Grzeslaw Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Witam zastanawiam się nad kupnem łańcucha Wippermann conneX 10sG koloru zlotego. Miałem spinkę Sram'a koloru złotego i po kilku myciach łańcucha w benzynie ekstrakcyjnej, ze złotego zrobiła się taka obleśna ;D Moje pytanie czy to może się stać również z łańcuchem Wippermann conneX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszklun Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 mam 9sg i potwierdzam. po myciu w benzynie zmienia mi kolor na rudy. po nasmarowaniu z powrotem na 'złoty'. po każdym kolejnym myciu kolor niby powraca, ale nie jest to już taki jak na początku (rzekłbym że wygląda okropnie). a tak poza tym to zardzewiały mi główki pinów, mimo regularnego smarowania i zerwała się oryginalna spinka. mam jeszcze connexy całe w niklu, i jestem z nich dużo bardziej zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Takie łańcuchy powlekane, w tym przypadku bodajże mosiądzem, sie ścierają po jakimś czasie. Trzeba sie z tym liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeslaw Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dziękuje bardzo za szybką i precyzyjna odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 31 Października 2013 Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Miałem taki i się pościerał , a skoro go jeszcze nie kupiłeś to zamiast niego polecam C10 wieksza zywotnosc a cena podobna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Odgrzeję lekko. Mam obecnie łańcuch Shimano CN-HG74 i do niego spinkę KMC z Decathlona (blister z 2 w kpl.). Całość śmiga bez zarzutu. Planuję dokupić nowy łańcuch Connex 10s0. Czy spinka KMC do niego podejdzie ? I drugie pytanie: czy ten nowy łańcuch nie będzie robił żadnych problemów w związku z faktem, że nie jest opisany jako kierunkowy ? Kompatybilność z Shimano 10-speed jest w opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Problem będzie robił ponieważ jest kiepski. Za każdym razem gdy w moje ręce trafia rower w którym znajduje się łańcuch 10sp Wippermanna napęd z trudem poddaje się regulacji, z reguły z kiepskim wynikiem i ostatecznie wymianą łańcucha na np Shimano. Z rozmowy z mechanikiem o dużo większym doświadczeniu niż moje wynika że 10tki tej firmy są niespecjalne czego dowodem są obserwowane przeze mnie objawy. W praktyce łańcuch zachowuje się tak jakby napęd był zużyty lub linki/pancerze brudne - mylenie przełożeń, opóźniona reakcja, głośna zmiana biegów. Co do łańcuchów to możesz stosować kierunkowe i niekierunkowe - jedyne co ważne to montowanie łańcucha kierunkowego w zalecany sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 No to nieźle... tego Connexa sam sobie nie wymyśliłem - był polecany w kilku (zamkniętych już) wątkach... W przeciwieństwie do Shimano właśnie.. Jakiś konkretny model Shimano ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Bo connex jest dobrym łańcuchem ale pod 9 i 8s a nie dziesiątke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A no i właśnie Czytać należy uważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Hej. Wiem że temat przerabialiśmy w innym wątku, ale ciągle mnie to męczy. Czy te problemy z regulacją dotyczą tylko nowych connexów ? Zastanawiam sie czy to nie jest tak ze connexy maja mniejszy "luz roboczy" i potrzebują kilku kilometrów by złapać docelowy wymiar. ? Aktualnie śmigam na 2 x 10s8. Odkąd nabiłem kilka kilometrów wystarczyły drobne korekty regulacji i wszystko śmiga bezproblemowo. GhOsTwrc mówiłeś że zajeździłeś te łańcuchy. Powiedz przy jakim przebiegu zaczęły sprawiać problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 po 1800 km connex byl malo precycyjny chodzi o 10s , ogolnie z z dynasysem chodzily kulawo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Hej. Wiem że temat przerabialiśmy w innym wątku, ale ciągle mnie to męczy. Czy te problemy z regulacją dotyczą tylko nowych connexów ? Zastanawiam sie czy to nie jest tak ze connexy maja mniejszy "luz roboczy" i potrzebują kilku kilometrów by złapać docelowy wymiar. ? Aktualnie śmigam na 2 x 10s8. Odkąd nabiłem kilka kilometrów wystarczyły drobne korekty regulacji i wszystko śmiga bezproblemowo. GhOsTwrc mówiłeś że zajeździłeś te łańcuchy. Powiedz przy jakim przebiegu zaczęły sprawiać problemy? Typowa sytuacja: przychodzi rower na serwis, uwalony niemiłosiernie, napęd zaklejony syfem i smarem/olejem. Test zmieniarek, praca dosyć kulawa, pomiar łańcucha - wynika że nie jest rozciągnięty na tyle że wymaga wymiany, koronki korby ok, kółka przerzutki ok, więc zmieniam pancerz, ostatni odcinek, nie pomaga, zmieniam cały pancerz i linkę, również. W tym momencie sprawdzam łańcuch i znajduję winowajcę - Connex. Taka procedura odbyta parokrotnie w przypadku łańcuchów tej firmy. Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 po 1800 km connex byl malo precycyjny chodzi o 10s , ogolnie z z dynasysem chodzily kulawo... W takim razie co polecicie zamiast Connexa ? Nie jestem "na czasie" w łańcuchach za bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 C10 , ale szczerze powiem ze przy 10 nie uzywalem. Po calym sezonie 2012 gdy mialem 10s shimano x xtr slx , + connexy kilka kaset i 3 tylne zmieniarki jedna korba 15 kkm i wszystko o kant tyłka rozbić. Od 2013 jezdze na kasecie XT Blatach alivio łancuchu C9 i zmieniarkach X0 i brak zastrzeżeń co do pracy napedu i zywostnosc spora bo na kasecie xt blatach Alivio i lancuchu c 9 2szt. mozna dokrecic i 8000 km A kto woli babrac sie z dycha to powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Babrać, nie babrać... Taki rower kupiłem ponad 2 lata temu i raczej nie będę "downgradował" do 9sp. Może po prostu kupię taki sam jak mam teraz...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Co do pytania na temat złotego łańcucha - ja nie wiem jakim cudem niektórzy posiadacze takich tu mają je złote po iluś tam tysiącach - wszystkie z którymi ja miałem styczność - czy zadbane czy nie - po pewnym czasie były mocno powycierane. Oczywiście im bardziej czysty i lepiej posmarowany tym słabszy efekt papieru ściernego i dłużej zachowany kolor. Co do kmc i connexa - można taką spinkę użyć ale sensu w tym nie ma za bardzo - w zestawie jest bardzo dobra spinka connexa która jest jednoznacznie chwalona przez użytkowników, łatwa w obsłudze i rozpinalna bez narzędzi. Jeśli byłeś zadowolony z łańcucha Shimano dyna to może faktycznie nabądź taki sam lub dwa i zamieniaj. Łańcuchy Srama lepiej znoszą atak korozji niż Shimano ale szybciej się wyciągają (miałęm 1050 i 1091) Campa pod 10tkę będzie kilkanaście zł droższa od Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.