Poleczek Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 O Czym Ty w ogóle piszesz? Gość kupił piastę 15mm, a Wy majaczycie że nie ma widelców ze sterówką 1 i 1/8 pod 15mm... Otóż są, w takiej wersji występują wszystkie które wymieniłem powyżej plus sporo innych. To że Puklus ma 1000rep nie znaczy że się nie myli http://www.cyklotur.com/czesci/amortyzatory-rowerowe/widelce-amortyzowane/p,amortyzator-reba-rl-solo-air-100mm-maxle-lite-15-czarny-blyszczacy-26-cali-rock-shox,146430.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 W ogóle wybór widelców jest spory od 20" do 29" , od 200zł do kilku grubych tysięcy ... ale ty nie masz tych tysięcy żeby wybrzydzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpen Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Hmm jeśli szukasz coś z epicona to się zgłoś http://activia.sgl.pl/ do sprzedawcy Activii zawsze ma jakieś atrakcyjne oferty tego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 O Czym Ty w ogóle piszesz? Raczej jak w tym przysłowiu rozmawiam "z ociemniałym o kolorach". Zaproponowałeś wideł nie do dostania. Doprawdy genialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Ten wideł istnieje, twierdziłeś że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurciro Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) No własnie ofertę mam od niego i to on mnie namówił na tą oś 15 starych epiconów X2 już nie ma na oś 9, są ale ze sterówka taper te nowe podobno już tylko oś 15 Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Jurciro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Ten wideł istnieje, twierdziłeś że nie To mi go załatw a jeszcze Ci dopłacę. Wprawdzie jestem fanem systemu Dual Air ale i tą solówką nie pogardzę. @Jurciro jak masz możliwość dostania czegoś klasy Epicona z takimi parametrami pod koło 26" to się nie zastanawiaj. QR 15 mm to bardzo przydatny patent ale wybór pod "starą" sterówkę staje się powoli żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Czy chciałbys coś dodać?MIłej jazdy http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/rockshox-reba-rl-solo-air-forks-15mm-2014/rp-prod109671 Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Poleczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurciro Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Chwila bo nie rozumiem "Czegoś klasy epicona" mam szukać amora klasy epicona tylko innej marki ? Raczej już nie będę kombinował tylko kupie tego epicona za 900zł nic lepszego nowego chyba się nie dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie wiem czego nie rozumiesz w potocznym stwierdzeniu "klasa Epicona, Axona czy Recona"?? Klasa wyżej to między innymi ta Reba z linku czy Minuta Manitacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 13 Października 2016 Udostępnij Napisano 13 Października 2016 czy rs xc 30 tk można pompować, żeby zmniejszyć sag? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 14 Października 2016 Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Jak powietrzny to można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Nie wiem jak teraz ale xc30 nie występował z solo air. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 14 Października 2016 Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Właśnie nie mogę znaleźć opisu mojego amortyzatora :/ Generalnie tutaj: https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen0000000004392_rev_a_rockshox_oil_air_and_coil_chart_2014_0.pdf podana jest tabelka z ciśnieniem dla xc 30 tk, a ja kupiłem pompkę, klucz a nie ma nigdzie w amorze otworu do pompowania :D Czyli jak można go regulować? Tylko poprzez wymianę sprężyny? Puklus, mógłbyś opisać pokrótce ten amortyzator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Jeśli nie masz "otworu do pompowania" to masz wersję ze sprężyną stalową i pokrętłem regulacji twardości nazywanym fachowo regulatorem naprężenia wstępnego. Pokrętło znajduje się na górze lewej goleni. Poza tym jaki to rower i dokładnie widelec? Zrób zdjęcie pokazujące koronę widelca z widocznymi oboma stronami. Być może nie ma on żadnej regulacji , nawet naprężenia - wersja zamówiona przez producenta roweru, odbiegająca id fabrycznej specyfikacji. Jeśli widelec nie ma zaworu do pompowania i nie ma regulacji twardości to pozostaje wymiana sprężyny, tabela jest w tym pdfie. Pytanie jak bardzo siada widelec, ile obecnie ma sag'u, czyli ugięcia po zajęciu pozycji na rowerze. Musisz wyjąć sprężynę i zobaczyć jaki ma kolor, potem sprawdzić jak jest twarda - w tabeli w pdf. Ile ważysz? Jeśli widelec ugina się tylko parę mm ponad zalecaną dla twojej wagi wartość sag'u to potrzebujesz sprężynę twardszą o jeden "stopień". Być może widelec ma prawidłowy sag ale uznajesz że i tak jest za miękki. To tyle ogólnie, reszta to kombinowanie. Jeśli amor ma sprężynę stalową a nie ma żadnej regulacji to możesz taki regulator kupić. Możesz też kupić całą sprężynę powietrzną - używaną (jeśli w ogóle dostaniesz) albo nową - jeśli ma to ekonomicznie sens (cena dystrybutora. Do tego kwestia dostępności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Widelec nowy, ma czerwoną sprężynę, ważę 84kg. Maksymalnie jestem w stanie wepchnąć amor na 7-8cm. SAG chciałem ustawić na 10-20%, ale regulacja mi nie pozwala Regulacja rebound też jest. Edytowane 15 Października 2016 przez Sathgart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Października 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Puklus, mógłbyś opisać pokrótce ten amortyzator? Ale XC30 ?? Tu nie za wiele jest co opisywać. O ile jest juz wersja solo air, ma ona stary solo air, z zaworkiem na górze tłoka, z racji ze ma golenie stalowe to raczej na bank w kartridżu, prosty tłumik TK Wewnątrz typowa konstrukcja dla RS, ślizgi jak w lepszych konstrukcjach, takie samo uszczelnienie na dole, i smarowanie olejowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Mam podobny problem jak wcześniej ktoś pisał w tym wątku. Amortyzator RS XC30 TK 27.5 z blokadą na kierownicy. Linka wymieniona na nową i naciągnięta na maxa. Amortyzator po zamknięciu blokady nadal się ugina. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekhs Napisano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Sprawdzałeś poziom oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Nie sprawdzałem. Muszę poszukać jakieś instrukcji, bo nigdy wcześniej nie serwisowałem amortyzatora. Edytowane 3 Grudnia 2016 przez felt100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macko_mtb Napisano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 ma ktoś filmik jak samodzielnie serwisować tego amora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekhs Napisano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Na stronie srama są piękne instrukcje z obrazkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Ściągnąłem instrukcje ale na fotkach w niej przedstawiona jest wersja powietrzna. Jest jakaś różnica przy serwisie powietrznej wersji a olejowo sprężynowej? Też potrzebny jest smar i raz dwa rodzaj oleju 5 i 15 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Tu masz manuala XC30 https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/_mBrCuCYT-SBL3DkZdhn2lNAAPVYm7Uc0L9SBOCIY_o/mtime:1440002679/sites/default/files/techdocs/gen.0000000004936_rev_b_xc28_xc30.pdf Potrzebujesz smar i olej 5W (str.4 https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/gmOgKZ7DHhXl9Khx4PQquHYKdKJiAjoje0sR5di3JKM/mtime:1478797432/sites/default/files/techdocs/gen.0000000004984_rev_d_front_suspension_fluid_air_coil_spring_charts_2016_0.pdf ). Edytowane 23 Grudnia 2016 przez gtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jeśli chodzi o smar to czy można użyć zielonego Shimano, czy musi to być koniecznie smar do amortyzatora np. PM600 czy Rock Shox Butter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi