Skocz do zawartości

[koło] Dla cięższej osoby

marcinek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przeciętny rowerzysta waży około 90 kg. Ja jestem trochę cięższy i niestety ale koło tylne które jest najbardziej narażone dostaje bardzo mocno. 

Ostatnio umyłem dosyć porządnie rower i dzięki jego wymyciu zauważyłem pęknięcia na obręczy. Tak więc rower jest na gwarancji to obręcz powinni mi wymienic.

Obręcz jest jakiejś nie znanej mi firmy (na obręczy nie jest nic napisane) Ale w internecie doczytałem się że jest to koło złożone na takich komponentach:
Piasta: Shimano HB-RM66

Obręcz: Schürmann Yak 622 Disc

Szprychy: nie mogłem się doczytać.

Ale teraz do rzeczy

Ta właśnie obręcz jak wspominałem zaczęła mi pękać. I niestety ale szykuje się do wymiany. Na wymianę będę czekać około miesiąca do grudnia i wtedy będę musiał podjąć decyzję czy wymienić obręcz czy całe koło.

I tu jest kolejny problem bo nie wiem czy nie lepiej kupić używaną piastę, nową obręcz i szprychy. Jakiej firmy itp itd.

I teraz pytanie do was.

Czy znacie może obręcze które są bardziej solidne?

Czy przejście z 32 na 36 szprych będzie lepsze? Według opinii jest mocniejsze.

Czy opłaca się kupić używaną piastę?/Na co zwracać uwagę kupując tą część używaną?

Czekam na odpowiedz.

Marcin

Napisano

Dziękuje za szybką odpowiedz. Nie dopisałem właśnie że to ma być koło 28 z centerlockiem i kasetą 9 rzędową.

kwota około 200zł +- 50zł.

Oczywiście jak tylko uznają mi reklamacje sprzedaje tamte koło i kupuje nowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...