Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir 1- duży skok klamki.

ajgor11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj przyjechał do mnie zamówiony kross a6 2013. Dziś po złożeniu zauważyłem ,że przedni hamulec ma średni skok klamki ,zaś tylni coś między średni ,a mały :P Co to może być? Zapowietrzone? Ogólnie po naciśnięciu obu hamulców zatrzymuję się w miejscu,ale żeby postawić mnie na przednie koło jednym palcem jest wtedy problem, dodam ,że ważę 55kg, a tarcze to 160mm. Hamulce jeszcze nie dotarte, może to? 

Pozdrawiam!

Kolega kupił rower z nowymi hamulcami Avid Elixir 1. Również miał problem z przednią klamką tak jak opisujesz to Ty. Nie przejmował sie tym ponieważ na przeglądzie zerowym miał to zgłosić. Jednak na drugi dzień gdy poszlismy przegonic po lesie nowy nabytek, obydwa hamulce zaczeły pracować tak samo (skok klamki przedniego hamulca się zmniejszył). 

Będę rozważał dokręcenie tej śrubki :P

Co to jest reaktor atomowy czy ustawa o ochronie środowiska ?

Na litość boską, to jest śrubka, używa się jej aby dostosować hamulec do swoich dłoni. To coś jak zmiana tapety w telefonie!

Ile w ludzie macie wolnego czasu żeby się nad taką pierdołą zastanawiać i rozważać ?

Najpierw zacznijmy od tego że skoro boisz się użyć tej śrubki to prawdopodobnie masz nie do końca idealnie ustawione klamki. Może i nie wpływa to w żaden bezpośredni sposób na siłę hamowania, jednak wpływa znacząco na wygodę użytkowania hamulca, a więc na siłę jaką ty jesteś w stanie włożyć w klamkę. Jak wiadomo, każdy ma tan swój idealny punkt w którym może w pełni wykorzystać hamulec. I radzę tak hamulce ustawić, a potem dopiero docierać, a jeszcze dopiero potem oceniać ich siłę :D

Może nikogo to nie obchodzi, ale ja lubię jak hamulec łapie wtedy kiedy klamka jest prawie równolegle do kiery, ale minimalnie wcześniej, a jako że wydaje mi się że mam długie palce (klamki odsunięte prawie na maxa) jest to gdzieś połowa teoretycznego skoku klamki (od spoczynku do kiery), no i oczywiście jak klamka jest twarda jak kamień już po złapaniu tarczy. Nigdy nie rozumiem po co ma łapać "szybko" :P

@tobo

Czytałem gdzieś o tym wynajmowaniu koła ,ale to nie spowoduje ze hamulce się zapowietrza ?

Wysłane z mojego HTC Desire C przy użyciu Tapatalka

Co do skoku klamek : tylni hamulec skok ok.2,5 cm , przdni ok. 3,5 cm.

Wysłane z mojego HTC Desire C przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...