Mod Team durnykot Napisano 4 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Crupez, za ta kwotę -nie warto. Ario, to bardzo podstawowy tłumik RSa, który zresztą można dostać taniej http://www.synkros.pl/product-pol-2870-Rock-Shox-Ario-2-2.html Za tą samą kwotę masz zdecydowanie lepszego Monarcha. http://www.mbike.pl/Amortyzator-Rock-Shox-MONARCH-RL-2013(4,9115,21359).aspx lub , za trochę mniej,Manitou http://www.mbike.pl/Amortyzator-Tylny-Manitou-Radium-Expert(4,9115,19762).aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Dzięki, prosiłem o szybką odpowiedź, bo zależało mi na ewentualnej dzisiejszej wysyłce epicona, na którego z resztą padło. Jutro ma u mnie byc, zobaczymy czy nie wybuchnie podczas jazdy Dzięki Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 A tam od razu wybuchnie. Mój pierwszy po prostu się nie uginał, zaś później jak się już ugiął to nie wracał. Teraz mam w ramie już czwartego Epicona, a i jednego Duroluxa zdążyła przyjąć. No, to skoro już się zestresowałeś, z pierwszym faktycznie miałem problemy, ale to był jeszcze stary model. Od wymiany ponad rok temu nie mam żadnych problemów. I de facto jest to drugi, bo serwisant u dystrybutora nie potrafił zrozumieć, że potrzebuję damper takiej a nie innej długości i przysyłali do sklepu złe Jeśli nie masz jakichś wygórowanych wymagań, będziesz zadowolony. Choć nie ukrywam, że dzisiaj brałbym pewnie Radium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Większość za mną ) Złapałem error, bo się okazało, że mufa jest szersza niż we Flite. na czuja wyciągnąłem dwie podkładki i powinno być ok. Mam obawy co do zmieniarki przedniej "top swing" z flite, wydaje mi się, że podczas dobicia dolny "wahacz" będzie uderzał o jej obejmę. Jeżeli tak się okaże po założeniu dampera, to trzeba będzie kupić jakiś "down swing". Na jutro pozostało założyć damper (śrubki takie jak mają być załatwił mi znajomy), założyć przednią zmieniarkę, regulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Widzę, że młotków dostatek.... Pancerz tylnej przerzutki za długi przy rockerze ( górny element naciskajacy na tłumik)- przy pełnej kompresji zawieszenia możesz mieć niezaplanowane zmiany biegów ( ghost shifting). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Tak czułem, ale specjalnie zostawiłem dłuższy, żeby skrócić jak już będzie damper w ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Póki co finito Zmieniarkę kupiłem SLX m661 i siadła elegancko (Fan Sport jak zwykle nie zawiódł, cena 102 na półce, 90 po rabacie) Był mały error, trzeba było dołożyć jedną podkładkę pod suport, bo pierwszy blat za nic nie chciał wejść. Pancerze poskracane, wszystko wyregulowane, można zamknąć temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Wygląda całkiem fajnie i miło. Chętnie bym sie na nim przejechał, aż tak daleko do Rzeszowa nie mam Nie ma sie za bardzo do czego przyczepić. Jak sie zawias w ramie sprawuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 fajna rama , ile ma skoku ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Na stronie drugiej Autor napisał: Skok to 120mm Epicon jest ustawiony na 100 mm skoku? Coś nisko to wygląda. Fajnie to wyszło.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Coś nisko to wygląda. Właśnie tak epicon przy setce wygląda ... ja bym osobiście mu dał 120. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 A mnie zastanawia co z tą ramą (zawieszeniem) było nie tak, że zaprzestali jej produkcji i przeszli na jednozawiasa ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Bo podobno jest lepszy- zresztą zawiecha jest bardzo podobna do rozwiązań zastosowanych w Scottach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Lepszy ? jakoś Giant czy Santa lub inny Turner nie wracają do zwykłego jednozawiasa, a Ci którzy mieli (Trek, Orbea) przeszli na ABP ... przejść z Virtuala na jednozawiasa to chyba faktycznie ten Virtual musi być skopany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 120mm ma epicon. Edit. Mimo, że rama ma całkowicie inne konty kąty, bo jak przyłożyłem "na oko" jedną ramę do drugiej, to główka była pod całkowicie innym kontem kątem, to pomijając bujaną dupę, pozycja za kierownicą bardzo podobna do Unibike. Nie zauważyłem jakichś drastycznych różnic i cieszę się, bo miałem lekkiego pietra czy geometria mi spasi, w końcu to 21'. Jest OK Padło pytanie jak pracuje zawieszenie. NIe mam doświadczenia z full susp. ale jak jeździłem nim po wyboistym podwórku specjalnie najeżdżając na nierówności, to odnoszę wrażenie, że wybiera zarąbiście Zobaczymy jak pojadę w jakiś lasek, oby było jeszcze dane w tym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Jezu ale wstyd za te "konty" Jest nauczka, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Czyli przestawiłeś tego Epicona ze 100 na 120mm skoku ? Jaką tarcze masz z przodu ? Wygląda mi to na 203mm, Epicon podobno toleruje do 180mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Epicona przestawiłem za 100 na 120 jeszcze w poprzedniej ramie, tarcza to SLX 180mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Zrobiłem jakieś 300km i wiem, że nie mam porównania do innych FS, ale jazda na tej ramie to jak dla mnie coś pięknego. Pobawiłem się trochę z ciśnieniem w damperze, tłumieniem powrotu i uzyskałem wg mnie fajne ustawienie. Zawieszenie wybiera najmniejsze nierówności, a podczas przyspieszania nie buja praktycznie w ogóle. Po kilku jazdach ustawiłem SAG w przednim widelcu na możliwie największy, bo przy komfortowej pracy zawieszenia tylnego, przednie wydawało się nieczułe. Po zmniejszeniu ciśnienia w widelcu komfort jest niesamowity. Jazda po ścieżkach leśnych, kostce brukowej, jakichkolwiek nierównościach stała się jeszcze przyjemniejsza niż dotychczas i bezpieczniejsza, bo przyczepność znacząco wzrosła Wiem, że podniecam się jak dziecko, ale chyba każdy kto spróbuje FS tak ma Rower waży 13,9, a więc kilogram więcej niż mój były HT Unibike, nie jest źle, w ogóle nie odczuwam tej wagi. Mała ciekawostka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Fajnie to wyszło, można by było podwyższyć epicona i zwiększyć sag. Znaczy pokombinować, bo nie wiem czy nie było by zbyt miękko. I nie wiem jak długa masz sztyce ale kupił bym dłuższą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Przy dużym SAGu osłabię działanie sprężyny negatywnej, a co za tym idzie czułość na małe nierówności, przynajmniej tak mi się wydaje na chłopski rozum. Poza tym epicon ustawiony na 140mm ponoć traci sporo na sztywności, której i tak nie ma za wiele Póki co zostaje tak jak jest. Co do sztycy, to jest 350mm, czego dałbyś dłuższą ?? Sporo jej jeszcze w ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 21 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 lifetime warranties for bearings to znalazłem na stronie firmy Santa Cruz - raczej niespotykana rzecz jak na łożyska ramy amortyzowanej Whyte ma tak samo, co w rezultacie sprowadza sie do tego, że jak łożyska padną to wymienia Ci je na koszt firmy... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Przy dużym SAGu osłabię działanie sprężyny negatywnej Chyba wzmocnisz ... bo duży sag, to niższe ciśnienie a negatywna działa przeciwnie do pozytywnej ... czaisz 140 przeginka ale 120 bym mógł dac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Ale kolega już pisał że ma 120 ustawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Chyba wzmocnisz ... bo duży sag, to niższe ciśnienie a negatywna działa przeciwnie do pozytywnej Sprężyna oddaje tylko do pewnego momentu co można zaobserwować spuszczając powietrze z widła. Ustawiając małe ciśnienie, a tym samym duży SAG (większy niż przewidywana norma) łapiemy się tak jakby na końcówkę sprawności tej sprężyny. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę Tak jak @@Yoschi napisał. Jest 120 i pewnie tak zostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.