kato39 Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 witam tak jak w temacie czy ktoś już tak robił ?
Mod Team safian Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 Ktoś pewnie robił.
Mod Team Puklus Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 Nie wiem czy po spawaniu nie trzeba by było odprężyć obręczy.
kato39 Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 właśnie na łączeniu zaczęła się powoli rozchodzić a nie będę kupował nowej pod koniec sezonu właściwie mam spawacza na tej samej ulicy co mieszkam co zajmuje się tym zawodowo. tylko chce się spytać czy obręcz nie traci swoich właściwości po spawaniu
kzielu Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 właśnie na łączeniu zaczęła się powoli rozchodzić a nie będę kupował nowej pod koniec sezonu właściwie mam spawacza na tej samej ulicy co mieszkam co zajmuje się tym zawodowo. tylko chce się spytać czy obręcz nie traci swoich właściwości po spawaniu Oczywiscie ze traci. Spawanie takich stopow bez pozniejszej obrobki nie ma wiekszego sensu.
kato39 Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 masz jakieś doświadczenie że tak powiedziałeś ? jak oglądam różne kanały telewizyjne ludzie spawają jakieś ramy i nic potem z tym nie robią
Mod Team Puklus Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 Stopy z amelinium .. tego co nie pomalujesz sa poddawane odprężaniu czyli obróbce cieplne oznaczanej literką T w wyrobach np rama 7005 T6, to tylko przykład czyli taki stop należy poddać obróbce nr 6 która ma tam swój proces. Spawanie narusza miejsce blisko spawu i możliwe ze zacznie pękać. Ja tam metalurgiem ani spawaczem nie jestem, skoro gość spawa zawodowo amelinium to powinien wiedzieć czy spawanie ma jakiś sens czy nie ma.
kato39 Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 ok jutro się spytam i powiem na forum co powiedział .aby było to też przydatne dla innych użytkowników. a co do amelinium http://www.youtube.com/watch?v=AV6AZdEZ_Qg wiem że to każdy widział ale co tam
Tofi Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Ten spawacz to ci Migiem spawa czy Tigiem? W tym drugim przypadku nie będzie żadnych problemów z obróbką termiczną. Co do zmiany struktury wokół spawu to tak, takie coś istnieje, ale robiąc tą drugą metodą, nie powstają aż takie naprężenia. Co do samej obróbki cieplnej wspomnianej wcześniej to dotyczy to elementu, w tym przypadku rury. Same spawy są prawdopodobnie odpuszczane z całością ramy w jakimś wielkim piecu, o ile w ogóle. Jeżeli nie jeździsz po Syberii to nie masz się czym martwić. Jeśli zaś chodzi o obręcze, to tutaj żadnej filozofii nie ma: jest profil -> przechodzi przez giętarkę i jest spirala -> piła przecina spiralę -> obręcz trafia na zgrzewarkę -> bzyt i obręcz zgrzana -> piaskowanie, szlifowanie i ewentualne frezowanie pod Vki. Jak jakieś wątpliwości że to tak wygląda to powinno być gdzieś w "Jak to jest zrobione?". Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
mklos1 Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Spawanie obręczy nie ma sensu z dwóch powodów. 1) Obręcz wymaga obróbki, co najmniej od wewnątrz, żeby móc założyć ogumienie. Jeżeli są V-ki, to jeszcze trzeba wyrównać powierzchnie boczne. 2) Spawacz nie pospawa obręczy od wewnątrz, może ją tylko przejechać po obwodzie. Wewnętrzne części profilu pozostaną niepołączone. Moim zdaniem spawanie - nawet jeżeli ktoś się tego podejmie - to wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo będzie trudno uzyskać na tyle trwałe połączenie, by mieć do niego zaufanie. Dywagacja na temat stopu i wyciąganie 25-tej pochodnej funkcji zmiany struktury metalu nie ma sensu, bo wystarczy popatrzeć jak wygląda profil losowo wybranej obręczy.
Tofi Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Jeżeli spawałeś kiedykolwiek, to wiesz, że taka 3-komorowa to nie problem, trwałość również, tak samo późniejsza obróbka (niekiedy, z różnch powodów musiałem wyprowadzić ręcznie powierzchnię do odpowiedniego wymiaru, np, flansze, czy otwory pod sworznie i nie było później problemu ze szczelnością czy dopasowaniem, więc się da). To co jest problemem to wyprowadzenie łuku, bo naprawdę niewielu spawaczy potrafi pospawać bez naprężeń wogóle, a w tym przypadu za mała długość, by się bawić w dzielenie na odcinki. Żeby bawić sie w kalibrację takiej obręczy to trzeba by było mieć walec dopasowany do profilu. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2013 Mod Team Napisano 30 Października 2013 A jesteś pewny ze twoja obręcz była spawana ? może tylko była łączona a w takich często sa szpary i to nie małe. Możesz pokazać jak to wygląda ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.