Skocz do zawartości

[Kaseta] 9 biegów a szerokość tylnego trójkąta

MsRIFU

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam problem. 
Otóż kupiłem kasete 9 rzędową do mojego Hexagona X6 w którym oryginalnie była kaseta 8 rzędowa, okazało się, że bębenek nie mieści na sobie 9 koronek.. Myśle sobie, spoko kupie bębenek na 9 biegów a na razie odejme poprostu jedną koronkę, ale zaniepokoiła mnie jedna rzecz, czy rama Kross Hexagon z 2012 roku jest przystosowana pod 9 rzędową kasete ? Pomiędzy ramą a łańcuchem jest mało miejsca a zaznaczam że jest to 8 bieg i dojdzie tam jeszcze 9. A może to poprostu konstrukcja bębenka 8 biegowego powoduje taki efekt ? Z góry dziękuje za pomoc. Załączam zdjęcia

https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1150784_571189252953518_1844242983_n.jpg

https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1006369_571189249620185_641175567_n.jpg

• Mod Team

Wiec albo masz bardzo dziwną kasetę 9 rzędową albo bębenek jest na 7 rzędów :P Jest jeszcze taka opcja ze ten człowiek co ci to robił nie powinien sie tym zajmować ... ta opcja jest dość prawdopodobna :P I przypomnij sobie regulamin, zwracając uwagę na punkt 2 pod punkt i :P

Panie i panowie...też miałem taki przypadek. Kaseta 9s Dra-Ace weszła a SRAM PG970 (...czy jakoś tak...) nie. Piasta to było jakieś XT. MsRIFU obejrzyj dobrze "tył" bębenka, tzn. wypusty tuż przy szprychach - może masz jakiś nietypowy bębenek albo kaseta ma jakiś niewielki zadzior.

Powoli cała historia sie wyjaśnia, długi czas jeździłem na kasecie XT 9 rzędowej kupionej po okazyjnej cenie, jednak mialem manetki 8 biegowe wiec sąsiad od którego to kupywałem kupowałem po prostu sciągnął mi jedną koronkę a żeby dało radę tą kasete dokręcić podłożył podkładke bo jak wiadomo 9 rzędowa kaseta bez 1 koronki jest już mniejszej wielkości niż 8 rzędowa kaseta.. Wykwalifikowany serwis który odwiedziłem nie doszedł do tego że jest tam jakaś podkładka i dlatego nie wchodzi cała kaseta, ja przy tym nie byłem więc nawet w sumie nie mogłem zwrócić na to uwagi.. Więc wszystko się wyjaśniło, nie mam w tym momencie mozliwosci odkręcenia tej kasety ale w poniedziałek na pewno to zrobie i wszystko bedzie chodzic. Tak czy siak dzięki za pomoc  :yucky:

• Mod Team

Wykwalifikowany serwis który odwiedziłem nie doszedł do tego że jest tam jakaś podkładka i dlatego nie wchodzi cała kaseta

Był wykwalifikowany jam mój 3 nogi pies bez jednego oka ... a ja nie mam psa ...

długi czas jeździłem na kasecie XT 9 rzędowej kupionej

Najbardziej charakterystyczna kaseta  i się nie połapali ...

Omijaj tych inżynierów od technologii kosmicznej bo rower to nie wynalazek kosmiczny ... oni sie na tym nie znają :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...