kemot1974 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 witam, czy możecie mi doradzić jakie piasty mógłbym kupić do 400 zł ( za komplet) pod hamulce tarczowe. Aktualnie moje Shimano ( niższa grupa) skończyły się. Zostały obręcze i szukam czegoś do skompletowania. Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Novatec na maszynówkach komplet można kupić w okolicach 270 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 cześć, możesz podać mi konkretny model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shanex Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 D811, D812( lżej, drożej ) D041, D042( ciężej, taniej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 dzięki, a jak z żywotnością tych piast ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Mam piasty novateca (te tańsze) już ponad rok w rowerze enduro (jazda cały rok, śnieg, deszcz, błoto...) i cały czas kręcą się jak nowe. Co do żywotności to łożyska są w pakietach (potocznie nazywane maszynowymi). Jak zaczynają chrobotać to wybijasz, kupujesz nowe (koszt ok. 20zł) i znów masz "nowe" piasty. O piastach novateca była cała masa tematów. Czy są lepsze czy gorsze od shimanowskich. Tu zdania są podzielone. Na pewno nie potrzebują tyle uwagi co shimanowskie. Wcześniej miałem deore i co jakiś czas trzeba było je wyczyścić i dać nowy smar na kulki. I też działały dobrze. W moim mniemaniu novatec'i kręcą się trochę lżej i jest łatwiejszy serwis. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Najbardziej trwałe są kulki więc jeśli wybierzesz maszyny to musisz się liczyć z wymianą samych łożysk. Co ile km to już zależy w dokładnie takim samym stopniu jak od dbałości o te na kulkach. Poza tym w przypadku tyłu bardzo ważnym elementem jest sam bębenek. Skoro zraziłeś się do Shimano to bardzo dobre piasty robi też DT Swiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Jeżeli łożysko nie będzie mieć wady fabrycznej i nie będzie się rowerem nurkować w błocie i wodzie aż po same osie, to piasta Novateca od strony łożysk będzie bezobsługowa aż do naturalnej śmierci łożyska. Wszystko zależy od tego gdzie się jeździ. Ja akurat uciekam od wszelkiego typu łożysk kulkowych, które wymagają regularnego serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 @mklos1 dokładnie to samo co napisałeś dotyczy piast Shimano. Uszczelnienia w piastach SLX/LX i wyżej to nie to samo co kiedyś zwłaszcza od strony kasety. Jak rower nie widzi błota i wody to bez zaglądania do środka można jeżdzić kilka sezonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Dziękuje Wszystkim za przesłane informacje. A co możesz polecić z DT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.