Lawon Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Witam, idąc z duchem czasu(oraz tanim dolarem) chciałbym zmienić rozmiar kół w swoim rowerze. Jest dobra okazja bo dostałem kasę z reklamacji poprzedniej ramy. Ramę chcę kupić w tym sklepie http://flyxii.com/products.asp?menuid=336 - kolega już jeździ na takim karbonie - dobrze wykonany i ładnie wygląda. Nie wiem tylko na jaki model się zdecydować - wizualnie to chyba http://flyxii.com/products_1.asp?menuid=336&id=1191 ale geometria jest ważniejsza. Przeznaczenie: maratony (ale raczej po płaskim terenie), treningi Moje parametry: 186cm 90kg - wydaje mi się że rozmiar 19" powinien być dobry czy lepiej 20"? Zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem 27.5 ale przynajmniej na razie jest problem z zakupem amortyzatora. Dzięki
Ziemko Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 w twoim przypadku 19" to góra (lepsza byłaby 18-18'5). Ramy pod 29-tkę dobiera się inaczej jak pod 26" żeby zachować tą minimalną odległość górnej rury od kroku 10cm. Innymi słowy bierze się o rozmiar mniejszą. IMHO te ramy są takie jakieś nijakie. Górna rura i tylne widełki proporcjonalnie się wydłużają. Dziwna anomanlia. A jeśli chodzi o wygląd to nie jest to ważna sprawa jeśli rama nie jest sztywna więc zanim się na nią zdecydujesz poszukaj opinii na ten temat.
Grizzli Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Ekspertem nie jestem, ale w Twoim przypadku 19'', to moim zdaniem absolutne minimum.
Lawon Napisano 2 Listopada 2013 Autor Napisano 2 Listopada 2013 w twoim przypadku 19" to góra (lepsza byłaby 18-18'5). Ramy pod 29-tkę dobiera się inaczej jak pod 26" żeby zachować tą minimalną odległość górnej rury od kroku 10cm. Innymi słowy bierze się o rozmiar mniejszą. IMHO te ramy są takie jakieś nijakie. Górna rura i tylne widełki proporcjonalnie się wydłużają. Dziwna anomanlia. A jeśli chodzi o wygląd to nie jest to ważna sprawa jeśli rama nie jest sztywna więc zanim się na nią zdecydujesz poszukaj opinii na ten temat. Miałem 19" Accent Peaka ale miałem wrażenie że jest odrobinę za mała (musiałem wydłużyć sobie mostek). Odnośnie sztywności bazuje tylko na tym co mówił mój kolega, ale nie jestem pewien czy jest to miarodajna opinia. On waży około 60 kg. Kurczę no nie wiem co zrobić. Trochę ogranicza mnie budżet a z drugiej strony jak nie przejść teraz na 29"/27.5 to za rok będzie trzeba sprzedawać jeszcze ramę. W sumie mogłoby być i dobre alu ale tutaj też nie jest łatwo coś znaleźć (poza Peakiem 29").
Ziemko Napisano 2 Listopada 2013 Napisano 2 Listopada 2013 Miałem 19" Accent Peaka ale miałem wrażenie że jest odrobinę za mała (musiałem wydłużyć sobie mostek). Odnośnie sztywności bazuje tylko na tym co mówił mój kolega, ale nie jestem pewien czy jest to miarodajna opinia. On waży około 60 kg. Rozumiem że masz na myśli Peak'a na kołach 26" i tu 19" (górna rura 610mm). Tak czy siak kupowanie ramy większej niż trzeba bo za krótka jest z d*py pomysłem. Regulacja długości ramy to kwestia wymiany mostka. A żeby wymienić ramę na wyższą/niższą trzeba rozebrać cały rower. Co do sztywności. To musisz przejść się do kolegi dać mu cztero paka i poprosić żeby dał ci się przejechać. Sam ocenić czy podczas skrętów rama nie kręci się jak jej się podoba. Czy podczas pedałowania się nie gnie. W końcu ja nie mówię że jest to szajs ale jeśli jest to utopisz pieniądze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.