kamiljakistam Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 czy te klocki będą pasowały do hamulców shimano bl-m445 ? http://allegro.pl/klocki-a2z-eco-shimano-deore-m-445-polmetaliczne-i3606813552.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Beda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Upewnij się czy w komplecie mają do nich sprężynki? Chyba, że masz jeszcze dobre ze starych i nie potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 @@kamiljakistam, A jakie masz tarcze? Jesteś pewien że można zastosować do nich półmetaliczne klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Mklos a jakie to ma znaczenie ? Nie ma czegoś takiego jak tarcze pod klocki organiczne . Nawet mając tarczę z napisem "Resin Pad Only " możemy bez przeszkód używać klocków półmetalicznych i metalicznych . @autor Tak będą pasować , gdy jeszcze miałem m445 to również miałem je zamontowane i działało to całkiem nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Tylko żeby pewnego dnia nie doszło do zdziwienia jakiego doznał mój szwagier. Pojechał z Peugeotem Partnerem do serwisu. Samochód w miarę nowy, 90 tyś (dostał go jako nowy służbowy): - Chyba już wypadało by już klocki zmienić. Facet zajrzał, popatrzył.. - Panie! Tu tarcze są do wymiany a nie klocki. Coś musi się zużywać podczas hamowania. Albo to będą klocki, albo tarcze. "Resin pads only" nie jest napisane bez powodu. Nie oznacza to, że rower nie będzie hamował, bo będzie hamował dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Tylko że resin pad only stosuje tylko shimano . Sam używałem jakiś czas tarcz RT54 z klockami metalicznymi i nie zauważyłem nic złego . Tarcze zużywają się normalnie tak jak inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Jakiś czas temu czytałem na BikeRadar.com "zeznania" jednego z uczestników forum, o tym jak "spalił" tarcze "resin only" klockami metalicznymi. Powierzchnie stały się po prostu fioletowe. Jest to sensowne, gdyż klocki metaliczne generują dużo wyższą temperaturę, która powinna zostać oddana także do zacisku (vide radiatory w hamulcach XT, które są przystosowane do metalicznych klocków). Przy półmetalikach może takiej "tragedii" nie będzie, ale należy się liczyć, że stosuje się twardsze (lub wielokrotnie twardsze - metaliki spiekane) klocki niż producent przewidział i trzeba przyjąć to całym dobrodziejstwem inwentarza, gdy używa się miękkich tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Każde tarcze da się "spalić" i szczerze mówiąc nie wiem czego ludzie się tego tak" boją i czym niby miałoby poskutkować to "spalenie". A ciepło generowane w czasie hamowania jest takie samo w przypadku każdej tarczy jeśli drogi hamowania są takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 z a2z lepiej brać metaliki (złote). U sb w aurigach (taki sam kształt klocków) hamowanie bardzo się poprawiło w stosunku do oryginalnych tektro. Na razie mają 3500 km, a nie zużyła się nawet połowa . Ich największą wadą jest cena - ok. 60zł dokładnie te u tego samego sprzedawcy http://allegro.pl/klocki-a2z-metaliczne-shimano-deore-575-525-475-i3655251076.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Moje tarcze tarcze też zmieniły kolor i nie zauważyłem by działo się coś złego.Do tanich shimano brałbym klocki full metal-oryginał albo unex.Po takim tuningu można bez obaw wybrać się w góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 @@CMIK, Skoro zwiększasz twardość klocka n-krotnie, energię trzeba gdzieś wytracić. Albo pójdzie w temperaturę, albo w zużycie materiału tarczy - innych możliwości nie ma. Co do samego "spalenia" (przegrzania) to może dojść do przenoszenia materiału klocka na tarczę lub deformacji - co może objawiać się drganiami podczas hamowania. Akurat tego bym się nie obawiał w przypadku klocków półmetralicznych, ale szybsze zużycie tarczy - jak najbardziej, bo nie wierzę w cuda, że tarcza pod klocki organiczne jest tak samo twarda jak ta stosowana przy metalikach/półmetalikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Zgadzam się, tańsze tarcze są gorsze, ale hamowanie daje ciepło- nie ważne czym hamujesz, żeby zatrzymać rower z prędkości X na drodze Y metrów musisz wygenerować zawsze takie samo ciepło, przeniesienie materiału klocka na tarcze też jest ekwiwalentem ciepła. Kwestia klocków metalicznych jest taka, że hamując mocniej generują to ciepło w krótszym czasie, co skutkuje wyższą temperaturą, a dopiero ta może uszkodzić tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Błagam, skończcie teoretyzować, fakty są takie, że na tarczy RT54 bez żadnych problemów można korzystać z metalicznych klocków, znam wielu ludzi którzy tak jeździli/jeżdżą i nikomu nic się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Oprócz teoretyzowania jeździłem/jeżdżę na różnych tarczach i mam swoje doświadczenia. Twoje Piksel podejście, czyli "nie zastanawiajmy się, tylko próbujmy" mi nie odpowiada, dobrze jest wiedzieć jak i dlaczego coś działa w ten czy inny sposób. W moim zawodzie Twoje podejście prowadzi wprost do prokuratury i sądu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 @@CMIK, Toteż napisałem, że uszkodzenia pod wpływem temperatury raczej przy półmetalikach bym się nie obawiał. Ale szybszego zużycia miękkiej tarczy - a i owszem. Ja mam tarcze RT-51, która po niecałych 3000 km zjadła klocek, ale sama nosi widoczne ślady zużycia. Akurat w przypadku RT-51 jestem w stanie uwierzyć, że "Resin pad only" to nie tylko marketing tylko prawda. A z tego co pamiętam M445 + RT-51 to był dość popularny zestaw. Obecnie jeżdżę na noname'owych zamiennikach półmetalikach właśnie (tył), ale nie mogę nic powiedzieć (~500km) na temat zużycia tej tarczy, bo nie zwróciłem uwagi jak zużyta była, gdy klocki wymieniałem. Mi to rybka, że tarcza zużyje się szybciej, bo kosztuje nic. W takich przypadkach warto jednak zaznaczyć, że w przypadku takiej tarczy to nie ma nic za darmo - żeby potem nie było ewentualnej pretensji, że klocek przeżył tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.