Skocz do zawartości

[Kaseta] 9 biegów a szerokość tylnego trójkąta

MsRIFU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, mam problem. 
Otóż kupiłem kasete 9 rzędową do mojego Hexagona X6 w którym oryginalnie była kaseta 8 rzędowa, okazało się, że bębenek nie mieści na sobie 9 koronek.. Myśle sobie, spoko kupie bębenek na 9 biegów a na razie odejme poprostu jedną koronkę, ale zaniepokoiła mnie jedna rzecz, czy rama Kross Hexagon z 2012 roku jest przystosowana pod 9 rzędową kasete ? Pomiędzy ramą a łańcuchem jest mało miejsca a zaznaczam że jest to 8 bieg i dojdzie tam jeszcze 9. A może to poprostu konstrukcja bębenka 8 biegowego powoduje taki efekt ? Z góry dziękuje za pomoc. Załączam zdjęcia

https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1150784_571189252953518_1844242983_n.jpg

https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1006369_571189249620185_641175567_n.jpg

• Mod Team
Napisano

Wiec albo masz bardzo dziwną kasetę 9 rzędową albo bębenek jest na 7 rzędów :P Jest jeszcze taka opcja ze ten człowiek co ci to robił nie powinien sie tym zajmować ... ta opcja jest dość prawdopodobna :P I przypomnij sobie regulamin, zwracając uwagę na punkt 2 pod punkt i :P

Napisano

sory za regulamin :) spróbuje się jeszcze kogoś poradzić, na bębenek 7 rzędowy wchodziłaby oryginalnie kaseta 8 rzędowa ? :P Kaseta to Shimano HG 50 wiec wydaje mi sie że wszystko powinno być prawidłowe 

Napisano

Na bębenek pod 7 kaseta 8 nie wejdzie.

Obecnie masz manetki 9 czy 8 rzędowe z tą "niekompletną" kasetą? Działa wszystko jak trzeba?

Na bębenek pod 8 powinno bez problemu wchodzić 9, a nawet 10 zwykle. Dziwna sytuacja, aż ciekawe o co chodzi :sweat:

Napisano

Panie i panowie...też miałem taki przypadek. Kaseta 9s Dra-Ace weszła a SRAM PG970 (...czy jakoś tak...) nie. Piasta to było jakieś XT. MsRIFU obejrzyj dobrze "tył" bębenka, tzn. wypusty tuż przy szprychach - może masz jakiś nietypowy bębenek albo kaseta ma jakiś niewielki zadzior.

Napisano

Manetki mam 9 biegowe i wszystkie biegi chodzą poprawnie.. No ale w sumie kaseta jest dokręcona i siedzi sztywno wiec mozna przypuszczac że zamontowna jest poprawnie wiec nie mam pojecia..

• Mod Team
Napisano

Jest jeszcze taka opcja ze ten człowiek co ci to robił nie powinien sie tym zajmować ... ta opcja jest dość prawdopodobna

Coraz bardziej ta opcja do mnie przemawia :D

Napisano

Powoli cała historia sie wyjaśnia, długi czas jeździłem na kasecie XT 9 rzędowej kupionej po okazyjnej cenie, jednak mialem manetki 8 biegowe wiec sąsiad od którego to kupywałem kupowałem po prostu sciągnął mi jedną koronkę a żeby dało radę tą kasete dokręcić podłożył podkładke bo jak wiadomo 9 rzędowa kaseta bez 1 koronki jest już mniejszej wielkości niż 8 rzędowa kaseta.. Wykwalifikowany serwis który odwiedziłem nie doszedł do tego że jest tam jakaś podkładka i dlatego nie wchodzi cała kaseta, ja przy tym nie byłem więc nawet w sumie nie mogłem zwrócić na to uwagi.. Więc wszystko się wyjaśniło, nie mam w tym momencie mozliwosci odkręcenia tej kasety ale w poniedziałek na pewno to zrobie i wszystko bedzie chodzic. Tak czy siak dzięki za pomoc  :yucky:

Napisano

No idealnie te połącznie nie współgrało ale jezdzilem tak prawie caly sezon :P Z wagi chociaż kilka gramów zszedłem  :teehee:

• Mod Team
Napisano

Wykwalifikowany serwis który odwiedziłem nie doszedł do tego że jest tam jakaś podkładka i dlatego nie wchodzi cała kaseta

Był wykwalifikowany jam mój 3 nogi pies bez jednego oka ... a ja nie mam psa ...

długi czas jeździłem na kasecie XT 9 rzędowej kupionej

Najbardziej charakterystyczna kaseta  i się nie połapali ...

Omijaj tych inżynierów od technologii kosmicznej bo rower to nie wynalazek kosmiczny ... oni sie na tym nie znają :P

Napisano

Gdybym u siebie stwierdził z serwis taką papućkówę odstawił to bym więcej tam nie pojechał. Podaj wskazówki kto Ci to robił żeby innych ostrzegać.

To dystans spomiędzy koronek :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...