ajgor11 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Witam!Stałem się posiadaczem roweru Kross A6 2013 z amortyzatorem RS XC 30 TK. Jedyny problem to , nie wiem jak go wyregulować. Na dole ,na prawej goleni mam pokrętło z napisem ,, Rebound,, jeśli dobrzę myślę ,to służy ono do regulacji powrotu, tzn. jeśli więcej przekręcę w stronę ,,królika,, amor szybciej będzie wracał ,a w stronę ,,żółwia,, wolniej ? Zaś drugie pokrętło jest na lewej goleni , u góry z napisem ,,Preload,, do czego ono służy? Czytałem ,że ten amor ma ,,TurnKey,, czyli ,że jeśli amor jest zablokowany, to po najechaniu na większą przeszkodę blokada się zwalnia? Jak to ustawić? No i jak uważacie, ile razy w roku robić serwis amora? Smarowanie, czyszczenie itp. Może wie ktoś, czy na Mazurach jest jakiś serwis, co wykonałby taką operację? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xswistaqx Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Tak, tłumienie powrotu (rebound) działa dokładnie tak jak opisałeś. Preload służy do regulacji wstępnego ugięcia amortyzatora - im mniejsza ustawiona wartość (kręcisz w stronę -) tym większe ugięcie pod obciążeniem statycznym (czyli siedzisz na rowerze opierając się ręką o ścianę). Ugięcie wstępne najlepiej ustawić między 20 a 30% pełnego skoku amortyzatora. Blokada turnkey jest na prawej goleni - niebieskie pokrętło. Blokuje ona skok amortyzatora chyba, że trafisz na dużą przeszkodę to wtedy go odblokuje coby amor się nie uszkodził. Tego się nie ustawia tylko przekręca w stronę otwartej/zamkniętej kłódki w zależności od tego czy chcesz zablokować czy odblokować. Serwis wystarczy raz w roku chyba, że amor będziesz ostro katował. Instrukcję co i jak znajdziesz na stronie rockshoxa. Edytowane 30 Października 2013 przez xswistaqx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Mam manetkę PopLock, czyli jak jest zablokowany i nagle na coś dużego najechałem ,to sam się odblokowuje? Co do preload, mógłbyś wyjaśnić prościej? Jestem laikiem co do rowerów, dopiero się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Mniej więcej tak działa blokada. Jeżeli chodzi zaś o tłumienie odbicia to zmianiasz szybkość z jaką powraca widelec (szybko-wolno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Co do tego amorka. Kiedy wszystko złożyłem ,zauważyłem ,że na goleniach jest smar, coś takiego jak gumka do mierzenie SAG'u ,ale w postaci smaru ,, ? Wytrzeć to ,czy zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Wycierać, po jakimś czasie przestaną sie pojawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 i trzeba będzie go znowu nasmarować żeby się golenie nie zatarły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 W najbliższym czasie mam zamiar kupić Brunox Deo, polepszy prace amorka? Chodzi mi o to ,abym serwis (czyszczenie, smarowanie) przeprowadzał raz na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2013 do tego widelca brunoxa tylko szczyptę, bo jest smarowany olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Aha, czyli przed każdą jazdą ,kilka kropelek na obie golenie, ugiąć kilka razy , wytrzeć i jazda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Nie, raz na jakiś cza by wypłukać brud z pod uszczelek więcej nie potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Chciałbym jeszcze dodać ,ze mój amor wydaje dźwięki dokładnie takie same jak tu: https://www.youtube.com/watch?v=AauFyCbKxoU&feature=youtube_gdata_player Wysłane z mojego HTC Desire C przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2013 syczenie wydaje sie być normalne ale ten kwik już nie bardzo ... a to nie hamulec przypadkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2013 U mnie jest identyczny dźwięk jak na filmiku do 3 sekundy. Może być to wina nie dotartego amora? Tzn. po dotarciu ustąpi ten dźwięk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROJCIEC Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Odrobinkę podepnę się pod temat, a dokładniej z tym smarem na górnych lagach. Otóż przejechałem na nim ponad 800km i po przejażdżce nawet po mieście lagi są uwalone... Piszecie, żeby się nie martwić tylko przecierać, no ale chyba bez przesady? ;-) To nie jakaś ledwo widoczna kreska tylko tyle smaru, że potrzebuję 4 chusteczek żeby to doczyścić... Myślę, że trafiła mi się fabrycznie zjechana uszczelka po prostu? Mam też Domaina i tam, po mocnej eksploatacji, lagi są praktycznie idealne czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 No to prawdopodobnie masz coś z uszczelkami niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 @Puklus to mój amortyzator : http://www.youtube.com/watch?v=NBMSL5dxu6M . Co może powodować ten dźwięk? Dodam ,że to nie hamulce ,bo nie trzymałem klamek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 21 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Brzmi jak suche uszczelki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Dodatkowo wspomnę iż nie działa także tłumienie powrotu , rower miał lecieć na gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthur Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ja również posiadam od niedawna model RS XC 30 i tak samo mi hałasuje jak na filmiku. Na pierwszej przejażdze wspinałem się z zablokowanym amorem (sztywnym), ale zapomniałem go wyłączyć i przy zjeździe najechałem na przeszkodę; od tamtej pory na zamkniętym lockuotcie ugina się (nie blokuje amora) wydając takie dźwięki-pierdy Da się to jakoś wyregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ta blokada ma sie otworzyć pod wpływem mocnego uderzenia, by sie nie zepsuła, jednak możliwym jest ze się uszkodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthur Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Tzn. kiedy jest "zablokowany" to ugina się amor, ale ciężej przy czym wydaje te dźwięki. Ale jeżeli jest uszkodzony to w jaki sposób da się to naprawić, czy lepiej wysłać to na gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Nie wiem co tam dokładnie się mogło stać, jak bym wyją to bym wiedział . TK jako tako nie rozbierałem jeszcze. Maniak cos więcej pewnie powie. Jak masz nań gwarancję, możesz odsyłać ale to bite 14 nie twoje niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Naciągnij linke, tez rak mialem, po naciagnieciu widelec blokowal sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthur Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ja nie mam PopLocka (na kierownicę) tylko ten ręczny Lockout (przy goleniu), chociaż zamierzam to właśnie zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi