lis2006 Napisano 27 Maja 2006 Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 witam was!! obecnie mam w moim rowerku zamontowany hamulec tarczowy mechaniczny TEKTRO. rozebrałem go i stwierdziłem ze okładziny sa juz złuzyte. Patrzyłem na cene nowych i wynosi ona najmniej 30zł. i tu moje pytanie czy opłaca sie kupowac te okladziny czy moze jakies v-ki. Jezdze w95% po asfalcie (szybka jazda) wiec jakis mega hamulec nie jest mi potrzebny, co polecacie zrobic w tej sytuacji? z góry dzieki za odp:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRATek Napisano 27 Maja 2006 Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Moim zdaniem nie ma sie co zastanawiac - v-ki. Będziesz miał o wiele większą siłę hamowania niz przy szajsowatej mechanicznej tarczówce tektro... Za 30zł to może cuda v-ek nie kupisz ale dorzuć jeszce 15zl i masz np. LXy z 2004 rokuz równoległym prowadzeniem klocków ( oczywiście fabrycznie nowe np. na allegro ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 27 Maja 2006 Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 oczywiście że V-ki polecam LX z równoległym prowadzeniem http://www.dobrerowery.com/product_info.ph...products_id=112 na alegro są tańsze o kilka złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lis2006 Napisano 27 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 ok rozumiem, a czy te Lx-y maja wymienne okładziny?? a czy te http://arnik.freshsite.pl/images/shimano/mtb/lx/BR-M580.jpg moga byc? chociaz kosztuja 66zl sa jakos lepsze od tych co wy mowiliscie? zamowiłem juz w tym sklepie przesyłke i mogłbym moze jeszcze dodac te hamulce zamiast okładzin które kupiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 27 Maja 2006 Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Wg. mnie zmiana tarczówek na v-ki to ewolucyjny krok wstecz. Złe opinie o tarczówkach Tektro wyrażają na ogół osoby, które w zyciu nie miały z nimi styczności. Przez kilka m-cy jeździłem na Tekttro IO i uważam, że jak na swą cenę to są to bardzo dobre hamulce. W życiu nie wróciłbym z nich do V-brake'ów. Proponowane wcześniej hamulce LX z równoległym prowadzeniem mają bardzo brzydką tendencję do telepania się i do łapania po pewnym czasie niesympatycznych luzów. Ponadto mają zamontowane seryjne klocki Shimano, które są bardzo kiepskie (wiem z osobistego doświadczenia). Na dzień dobry zatem dodatkowy wydatek rzędu kilku dyszek na porządne klocki, a przy kiepskich warunkach i tak prawdopodobnie zauważysz spadek jakiści hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Zgadzam się z bendusem LX'y z równoległym prowadzenie klocków to są najgorsze hample w tej cenie. Zainwestuj w SD3/5/7 zależnie od funduszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 dokladnie avid wymiata w tym przedizlae cenowym i ma do zaoferowania naprawde pozadne hample Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRATek Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Nie wiem, nie jeździłem na LX'ach, strzeliłem pierwszą myśl z brzegu , pewnie macie rację że Avidy sie lepiej spiszą ale jedno jest pewne - mechaniczne tarczowe tekro nawet na półce w sklepie obok hamulców nie stały... Miałem przyjemność, a moze bardziej nieprzyjemność przejechać sie rowerem z jakimis mechanikami tektro - hamowac to może i hamują ale daleko im do porzadnych v-ek a o porządnych tarczach nawet nie wspominając... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 ja mam przód Lx i na tył sramy 7.0 i jest ok. Fakt dałem klocki z wymiennymi okładzinami i jest ok !!! te LX maja jedną zalete są tanie... wczesniej miałem tektro i to była porażka rozpadły sie po pół roku... dzisiaj 60 km AVS 26km/h i pełno błota........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lis2006 Napisano 28 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Nieźle zamieszaliscie:P juz sam nie wiem co mam robic w takim razie... ale najgorsze jest to ze nie wiem czy moge zamontowac te v-ki do mojego amora (ZOOM :025: ) czyli kupic te avidy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 kup se v-brejki wszystkie zoomy sa z mocowaniem na vki ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.