Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Przednia mocna latarka, mocowana do widelca

wiert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem nowy na tym forum.

Ostatnio zastanawiałem się nad tym, aby wyposażyć swój rower w jakąś mocną lampkę/latarkę przednią, ale mocowaną do widelca przedniego. Nie wiem czy na rynku są obecnie jakieś mocowania umożliwiającą taką rzecz.

Możecie mi poradzić jakiś model, który dałoby się tak przymocować? Oraz, czy coś takiego w jakiś sposób nie zaszkodzi na bezpieczeństwo.

Napisano

Z przymocowaniem nie będzie najmniejszych problemów ale nie widzę sensowności takiego manewru gdyż przy jednej lampce będziesz mieć dość ograniczone światło ( przysłanianie opony) więc bys musiał mieć dwie lampki. Po za tym światło padające z dość niskiej wysokości nie da ci dość dalekiego zasięgu. Wbrew pozorm opcja lampki na kierownicy jest najbardziej sensowna sensowniejsza niż umieszczenie lampki na kasku.  No i jeszcze pomyśl jak byś sprawnie włączał lampki umieszczone taki nisko

???

Napisano

Problem włączenia, nie jest kłopotem. Włączyć trzeba raz, a zazwyczaj i tak włącza się przy ruszaniu, więc jak się jeszcze nie jedzie. Do do cienia z koła, to myślałem nad założeniem dwóch (jedna ustawiona na świecenie pod koło, druga dalej). Nie uwzględniłem faktycznie kąta padania, że da mały zasięg. Czyli jednak tradycyjna metoda mocowania na kierownicy, jest metodą opcjonalną? Problem w tym, że kierownicę mam już dosyć mocno "obciążoną" sprzętem ;/ No ale może i faktycznie lepiej jakoś ścisnąć sprzęt ;/

Dzięki za odpowiedź.

Napisano

A próbowałeś część akcesoriów z kierownicy ustawić tak, aby były od dołu, zamiast góry? Lampka myślę, że może tak zostać ustawiona - jeśli ma odpowiedni uchwyt.

Napisano

Wbrew pozorm opcja lampki na kierownicy jest najbardziej sensowna sensowniejsza niż umieszczenie lampki na kasku
 Twierdzisz że umieszczanie lampki na kasku nie ma sensu? :P

Napisano

Twierdzisz że umieszczanie lampki na kasku nie ma sensu? :P

Tak jeśli miało to być jedyne żródło światła. Lampka na kasku jest idealna w ruchu miejskim ( jako lampka pozycyjna) a także w terenie ( jako dodatkowe żródło światła na zasadzie oświetlenia dalekiego zasięgu).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...