Fenthin Napisano 2 Listopada 2013 Napisano 2 Listopada 2013 Kupiłeś Raidona mimo iż mogłeś kupić sporo lżejszego Epicona i myślisz o kołach za 1000zł? Natomiast jeśli cokolwiek kupowałeś przez Internet, zawsze w ciągu 10 dni możesz to zwrócić. Jeśli produkt nie wyszedł z magazynu, czasem można się nawet dogadać bez sięgania po prawo.
Michaster Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Szczerze myślałem ze jednak kola są najwazniejsze kiedyś czytałem ze 1 gram z kół to jak 17 gram z ramy. Więc widać jak.bardzo liczy się ich waga. Nowy Radom kosztował mnie 320 zł myślę ze za epicona darłbym dużo więcej. Czy oprócz wagi te amorki się roznia? Zalozmy ze zaiwestuje w inny amorek to jaki kosztem kół?
Fenthin Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Jeśli już, to uznaje się przelicznik 1g na kołach - 2g na innych komponentach. Ale i tak nie jest to całkiem prawda, gdyż dużo zależy od tego, gdzie urwiesz gramy. Najbardziej liczą się elementy oddalone od osi koła. Odchudzanie piast nie przyniesie większych korzyści niż odchudzenie dowolnej innej "statycznej" części roweru. Nie wiem, jakiego dokładnie tego Raidona kupiłeś. W zależności od rocznika, tłumika, rodzaju sprężyny i pokrycia górnych goleni różnice są kosmetyczne lub ogromne. Pytanie, co kupiłeś za te 320zł.
Michaster Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Ten ktory zamowilem to dokladnie http://www.cyklotur.com/czesci/amortyzatory-rowerowe/widelce-amortyzowane/26-cali-mtb/p,amortyzator-raidon-lod-disc-100mm-bialy-sr-suntour,45846.html#75541478 Rzeczywiscie warto zaiwestowac w epicona ? Ale ta uzywke co tam wyzej podalem czy nowego? Jakie kola? Przypomne link http://allegro.pl/suntour-epicon-x2-rlr-100mm-powietrzny-26-i3659138402.html Niby 1kk przejechane trudno mi to ocenic ale kuszace Znalazlem jeszcze cos takiego http://www.cyklotur.com/czesci/amortyzatory-rowerowe/widelce-amortyzowane/26-cali-mtb/p,amortyzator-axon-rld-2011-sr-suntour,45863.html I http://www.cyklotur.com/czesci/amortyzatory-rowerowe/widelce-amortyzowane/26-cali-mtb/p,amortyzator-epicon-rlr-x2-2012-sr-suntour,118311.html
michael26 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 W tym linku co dałeś raidon kosztuje 449zł a nie 320....
Fenthin Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Ile kosztuje to kosztuje. Nic nie wiadomo o tym, jaka tam jest sprężyna.
Michaster Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Pokazalem poprostu model ktory zamowilem a pozostale dwa warto w takiej cenie to juz pod 800 zl podchodzi. Czy moze ten Epicon uzywany?
michael26 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 no pewnie, sporo lżejszy i lepszy a ten za 500zł na allegro wydaje sie w dobrym stanie. Zawsze mozesz mu zrobić serwis
mklos1 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 @@michael26, Bombardujesz forum pytaniami niczym niemiecki Junkers. Nie rozumiem jednej rzeczy. Koniecznie chcesz modernizować bieżący rower, nawet dopuszczasz przeznaczenie 1000 PLN na koła czy amor, a nowego roweru nie chcesz. Weź budżet, którym dysponujesz (a widzę, że mały nie jest), zarzuć temat na forum, żeby ktoś na forum wycenił "bieżące zwłoki", i zbadaj wtedy rynek względem tego, czym dysponujesz. Podejrzewam, że wyjdzie całkiem niezły rower. Do budżetu dolicz jeszcze klucz do suportu HT2 lub koszt montażu w serwisie.
Michaster Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Rozwodzenie sie nad tym co sie bardziej oplaca nie ma sensu bo nie patrze nie oplacalnosc inwestycji. Chce poprostu zmodernizowac obecny rower pod to do czego bedzie uzywany. Bombarduje bo szukam porady i ja otrzymuje Ale nawet zakladajac ,ze moj obecny rower jest warty z 600 zl plus 1700 daje 2300. Nic dobrego w tej cenie nie ma. Amorek typu XTR to max, slabe kola, nie pelna deorka itp. na pewno zloze sprzetowo lepszy rower. Wiec zostaje kwestia Amorka sklaniam sie na tego epicona, zostaja kola jakie? Waga chcialbym ponizej 1800 najlepiej 1700. Pozdrawiam
Silver400 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Ale ty nie modernizujesz obecnego roweru! T ylko składasz nowy bezsensownie zostawiając starą ramę. Miała ona amortyzator o skoku 80mm, teraz pakujesz tam 100mm. Teorie na ten temat są różne, ogólnie lepiej tak nie robić. Mocowanie do hamulców tarczowych w ramie masz ? Ze zdjęć tego nie widać ale obstawiam, że nie. Jakość tej ramy pewnie nie powala, waga także. Nie chce mi się tego liczy dokładnie, ale moim zdaniem swobodnie przekroczysz 2000zł. Będziesz miał kupę nowych, fajnych części. Założonych na ramę prawie z marketu. Nie wspomnę o rurkach, gripach, sztycy, siodełku, sterach, zaciskach kół itd. które też będą prawie marketowe. To co robisz według mnie nie ma sensu. Nie mówię o sensie budżetowym bo z tego sobie sam zdajesz sprawę. Mówię o tym co Ci z tego powstanie. Ulep, to chyba najlepsze słowo. Nie będziesz z tego zadowolony, albo będziesz do momentu przejechania się czymś fabrycznie poskładanym.
Michaster Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Hmm cenna uwaga z tym mocowaniem tarczowek ale mysle ,ze da rade kolega wyzej modernizowal identyczny rower i w galeri ma zdjecia z tarczowka. Ktos cos podpowie? Z marketowa jakoscia to chyba troche przesadziles. Ale przeciez pozostale elementy tez mozna wymienic Mysle ze bedzie to fajny rowerek. Nadal nie wiem co z kolami? A spojazalem ze hamulce mocuje sie na piastach przeciez?
beardman Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Tarcze mocuje się na piastach. Zacisk hamulca mocujemy do ramy lub widelca: http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/7095-adapter-pm-pm-przod/ http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/7096-adapter-is-pm-tyl/ Musisz sprawdzić czy masz uchwyt w ramie pod tarczówkę np: http://wrower.pl/images/strony/003/full/2013_kellys_physio_30_47.jpg http://www.agang.pl/idd/inside-discmount-design/laboratorium.htm (w czerwonym kółeczku)
Michaster Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Bardzo dziekuje za odpowiedz, wlasnie sprawdzalem posiadam takie mocowanie z tylu. Moj obecny amor tez ma, wiec mysle ze ten Epicon tymbardziej. Co za tym idzie jeden problem z glowy bedzie pasowac. A koła ktos podpowie:)?
Silver400 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Nie zrozum mnie źle, bo przecież nie chcę Cię obrażać. Z tego co ja zrozumiałem, ty chcesz się na tym ścigać. Wspomnę o kwestii geometrii tego roweru, która jak mi się wydaje bardzo wyścigowa nie jest. Do większości rowerowych wyścigów stosuje się pedały SPD. Przejście na ten system kosztuje od +/- 300zł. Jeśli zaś mówimy o ściganiu się, coś sensownego zaczyna się od 400zł. Jest to dodatkowy wydatek, który musisz doliczyć. Ścigasz się na szosie, więc pewnie jakieś buty już masz (mam nadzieję), zostaje kwestia pedałów. Wspominam o tym, żebyś doliczył to do kosztów.
Michaster Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Kwestie butow i pedalow pominolem poniewaz posiadam i do szosy i do mtb. Pozostaje mi zobaczyc dzial z komponentami typu kierownice, siodelka itp i cos wybrac. Juz nie ma co ciagnac tematu dalej uzyskalem odpowiedz na wszystkie nurtujace mnie pytania, reszte doczytam i bedzie ok Bardzo jeszcze raz dziekuje za cierpliwosc
mklos1 Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 @@Michaster, Nie wiem jak tą kalkulację zrobiłem, ale według moich pobieżnych obliczeń (najtańsze wersje komponentów na allegro) to 1450 PLN, zatem z 1700 PLN pozostaje Ci 250 PLN na przede wszystkim nie masz jeszcze kół, które chciałeś brać na piastach DT, a gdzie jeszcze ogumienie, manetki i inne detale, o których w ogóle nie było mowy? Zachowasz kierę, mostek, gripy, siodełko i sztycę ze starego? Oczywiście nigdzie nie uwzględnione jeszcze została przesyłka, a to też będzie kosztować... Popłynąłeś i to bardzo mocno... Na moje niewprawne oko koszt złożenia roweru w klasie, którą oczekujesz to blisko 3000 PLN.
Michaster Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Nie kupowalem wszystkich nowych rzeczy, moja kalkulacja wyglada nastepujaco: 1. Amor Epicon 500 zł Uzywka 2. Kaseta + łancuch Alivio/Deore 99 zł Nowe 3. Shimano Hamulec tarczowy M445 250 zł Nowe 4. Korba Deore M590 220 zł Nowa 5. Sztyca,Kierownica,Mostek Ritchey WCS 300 zł Uzywka 6. Manetki Deore Nowe 150 zł 7. Przerzutka tyl + przod Deore XT 130 zł Uzywka 8. Koła Obrecz WTB Frequency i19/ Piasty Novatec D711SB/D812SB + Opony Conti Moutain King II, Detki, Opaski 990 zł Nowe 9. Zostaja nowe stery, tarcze 300 zł Ceny zawieraja przesylki/ Odbior osobisty , prawie 3 tys zgadza sie. Ale najwazniejsze zeby wyszedl fajny rowerek Nadal uwazam ze za te pieniadze nie wyrwe roweru z takim osprzetem , dzis jak odebralem amortyzator i porownalem z moim starym to roznica w wadze jest przeoogromna! Okolo kilograma roznicy Zwaze go po modernizacji i zobaczymy jaka roznica bedzie do tego bazowego
Michaster Napisano 19 Listopada 2013 Autor Napisano 19 Listopada 2013 Witam Ponownie Rower zlozony i zwazony. Waga orginalu wedlug danych ze strony to 13,1 Kg po obecnej modernizacji wazy okolo 11,5 kg. Jestem tez po pierwszej jezdzie, rower sunie do przodu az milo ogromna zmiana na plus! Po zajechaniu obecnych opon zastanowie sie nad czyms lzejszym te ktore mam waza 680 gram wiecj pewnie tutaj jestem wstanie zbic duzo. Na nastepnej wycieczce porobie zdjecia i pokaze co udalo sie zlozyc za "ulep" Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.