Skocz do zawartości

[wybór]Specialized Tarmac Pro czy Wilier Competition

Benzon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

chciałbym zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych kolegów, w kwestii porównania dwóch rowerów z tytułu wątku.

Otóż przymierzam się do kupna bardziej zaawansowanej szosówki na nowy sezon, czegoś na osprzęcie 105 albo Ultegra, i znalazłem na Allegro dwa interesujące moim zdaniem rowery, jednak nie jestem w stanie na podstawie zdjęć ocenić stopnia zużycia elementów, i wyłapać jakichś niuansów, które może ktoś z Was zauważy.

Także prośba o opinie, który wybór byłby bardziej opłacalny? Mam 185cm wzrostu, jeżdżę na ramie 56cm, i sądzę, że mógłbym jeździć na odrobinę większej, więc może 58cm w tym Specu byłoby ok? Do tego pełen carbon, i waga rewelacyjna:

http://allegro.pl/specialized-tarmac-pro-58cm-full-carbon-7-74kg-i3668160834.html

Wilier to z kolei Ultegra, ale rama alu, choć cena sporo niższa:

http://allegro.pl/wilier-competition-alu-carbon-ultegra-piekny-i3665627000.html

XDD wg mnie to trudny wybor ale wszystko zalezy od budzetu ;d

spec wyglada duzo lepiej :D

Wilier jest na troche strajszej ramie ale ma kocur osprzet

Sam nie mam pojecia co Ci doradzic ale pomysl czy zalezy Ci na osprzecie czy lekkosci wg mnie rozum mowi wilier a serce spec :D

Ultegra 9sp ma conajmniej 7 lat, podobnie 105 9sp. Jaki jest stopien zurzycia po takim okresie?

Rama speca to model 2008. Tego typu karbonowe ramy nalezy sprawdzic wszerz i wzdluz, oryginalnosc, ewentualne naprawy. 

Dla 185cm, gorna rura 582mm, moze byc lekko przydluga, a jak bedzie dobra, to dla kogos kto lubi wieksze ramy niz mniejsze.

Do tego masz normalna korbe 53/39. Dla normalnego smiertelnika, przy nawet niewielkich podjazdach, takie rozwiazanie moze okazac sie za twarde.

Dzięki za odpowiedzi.

Faktycznie, nie pomyślałem, że w przypadku carbonu, te kilka lat może działać na niekorzyść (to pewnie początki wprowadzania tego materiału do masowej produkcji, a wiadomo jakie są początki).

Co do korby, to aktualnie jeżdżę na Campie 52x39, i nie narzekam, choć faktycznie, może trochę miększe kombinacje to mógłby być dobry kierunek, aczkolwiek nie jest to wielki problem dla mnie.

Co do kaset, to czy to jest jakiś trend, że 10-rzędowe kasety wypierają te o 9-u rzędach?

Zacząłem też zastanawiać się, czy by nie zainwestować jednak w jakiś nowy sprzęt, choć patrząc na ceny nowych rowerów i ich osprzęt w porównaniu do używek i ich osprzętu, to pomysł ten mocno traci na sensowności.

Robię rocznie ok. 5 tys. km, ostatni sezon na Xenonie, więc też nie jest to jakiś osprzęt z najwyższej półki, więc może jakaś Sora w nówce byłaby lepszą alternatywą?

W jednym z tematów zostałem odwiedziony od rozbudowy swojej szosówki i polecono mi szukać jakichś okazji. Za kasę którą chciałem w niego wpakować i pieniądze ze sprzedaży udało mi się zaraz wyrwać nowego carbonowego Stevensa Xenon na pełnej Ultegrze 6700 i kołach Mavica za 5000zł tyle że musiałem po niego jechać z Gliwic aż do Gdańska. Udało się jeszcze urwać parę groszy :) Może to był fuks ale pokazuje że jednak da się znaleźć coś ciekawego w bardzo dobrej cenie :)

witos90, pewnie to tylko zbieżność nazewnictwa, ale ja pisząc o Xenonie, miałem na myśli grupę Campy :)

Nie planowałem aż takiego budżetu na mój upgrade/zmianę, bo za ok. 2600zł mógłbym kupić nową pełną grupę Ultegry i zamontować na mojej ramie (alu + karbonowy widelec), chciałem jednak sprzedać mój rower w całości, trochę dołożyć i zmienić na coś z wyższej półki, ale wciąż nie namierzyłem niczego konkretnego, każdy wybór ma większe lub mniejsze wady, chyba trzeba będzie po prostu wybrać jakieś mniejsze zło/ryzyko.

Co do kaset, to czy to jest jakiś trend, że 10-rzędowe kasety wypierają te o 9-u rzędach?

To nie jest trend tylko rzeczywistość - 10tki są obecnie w grupie tiagra. To samo jest w mtb, rozwiązania z wyższych grup schodzą do niższych.

Nawet jeśli komponenty są mocno użyte lub zużyte będziesz mógł kupić zaminniki - jednak nie z grupy która jest w rowerze, bo ani 105tka ani ultegra nie są pod 9 biegów od wielu wielu lat. Pozostanie zakup komponentów z niższych grup "gdyby coś".

Nabywając starszy sprzęt musisz się liczyć z potencjalną koniecznością zainwestowania dodatkowych środków, bo jest to sprzęt wieloletni.

witos90, pewnie to tylko zbieżność nazewnictwa, ale ja pisząc o Xenonie, miałem na myśli grupę Campy :)

Nie planowałem aż takiego budżetu na mój upgrade/zmianę, bo za ok. 2600zł mógłbym kupić nową pełną grupę Ultegry i zamontować na mojej ramie (alu + karbonowy widelec), chciałem jednak sprzedać mój rower w całości, trochę dołożyć i zmienić na coś z wyższej półki, ale wciąż nie namierzyłem niczego konkretnego, każdy wybór ma większe lub mniejsze wady, chyba trzeba będzie po prostu wybrać jakieś mniejsze zło/ryzyko.

Tak, ja wiem że chodziło ci o Campę :) W moim poście chciałem ci pokazać, że da się wyrwać coś fajnego w każdej cenie. Mi się udało dostać cynk na tym forum, może tobie też ktoś coś podeśle :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...