Skocz do zawartości

[osprzęt] Shimano XTR VS Deore XT

FreshFredsHD

Rekomendowane odpowiedzi

A skąd masz informację że jest wielka? :)

Komponenty xtr są nieproporcjonalnie droższe w stosunku do niższej grupy, xt. Różnica w cenie nie przekłada się na różnicę w działaniu. 

W każdym hobby jest "topowy sprzęt" który jest bardzo często absurdalnie droższy od "niższego" a w praktyce różnica jest niekoniecznie zauważalna.

Jedyna różnica jaką warto uwzględniać to różnica wagi - jeśli ma to dla kogoś znaczenie. 

XTR to grupa dla tych którzy mają pieniądze na jej używanie. Wg mnie "stać" oznacza że nie żal mi jej używać, mam pieniądze na naprawy i wymianę uszkodzonych części, stać mnie na to by kupić to co się zużyje.

Komponenty tej grupy pojawiają się już w niższych przedziałach cenowych rowerów. Dzis cena jest proporcjonalnie niższa w stosunku do zarobków niż wiele lat temu.

Jeśli Twoim celem jest po prostu posiadanie xtr'a to różnicę w cenie w stosunku do niższych grup możesz przeznaczyć na wydatki których sensowność bardziej zauważysz.

XTR jest precyzyjniejszy i lżejszy, ale w większości komponentów nie jest warta różnicy w cenie między nimi, a XT. Na manetkach czy hamulcach może odczujesz różnicę (ja odczuwam), ale na korbie czy kasecie - nie. Wolałbym jeździć carbonem na XT, niż aluminiakiem na XTR, bo to nie osprzęt robi rower, tylko rama. 

P.S. Zresztą i tak wziąłbym Srama, a nie Shimano.  :whistling:

Najlepiej jakbys mial XT i przesiadl sie na XTR, wtedy bys wiedzial. Przy obecnych cenach XTR przeraza. Sam przeszedlem swego czasu z przerzutki tyl XT na XTR ale to byly inne pieniadze  (uzywka za 100zl!!). Zmiana spora, a przerzutka dziala swietnie do dzis - ma kolo 20k km, wymieniane tylko kolka. W jednej serii manetek mozna wylamujac plastik ze srodka manetki zblizyc funkcjonalnosc manetki XT do XTR. Przy obecnych roznicach w cenie na moje mimo wszystko nie warto, chyba ze juz masz wsztstko na poziomie XTR poza napedem i nadal masz spore rezerwy finansowe, a jak nie to moze najpierw kola  ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...