alien1987 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Jako że robię generalny remoncik po 7 a może i więcej latch , a niestety rowery k przestał w wilgotnym pomieszczeniu zardzewiały mi szprychy może nie na tyle co one same ale pokryły się skorupką z rdzy w prawdzie idzie to wyczyści ale może czas zmienic i same szprychy - jak myślicie ? Jesli zamiana co teraz na rynku jest godne polecenia, rowerek będzie na ramie amstaff duncon , obręcze duncon 26 ogólnie do jazdy po lasku i bezdrożach czasem asfalciku . Z góry dziękuje za rady
Schwefel Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Generalnie szprychy nie są przesadnie drogie, więc jeżeli nie czujesz potrzeby posiadania tych wylajtowanych to warto jest wymienić chociażby na Championy.
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2013 Mod Team Napisano 4 Listopada 2013 W zasadzie każda jedna nierdzewna czy malowana czy powlekana będzie ok. pamiętaj jak wymieniasz szprychę wymieniasz także nypel, dobrze radze. wymieniaj je pojedynczo wtedy nie będzie dużego problemu z kołem.
SpeedyBandito Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 W Twoim przypadku warto wymienić szprychy i nyple i w zasadzie każda podstawowa szprycha o średnicy 2,0 mm będzie ok., np. DT Champion, CnSpoke STD14, Sapim Leader.
alien1987 Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Chłopaki wielkie dzięki za podpowiedzi - jestem zaskoczony naprawdę dobre forum teraz tylko jak z wymianą gdyż nigdy tego nie robiłem - wykręcić wszystkie stare wkręcić ( nie do końca ) nowe i oddać do centrowania koło czy jak ?
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2013 Mod Team Napisano 4 Listopada 2013 Centrowanie to tak z 15-30zł zależy gdzie i u kogo ... polecam zdjąć jedną szprychę wymienić, naciągnąć aż koło będzie w miarę proste i tak po kolei ...
Schwefel Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Możesz wykręcić jedną i zmierzyć długość żebyś wiedział jaką kupić nową.
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2013 Mod Team Napisano 4 Listopada 2013 No tak od tego to trzeb zacząć
1415chris Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 A ja bym jednak zaczął od sprawdzenia czy obecne były prawidłowej długości. Zasada ograniczonego zaufania
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2013 Mod Team Napisano 4 Listopada 2013 No tutaj trzeba umieć sie posługiwać kalkulatorem
1415chris Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Niekoniecznie. Wystarczy zobaczyć jak głęboko siedzi szprychach w nyplu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.