Skocz do zawartości

[zestaw kluczy i stojak] Skąd i jakie ?

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam takie pytanie, czy te klucze wystarczą do składania roweru http://allegro.pl/walizka-serwisowa-z-narzedziami-880-916-i3632496103.html , http://allegro.pl/walizka-serwisowa-narzedzia-44el-tour-de-france-i3654228416.html ? I czy da sie taniej kupić, z innych ofert, może byście coś polecili ? 

A drugie pytanie, to jak wykonać stojak serwisowy, do użytku domowego, taki, żeby rower był uniesiony w górze i był stabilny i bezpieczny ? 

Napisano

Te klucze to raczej niska półka. Zazwyczaj starczają - zależy co chcesz robić. Z obu zestawów klucze do konusów raczej odradzam - zwykła blaszka, odkręcisz dwa razy i po kluczu. Bacik od razu Ci się posypie, skuwacz złom, klucz do nypli złom, ściągacz korb złom, klucz do sterów złom. Do jako takiej pracy nadaje się tylko klucz do pedałów i dwa duże imbusy po prawej.

Dobre narzędzia niestety kosztują a takie jak skuwacz łańcucha, klucze do konusów czy do sterów są albo tanie albo dobre. Niestety te słabej jakości nie nadają się zazwyczaj nawet na jedno użycie. Do sterów lepiej już kupić używany płaski klucz i go zeszlifować albo sfrezować. Jeden wystarczy i porządny klucz francuski. Tanim kluczem połamiesz sobie palce i zniszczysz nakrętki sterów.

Szukaj IceToolz, ParkTool, Pedros, Lezyne.

P.S. Prywatnie polecam: łyżki do opon z Decathlonu, klucz do pedałów może być jak w zestawie, ściągacz do korb IceToolz, multitool Kellys Simpler czy jakoś tak :) , skuwacz Tacx lub SuperB.

Napisano

Ok dzięki. Chcę na razie pouczyć się składać i rozkładać, na starszym rowerze, ale w przyszłości chciałbym złożyć szosę, może nie sam, tylko z doświadczonym bratem. A te co opisałeś, to są zestawy, masz gdzieś pełną ofertę tych zestawów w internecie ? 

Napisano

Nie widziałem jeszcze zestawu w którym wszystkie narzędzia by były odpowiedniej jakości - ale też nie szukałem w zestawach powyżej kilkuset zł, a przypuszczam że 3 tysięcy na narzędzia wydawać nie chcesz.

Podałem marki i przykłady, ja zawsze kupuję narzędzia osobno bo wtedy jest większa dowolność produktu. Po wielu jednorazówkach stwierdziłem że nie stać mnie na tanie narzędzia więc kupuję drogie - oczywiście do najwyższej półki się nie przymierzam bo nie mam takich potrzeb ale jak skuwacz nie kosztuje 50-100 zł to nawet nie oglądam.

Napisano

Narzędzia to drażliwy temat w światku rowerowym. :)

Prawda jest jednak taka, że o ile nie pracujesz przy super wylajtowanych delikatnych częściach, albo przy wielu rowerach/bardzo często, to starczą ci narzędzia zupełnie podstawowe. I mowa tu również np. o tanim skuwaczu, czy obcinaczkach do pancerzy, o których często mówi się, że muszą być drogie, by działały.

A w takie rzeczy jak Pedrosy nie wierzę odkąd widziałem u nich OEMową chińską obcinaczke do pancerzy za którą wołali 130zł więcej niż inne firmy sprzedjące ją na rynku. Nie mówię, że renomowane marki zawsze robią to w ten sposób, bo zapewne mają modele, które faktycznie są dużo lepsze, ale nie należy do tego podchodzić bezrefleksyjnie.

Np. skuwacz dokładnie taki jak Bike Handa mozna dostać 10zł taniej bez loga. I jest to model znany i sprawdzony na rynku, polecany przez ludzi, którzy grzebią w rowerach od wielu lat. Trzeba po prostu zdać sobię sprawę, że pełno narzędzi (i tych tańszych i droższych) to standardowa chińszczyzna z droższym lub tańszym logiem. I uważać, porównywać i porównywać.

Z drugiej strony nie jest łatwo, skoro z jednej strony słyszy się, że ktoś wziął do ręki tańsze narzędzie i rozpadło mu się już przy pierwszym użyciu (często słychać np o skuwaczach), a inni używają ich bez problemu od lat. Myślę, że ta różnica zdań między zwolennikami drogich porządnych narzędzi a majsterkowiczami okazyjnymi, którzy radzą sobie też z tańszym sprzętem raczej nigdy się nie skończy.

U Ciebie może być ten problem, że chodzi o szosówkę, więc części faktycznie mogą być delikatniejsze.

Napisano

Hmm ja chciałem się poduczyć trochę, ale jak to ma wyjść powyżej kilku set złotych, to muszę to odłożyć, na inne lata, bo teraz mam inne wydatki. Muszę kupić korbę, łańcuch, przerzutki, kasetę, widelec, koła :) Więc do tego tematu pewnie wrócę troszkę później, jeśli nie dam rady złapać tańszego zestawu.

Napisano

Tematu generalnie nie ominiesz, bo jakieś tam narzędzia zawsze przydają się do codziennego serwisowania roweru, ale przy ograniczonych funduszach może faktycznie lepiej zacząć zbierać stopniowo i z rozwagą :)

Napisano

óżnica zdań między zwolennikami drogich porządnych narzędzi a majsterkowiczami okazyjnymi, którzy radzą sobie też z tańszym sprzętem raczej nigdy się nie skończy.

Tu się zgodzę - ile osób tyle opinii. Dla mnie akurat Bike Hand to żadna rewelacja, z drugiej strony już dawno nie patrzę tylko na markę ale po prostu na jakość konkretnego narzędzia i jego możliwości. Mam to szczęście że w pracy używam narzędzi ręcznych i te mam dobre, przy rowerach kupuję narzędzia sprawdzone albo po kilku zakupach trafiam na dobry model. Tak było ze skuwaczem - klasyczny przykład. Kupiłem w końcu jakiś za niecałe 100 zł ale tylko dlatego że ma wymienne piny i dostałem ich w zestawie chyba 10 sztuk. To one najszybciej wysiadają, a o krzywe wkręcenie łatwo.

klucz do pedałów mam najtańszy i mam też Park Toola za 60 zł - jakość pracy ta sama, wytrzymałość ta sama. Klucz do nypli mam jakiś za 15 zł i żyje już kilka lat. Trójkąt z nasadkami też. Po prostu uczyłem się na własnych błędach, ale o ilości zniszczonych nakrętek, łbów imbusowych, sterów czy misek suportu z powodu tanich narzędzi nie warto wspominać.

Jak ktoś wie co i jak to potrafi ocenić czy stać go na tanie narzędzie i ryzyko czy nie. Co do składania roweru zrób listę rzeczy/części które będziesz chciał samemu zrobić, zamontować. Wbrew pozorom specjalistycznych narzędzi wcale nie trzeba wiele. Rower mojej żony - poza korbą, suportem i kasetą - jestem w stanie serwisować dwoma jednym kluczem imbusowym i szczypcami uniwersalnymi.

Napisano

Takich tanich wszystkomających walizek nie warto kupować.

Lepiej pójść do Castoramy albo Praktikera, kupić jakiś organizer / pudełko na narzędzia, przy okazji zestaw dobrych imbusów CrV, płaską 8, 10 i 15, ze dwa śrubokręty, a specjalistyczne rowerowe narzedzia (do kasety, łańcucha, suportu itd) dokupywać sobie stopniowo i według zapotrzebowania.

Napisano

A w takie rzeczy jak Pedrosy nie wierzę

Kup i uwierz, bo to najlepsze narzędzia na rynku dedykowane do rowerów. Nie są może tak kultowe jak owiany legendą Park Tool, ale jakościowo są znacznie lepsze.  Oczywiście można się spierać czy są one konieczne do serwisu roweru, ale nie można powiedzieć, że to to samo co bikehand czy podobne. 

Na pewno nie warto oszczędzać na imbusach, wszelkie no name'y, topexy i inne odpuść. Z dobrych jakościowo i w miarę tanich narzędzi polecam Pro i częściowo Bikehand.

Gość Goral96
Napisano

Dzięki za wszystko. Jak kiedyś będę kupował, to będę wiedział.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...