Skocz do zawartości

[oświetlenie] Sigma Pava - bardzo krótki czas działania

Kuba01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. 

Zakupiłem na przód Sigmę Pava + najtańsze baterie Duracell alkaliczne w jakimś sklepiku (4sztuki za 12 zeta) i po 8 km najmocniejsze światło przeszło w tryb ostrzeżenia na żółto. Po kolejnych 15 km już miałem czerwone i światło znacząco się osłabiło, a więc musiałem się przełączyć na słabszym drugim trybie.. Wg. danych producenta na 100% mocy powinna działać przez 5 h, a nie niespełna 1h jazdy w moim przypadku.  To jest winna produktu czy raczej słabych baterii? Z góry dzięki za odp. 

Napisano

Baterie kupowane w małych sklepikach to bardzo zły interes :). Pewnie gniły na półce ostatnie pięć lat i dlatego taki efekt. Pava jest całkiem dobra - ale kup do niej jakieś pojemne akumulatorki :).

Napisano

Tylko dobre aku i dobra ładowarka. Mogą być wspomniane sanyo enellop ( chyba najdroższe w tych kategoriach) lub inne tzw. Always Ready, Ready2Use, Infinium, Recyko+ czyli każde markowe o minimalnym prądzie samorozładowania.

Napisano

Kup sobie sanyo eneloop + ładowarkę, używam ich do latarek i lam błyskowych od kilku lat i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Te baterie mają napięcie 1,2 v, a z tego co pamiętam na opakowaniu pisali o 1.5 v w związku z czym nie będzie mi świeciło słabiej? 

Napisano

Te baterie mają napięcie 1,2 v, a z tego co pamiętam na opakowaniu pisali o 1.5 v w związku z czym nie będzie mi świeciło słabiej? 

Wszystkie akumulatorki maja 1,2V. Nie ma to wpływu na poziom świecenia.

I tak jak przedmówcy radzą: kup akumulatorki. Baterie nadają się do pilotów tv, do lampek, aparatów foto itp tylko aku.

Napisano

Sanyo Eneloop są super, te białe wcale nie są drogie i ładowarka Sanyo też nie jest droga (chyba, że kupujesz w Media Markt:)) Z tego co mi wiadomo to najtańsze i najnowsze wersje są w sklepie Akumulatorki/ Baltrade w Gdańsku, można tez kupić przez internet z tego sklepu http://www.akumulatorki.com.pl

Używanie zwykłych baterii do takiej lampy nie ma żadnego sensu, a tak naprawdę to zwykłe baterie nie mają nigdzie żadnego sensu skoro są te aku.

Ładowarka Sanyo i 4 baterie za 47 zł, baterie możesz ładować 1800 razy, tu wychodzi sens kupowania zwykłych baterii za 12 zł:) :

http://www.akumulatorki.com.pl/2291,ladowarka_Sanyo_Eneloop_MQN04_E_4_x_R03_AAA_Eneloop_800_mAh_UTGB

Napisano

.

Ładowarka Sanyo i 4 baterie za 47 zł, baterie możesz ładować 1800 razy, tu wychodzi sens kupowania zwykłych baterii za 12 zł :) :

http://www.akumulatorki.com.pl/2291,ladowarka_Sanyo_Eneloop_MQN04_E_4_x_R03_AAA_Eneloop_800_mAh_UTGB

Dzięki wszystkim za odp. Właśnie zamówiłem taki zestaw. Zobaczę jak się sprawuje i jak długo będzie trzymać światło (tylko najmocniejsze mnie interesuje) w Pavi. 

Napisano

Wszystkie akumulatorki maja 1,2V. Nie ma to wpływu na poziom świecenia.

I tak jak przedmówcy radzą: kup akumulatorki. Baterie nadają się do pilotów tv, do lampek, aparatów foto itp tylko aku.

Miernik w rękę kolego. 1,2V mają rozładowane.

Napisano

Dzięki wszystkim za odp. Właśnie zamówiłem taki zestaw. Zobaczę jak się sprawuje i jak długo będzie trzymać światło (tylko najmocniejsze mnie interesuje) w Pavi. 

Jeżeli zamówiłeś zestaw z podanego linku, to nie użyjesz tych akumulatorków. W zestawie znajdują się akumulatorki AAA r3, a Pava obsługuje AA R6

Napisano

Jeżeli nie sknocili zasilania, a raczej nie, to nie ma to żadnego znaczenia.

1. Białe diody wymagają około 3,5V, 4x1,2V=4,8V

2. Przy dobrym układzie to i pojedynczy akumulator wystarczy, bo elektronika podbije napięcie kosztem większego natężenia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przyszły do mnie dziś baterie Sanyo Eneloop z ładowarką tej samej firmy do Sigmy Pava. Zacząłem test baterii i po ok 2h światło przeszło w słabszy tryb. Dlaczego tak się stało skoro po włożeniu baterii do ładowarki diody miałem zapalone na zielone (czyli naładowane?)? 

Napisano

Po 2 godzinach pracy mój Mactronic Scream świeci o połowe słabiej.Aku to Eneloop R03 AAA szt w koszyku.Po każdej dłuższej jeździe wkładaj aku do ładowarki ładując je na nowo na 100%.Nic im nie będzie.Po to zresztą kupiłeś aku i ładowarkę -czyż nie?Pawa w/g mnie jest sprawna.Ewentualnie dokup sobie drugi zestaw Eneloopów i zmieniaj na trasie w razie potrzeby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...