Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy]

lis2006

Rekomendowane odpowiedzi

witam was!!

obecnie mam w moim rowerku zamontowany hamulec tarczowy mechaniczny TEKTRO. rozebrałem go i stwierdziłem ze okładziny sa juz złuzyte. Patrzyłem na cene nowych i wynosi ona najmniej 30zł. i tu moje pytanie czy opłaca sie kupowac te okladziny czy moze jakies v-ki. Jezdze w95% po asfalcie (szybka jazda)

wiec jakis mega hamulec nie jest mi potrzebny, co polecacie zrobic w tej sytuacji?

z góry dzieki za odp:)

Moim zdaniem nie ma sie co zastanawiac - v-ki. Będziesz miał o wiele większą siłę hamowania niz przy szajsowatej mechanicznej tarczówce tektro...

Za 30zł to może cuda v-ek nie kupisz ale dorzuć jeszce 15zl i masz np. LXy z 2004 rokuz równoległym prowadzeniem klocków ( oczywiście fabrycznie nowe np. na allegro )

Wg. mnie zmiana tarczówek na v-ki to ewolucyjny krok wstecz. Złe opinie o tarczówkach Tektro wyrażają na ogół osoby, które w zyciu nie miały z nimi styczności. Przez kilka m-cy jeździłem na Tekttro IO i uważam, że jak na swą cenę to są to bardzo dobre hamulce. W życiu nie wróciłbym z nich do V-brake'ów. Proponowane wcześniej hamulce LX z równoległym prowadzeniem mają bardzo brzydką tendencję do telepania się i do łapania po pewnym czasie niesympatycznych luzów. Ponadto mają zamontowane seryjne klocki Shimano, które są bardzo kiepskie (wiem z osobistego doświadczenia). Na dzień dobry zatem dodatkowy wydatek rzędu kilku dyszek na porządne klocki, a przy kiepskich warunkach i tak prawdopodobnie zauważysz spadek jakiści hamowania.

Nie wiem, nie jeździłem na LX'ach, strzeliłem pierwszą myśl z brzegu :) , pewnie macie rację że Avidy sie lepiej spiszą ale jedno jest pewne - mechaniczne tarczowe tekro nawet na półce w sklepie obok hamulców nie stały... :) Miałem przyjemność, a moze bardziej nieprzyjemność przejechać sie rowerem z jakimis mechanikami tektro - hamowac to może i hamują ale daleko im do porzadnych v-ek a o porządnych tarczach nawet nie wspominając...

ja mam przód Lx i na tył sramy 7.0 i jest ok. Fakt dałem klocki z wymiennymi okładzinami i jest ok !!!

te LX maja jedną zalete są tanie...

wczesniej miałem tektro i to była porażka rozpadły sie po pół roku...

dzisiaj 60 km AVS 26km/h i pełno błota........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...