Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir 1- duży skok klamki.

ajgor11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Wczoraj przyjechał do mnie zamówiony kross a6 2013. Dziś po złożeniu zauważyłem ,że przedni hamulec ma średni skok klamki ,zaś tylni coś między średni ,a mały :P Co to może być? Zapowietrzone? Ogólnie po naciśnięciu obu hamulców zatrzymuję się w miejscu,ale żeby postawić mnie na przednie koło jednym palcem jest wtedy problem, dodam ,że ważę 55kg, a tarcze to 160mm. Hamulce jeszcze nie dotarte, może to? 

Pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

Z tego co ja zauważyłem w obu moich kompletach tylny hamulec ma mniejszy skok, minimalnie, żeby hamulec miał pełną moc musisz go docierać ok 30-50km dość często hamując.

Ile masz obecnie skoku klamki w cm ?

Napisano

@Puklus ,później zmierzę i Ci podam. 

@tor23 w tych elixirach nie ma chyba pokrętła ,regulującego skok klamki ?

P.S @Puklus identycznie jest u mnie, mój tylni też ma troszeczkę mniejszy skok niż przedni, da się to wyczuć.

Napisano

W dniu 30.10.2013 o 14:20, tor23 napisał:

Wyreguluj skok śrubką, która jest przy klamce.

Tą śrubą reguluje się tylko odległość klamki od kiery, nie odległość klocków od tarczy.  

Napisano

Ok, jeśli skoku to nie zmieni , to nic nie robię. Chodziło mi o to ,żeby hamulec hamował szybciej ,tzn. lekko nacisnę klamkę i już hamuje.  Jutro podam skok w cm. 

Napisano

W moich Shimano M445 klamka wchodzi od nowości do dnia dzisiejszego równiutkie 3,00 cm. Wtedy jest już wciśnięta praktycznie na maxa, oczywiście można docisnąć jeszcze pewnie z 1-3mm ale wolę nie próbować.

Napisano

Kolega kupił rower z nowymi hamulcami Avid Elixir 1. Również miał problem z przednią klamką tak jak opisujesz to Ty. Nie przejmował sie tym ponieważ na przeglądzie zerowym miał to zgłosić. Jednak na drugi dzień gdy poszlismy przegonic po lesie nowy nabytek, obydwa hamulce zaczeły pracować tak samo (skok klamki przedniego hamulca się zmniejszył). 

Napisano
  W dniu 30.10.2013 o 20:34, ajgor11 napisał:

Będę rozważał dokręcenie tej śrubki :P

Co to jest reaktor atomowy czy ustawa o ochronie środowiska ?

Na litość boską, to jest śrubka, używa się jej aby dostosować hamulec do swoich dłoni. To coś jak zmiana tapety w telefonie!

Ile w ludzie macie wolnego czasu żeby się nad taką pierdołą zastanawiać i rozważać ?

Napisano

W dniu 30.10.2013 o 20:40, tobo napisał:

Wyciągnij koło i naciśnij dwa razy klamkę - to zbliży klocki do tarczy i zredukuje skoo dźwigni.

Wydaje mi się, że po takim zabiegu nie zamontuje ponownie koła :P

Napisano

Najpierw zacznijmy od tego że skoro boisz się użyć tej śrubki to prawdopodobnie masz nie do końca idealnie ustawione klamki. Może i nie wpływa to w żaden bezpośredni sposób na siłę hamowania, jednak wpływa znacząco na wygodę użytkowania hamulca, a więc na siłę jaką ty jesteś w stanie włożyć w klamkę. Jak wiadomo, każdy ma tan swój idealny punkt w którym może w pełni wykorzystać hamulec. I radzę tak hamulce ustawić, a potem dopiero docierać, a jeszcze dopiero potem oceniać ich siłę :D

Może nikogo to nie obchodzi, ale ja lubię jak hamulec łapie wtedy kiedy klamka jest prawie równolegle do kiery, ale minimalnie wcześniej, a jako że wydaje mi się że mam długie palce (klamki odsunięte prawie na maxa) jest to gdzieś połowa teoretycznego skoku klamki (od spoczynku do kiery), no i oczywiście jak klamka jest twarda jak kamień już po złapaniu tarczy. Nigdy nie rozumiem po co ma łapać "szybko" :P

Napisano

@tobo

Czytałem gdzieś o tym wynajmowaniu koła ,ale to nie spowoduje ze hamulce się zapowietrza ?

Wysłane z mojego HTC Desire C przy użyciu Tapatalka

Co do skoku klamek : tylni hamulec skok ok.2,5 cm , przdni ok. 3,5 cm.

Wysłane z mojego HTC Desire C przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.