avacs Napisano 2 Listopada 2013 Napisano 2 Listopada 2013 Witajcie. Przymierzam się do zmiany ramy na bujaną i w nowym rowerze chciałbym zamontować 2rzędową korbę. Jako że zmiana ramy pochłonie znaczne fundusze chciałbym się dowiedzieć czy takową przeróbkę już ktoś robił. Obecnie mam co prawda zdjętą najmniejszą zębatkę ale zupełnie przypadkowo. Zapomniałem przykręcić po zdjęciu korby. Mniejsza o to. Rozpiętość zębatek raczej w przeróbce byłaby standardowa (??) 40T duża i 2x mała. Nad ilością zębów w małej muszę się jeszcze zastanowić. Kilka kwestii które muszę rozwiązać. Czy nowe zębatki przykręcać w otworach montażowych małej i średniej a zamiast dużej pod śrubę dać jakieś podkładki czy może na jednych śrubach na miejscu dużej i średniej. Do tego dochodzi kwestia przekosów łańcucha i wszystkiego innego co nie przyszło mi do głowy. Przerzutka z przodu to Shimano Deore LX. Jeśli to ważne to manetki DC też LX. Pozdrawiam
Jechan Napisano 2 Listopada 2013 Napisano 2 Listopada 2013 Żeby to dobrze działało będziesz potrzebował nowego suportu albo podkładek żeby przesunąć odpowiednio korbę. Dedykowane korby są juz do tego przystosowane Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Ale podobno można obyć się bez tego i tez działa. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
avacs Napisano 2 Listopada 2013 Autor Napisano 2 Listopada 2013 podkladki w celu oddalenia korby od ramy? Na moje rozumowanie. Wyobrazmy sobie korbe. Blat ma 1cm grubosci i odstepy pomiedzy nimi tez. Gdy mamy 3blaty "grubosc" korby wynosi 5cm. Gdy zredukujemy ilosc blatow o 1 spadnie tez grubosc calosci. Czy dodanie tych podkladek ma na celu odsuniecie korby od ramy w miejsca wczesniejszych odstepow aby linia lancucha byla bardziej wyposrodkowana? Idac tym tropem z lewej strony ubedzie mi osi do ktorej bede mogl zamontowac lewe ramie. Podejrzewam ze moje rozumowanie jest bledne (wciaz sie ucze techniki rowerowej) wiec moze mi ktos to lopatologicznie wyjasnic
beskid Napisano 2 Listopada 2013 Napisano 2 Listopada 2013 Nie ma co teoryzować tylko sam musisz się zorientować czy po przeróbce nie będziesz miał przekosu na łańcuchu. Przy pozostawieniu młynka i drugiego blatu czasem wymian suportu czy podkładki nie są konieczne ale w przypadku średniego i największego blatu na pewno z linią łańcucha będzie kłopot.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.