 2i To na pewno nie to bo ciśnienie było okej.
MarianST Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Ja bardziej sklanial bym sie wymianie fartucha moze jest sparciał lub wcale go nie masz Kup nowy lub zrob tasma izolacyjna dwa kółka to moze przecinac dedke tzn wystajace sprychy Daj odp czy pomoze
bbc Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Przede wszystkim zwroc uwage po ktorej stronie detki znajduja sie uszkodzenia. Jezeli od strony kola to masz odpowiedz. A owinac tasma nigdy nie zaszkodzi (szczegolnie jezeli nie walczysz o kazdy gram masy). Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
slavicfalafel Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Słuchajcie, sprawdziłęm koło dokładnie nie ma żadnych ostrych elementów. W dętce musi być jakaś bardzo mała dziurka, albo może wentyl jest nieszczelny. W każdym razie jutro kupię nową i sprawdzę koło jeszcze raz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.