Skocz do zawartości

[łańcuch] do szosy z wczesnych lat 90'

jarbla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. :)

Chcę przywrócić do "zdrowia" rower szosowy z przełomu lat 80/90 posiadający następujący napęd:

* Przerzutka przód: Dura Ace FD 7400,
* Przerzutka tył: Dura Ace RD 7402,
* Korba: 600 Ultegra 6400 SG.

Kupiłem nową kasetę-wolnobieg Dura Ace HB 7400, siedmiorzędową z "falującymi" zębami, standard uniglide.

Muszę jeszcze nabyć łańcuch do tego siedmiorzędowego zestawu. I tu mam do Was pytanie.

Czy nowy łańcuch musi być w standardzie uniglide? A może nowsze rozwiązania (np łańcuchy HG Shimano) też będą prawidłowo pracować? Obawiam się, że łańcuch może się klinować na zębach ale może ktoś próbował stosować takie rozwiązania.

Jeżeli nie, to czy współczesny UG 51 (jest ich trochę na allegro) się sprawdzi?

Albo coś takiego: http://tiny.pl/qgdmp ?

Oryginalne łańcuchy z tamtego okresu ciężko dostać i są drogie. 350zł za sam łańcuch to dla mnie za dużo. :icon_confused:

Napisano

Dzięki!

Właśnie na taką konkretną odpowiedź liczyłem. Na starych rowerach znam się słabo i nie do końca się orientuję w kompatybilności części pomiędzy  standardami IG/UG/HG, nie wspominając o innych producentach.

Napęd będzie w dobrym (korba) lub bardzo dobrym stanie (kaseta to nowy egzemplarz z oryginalnego pudełka nigdy wcześniej nie używana).

Ode mnie następny plus. ;)

• Mod Team
Napisano

Korba korbą, ważniejszy będzie wolnobieg, żeby sie nie okazało że łańcuch będzie przeskakiwał. Do tego łańcucha w sam raz będzie pasować spinka Sram srebrna, albo w sumie każda inna.

Napisano

Czy nowy łańcuch musi być w standardzie uniglide? A może nowsze rozwiązania (np łańcuchy HG Shimano) też będą prawidłowo pracować? Obawiam się, że łańcuch może się klinować na zębach ale może ktoś próbował stosować takie rozwiązania.

Jeżeli nie, to czy współczesny UG 51 (jest ich trochę na allegro) się sprawdzi?

Albo coś takiego: http://tiny.pl/qgdmp ?

Oryginalne łańcuchy z tamtego okresu ciężko dostać i są drogie. 350zł za sam łańcuch to dla mnie za dużo. :icon_confused:

Hey,

łańcuch w "starym" systemie czyli UG-51 sprawdzi się idealnie. Nie jest on zbyt dużej fazy na ogniwach i nie piłuje np aluminiowych koronek korby.

Sam używam w mojej leciwej kolarce (26 lat) tych łańcuchów i jestem bardzo zadowolony, napęd jak nówka :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...