maniek56 Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Zgadzam się z Tobą ,ale jeżeli rozpatrujemy wyposarzenie roweru wcenie pomiędzy 2000-2500 pln to np.koła Bontragera jakie są w Trekach chyba jakościowo nie odstają zbytnio od klasy reszty osprzętu.Tak mi się wydaje,a może nie mam racji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymc Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Nie zapominajmy o czym napisał twórca tematu w pierwszym poście; będzie pokonywał na szosie 1000 km na sezon, załóżmy nawet 2000km. Ja zrobiłem na swoim rowerze trochę ponad 1000km od momentu jak go kupiłem we wrześniu i nie ma cudów zawsze są jakieś problemy i np poluzowała mi się szprycha w przednim kole. Zawiozłem na gwarancję i serwisant bez gadania wycentrował przednie koło, sprawdził tylne coś mu nie pasowało i również je wycentrował, zajrzał to suportu bo miałem wątpliwości w jego działania, podokręcał wszystko i ogólnie sprawdził ,czyli przez dwa lata mam praktycznie spokój, bo wszystko obejmuje gwarancja i zawsze mogę zawieźć go do sklepu, dla mnie to podstawa bo również jeżdżę na szosie dla przyjemności jako amator w celu polepszenia kondycji. Mając 2000-2500zl kupiłbym rower za 2000 tribana 5 i resztę zainwestował bym w strój bo to tanie też nie jest. Trzeba brać pod uwagę co nam jest potrzebne i czy stać nas na remontowanie sprzętu klasy dura ace, ultegra sprzed 5 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Panowie. Trafia mi się ciekawa oferta Lemond Elite ale problem jest z rozmiarem. Rura podsiodłowa ma 54 cm. Czy uważacie, że będzie zdecydowanie za mały czy od biedy da radę. Mam 187 cm wzrostu. wg bike fit calculator powinienem mieć ok. 57. Ale trzeba przyznać, że oferta jest kusząca. Czy idzie to zrekompensować wysokością siodełka. Czy dla nie jakieś kosmicznej jazdy czyli max 50-70 km wyjazd będzie to miało duże znaczenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Rama moze byc z dosc duzym slopingiem, wtedy podsiodlowka bedzie dosc krutka. Ale dla 187cm i 54cm, sztyca bedzie niemilosiernie wysunieta. A zapewne, przy tym rozmiarze, cala rama bedzie za krotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 to taka rama http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?Year=2006&Brand=LeMond&Model=Etape&Type=bike#.UoFOA_ns_1Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Jakis tam sloping jest ale 54 podsiodlowki to zdecydowanie za malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Wg mnie poprzeczna bedzie miała 57. Znalazłem jakis folder z danymi dot geometrii. na pewno tak uważasz bo okazja jest warta małej korekty. Rozmiar tej ramy to 57 wg mnie właściciel mógł trochę złe zmierzyć. Skoro mowi ze to rozmiar 57 to z tego wynika ze rura ma 56 jeśli możesz zerknij na samym dole po lewej jest geometria rama aluminium performance A http://www.vintage-trek.com/Trek-Fisher-Klein-Lemond/2007lemond.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Z tym "zdecydowanie za mało" to trochę przesadziłem. Jak to jest 57, to górna rura wg tego katalogu ma 575mm, podsiodłowa 507mm ale mierzona od środka suportu do osi górnej rury. Czyli mierzona do końca powinna mieć 55-56cm. Dla 187cm rozmiar 57 wygląda bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 No wiem ale Sprzedający wysłał mi zdjęcie miary tylko górnej części i nie wiem odkąd zaczynał a z tego folderu nie pasuje 54 do żadnej ramy. Skoro pisze ze był to numer 57 jak kupował to tak wnioskuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Z tym "zdecydowanie za mało" to trochę przesadziłem. Jak to jest 57, to górna rura wg tego katalogu ma 575mm, podsiodłowa 507mm ale mierzona od środka suportu do osi górnej rury. Czyli mierzona do końca powinna mieć 55-56cm. Dla 187cm rozmiar 57 wygląda bardzo dobrze. Udało się dojść do konsensusu ze sprzedającym. Okazało się że ma podany wymiar crank lenght jako 175 i nie zmieniał korby od nowości, a ta długość jest tylko w modelach od wielkości 57 więc chyba się zdecyduję na ten rower. Jak na początek wystarczy a jeśli chwycę bakcyla zmienię na lepszy sprzęt. Co sądzisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Rower zarezerwowany. Dam znać jak odbiorę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam serdecznie. Rower zakupiony. Nabyłem używkę choć w zasadzie prawie nówkę Lemond Etape rocznik myślę 07 - 08 sora przód tiagra tył. Cena przystępna. Będzie ok. Dziękuję szczególnie mklos i 1415chris za pomoc. Przeskakiwaliśmy z nówki na używkę. Ceny też zmieniały się coraz częściej. Rowery używane stare i prawie nowe, nówki z dużą rozpiętością cenową. Wydaje mi się, że jednak idzie znaleźć ciekawe używki, ale trzeba uważać. Moje doświadczenie było zbyt małe, ale z pomocą Forum udało się. POZDRAWIAM Temat dla mnie do zamknięcia, ale może przyda się innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Pogratulowal. Nie bede zamykal, bo jak dostaniesz rower, to nie bedziesz mial gdzie sie pochwalic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymc Napisano 14 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Gratulacje, pochwal się zdjęciami i ceną ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 15 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam serdecznie. Rower zakupiony. Nabyłem używkę choć w zasadzie prawie nówkę Lemond Etape rocznik myślę 07 - 08 sora przód tiagra tył. Cena przystępna. Będzie ok. Dziękuję szczególnie mklos i 1415chris za pomoc. Przeskakiwaliśmy z nówki na używkę. Ceny też zmieniały się coraz częściej. Rowery używane stare i prawie nowe, nówki z dużą rozpiętością cenową. Wydaje mi się, że jednak idzie znaleźć ciekawe używki, ale trzeba uważać. Moje doświadczenie było zbyt małe, ale z pomocą Forum udało się. POZDRAWIAM Temat dla mnie do zamknięcia, ale może przyda się innym. Zaprowadż do serwisu na przegląd a potem przekaż wrażenia .Mój używany stoi w serwisie od tygodnia ,na dziś nie gotowy. Byłem przygotowany na koszt rzędu 200pln,a nie wiem czy zamknę się w 450pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Stary. Przykro mi. Mój dotarł nie wiem jak dodać zdjęcia. Sprzęt jest praktycznie nowy. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymc Napisano 15 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Myślałem, że go oglądałeś przed zakupem odważny jesteś. Wrzuć zdjęcia na jakiś serwer typu: http://imageshack.us/, http://www.speedyshare.com/ i wklej link na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Odbierałem osobiście od właściciela ale w pól drogi wiec i tak nie wypadałoby sie wycofać. Na ta chwile bez zastrzeżeń. Tylko pedały mam pod spd w butów spd brak. Na mtb ze względu na to ze czasami jeżdzę z przyczepka i dzieciakami zdecydowałem sie na koszyczki i normalne buty. Wieczorem cos wkleję zdjęcie choć słabe bo na szybko z tela jest w galerii mojego profilu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek190 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Witam! Korzystając z okazji, że temat nie jest jeszcze zamknięty a problem mam ten sam co kolega chciałbym zasięgnąć paru informacji o wyborze roweru do 2,5k dla osoby 190cm. zainteresował mnie ten oto rower który już był w tym temacie: http://allegro.pl/specialized-tarmac-pro-58cm-full-carbon-7-74kg-i3626289861.html jest coś wart? jeśli tak, to ile? a także zainteresował mnie ten felt: http://allegro.pl/felt-eighty-5-105-alu-carbon-stan-super-i3720773919.html Powiedzcie proszę, który z nich będzie lepszy do robienia +- 5kkm rocznie? Czy może macie jakieś inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoft42 Napisano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Witam. Cieszę się, że post żyje i może jeszcze komuś pomoże. Po pierwsze, powiedz ile chcesz wydać. Te rowery też przeglądałem. Moim zdaniem bardzo ważne jest obejrzeć rower. Mnie udało się kupić naprawdę praktycznie nowy rower i dopiero z czasem widzę ile rzeczy przy używanym rowerze może być zepsute. Przy małym rocznym przebiegu nie ma co spinać się na Dura ACE, bo ewentualny serwis będzie koszmarem. Starałem się też raczej szukać rower standardowy czyli jeszcze nie przerobiony. Ciekawą też ofertą jest nówka, jednak gwarancja. W razie pytań wal śmiało. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.