Skocz do zawartości

[Amortyzator] Magnesium SR Suntour Duro- problem

Dodko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników. Jestem początkującym w dziedzinie rowerowej. Miałem w garażu nieużywany rower, więc postanowiłem go naprawić i pojeździć trochę. Jednak nie będzie to proste. A mianowicie, problem tkwi w amortyzatorze przednim. Miejsce na na łożysko( nie wiem jak się to fachowo nazywa, za co przepraszam) jest zniszczone, tzn. jest nie równo wyrobione i raczej do niczego się już nie nadaje. Czy jest możliwość naprawy tego defektu w serwisie, czy nic nie da się z tym już zrobić? Za odpowiedzi z góry dziękuję. Pod postem załączam zdjęcie.

post-170118-0-90093900-1382980746_thumb.jpg

Napisano

Hej,
Możesz spróbować użyć bardzo drobnego papieru ściernego bądź małego pilnika igiełkowego do metalu(kupno takich pilników polecam tak czy inaczej, używałem ich już chyba do każdej części w rowerze a kosztują 25 zł za zestaw).
Jeżeli jest to Twoim zdaniem poza Twoimi zdolnościami manualnymi/nie do naprawy/rura jest przerdzewiała to zawsze zostaje opcja wymiany sterówki. Na temat tego procesu się jednak nie wypowiadam gdyż nie mam o nim pojęcia.

PS. Dobrze by było gdybyś mógł dodać zdjęcie z większym przybliżeniu, oczy już nie te i nie widzę co tam nie gra :)

• Mod Team
Napisano

miejsce o którym wspominasz to tzw bieżnia sterów.
Trudno dostać samą bieżnię w sklepie. Raczej uderz do takiego sklepu który ma również serwis i popytaj serwisanta czy jakaś gdzieś przypadkiem się nie poniewiera.
Jeśli piszesz że bieżnia jest już uszkodzona to albo wcześniej miałeś źle założone łożyska albo stery należą już do historii. Zerknij w jakim stanie jest dolna miska sterów, bo coś mi podpowiada, że czeka Cię wymiana sterów

edit: nie widzę za dobrze szczegółów na tym zdjęciu - wydaje mi się że na rurę sterową masz nabitą bieżnię więc napisałem o bieżni.
Nie wiem jak inaczej mogłoby być nierówno wyrobione miejsce na stery(łożyska wg Ciebie).
Albo daj zdjęcie w lepszej rozdzielczości i w kilku perspektywach albo zanieś do serwisu 

Napisano

Do wszystkiego mam dostęp i umiejętności też, ale żeby ułatwić sobie robotę może by to na tokarkę wrzucić i obtoczyć, co wy na to?

Co do dolnej miski sterów, jest w stanie bardzo dobrym.

• Mod Team
Napisano

to ja już nie rozumiem z czym masz problem - z miejscem na które nabija się bieżnię sterów? Jeśli tak, to w jaki sposób można to miejsce uszkodzic?
Zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia!

• Mod Team
Napisano

Tu nie ma panie żadnego uszkodzenia, uszkodziła, .. właściwie szlak trafił bieżnie sterów, ale ją się ściąga. Gorzej ze ciężko samą bieżnie dostać bo występuje tylko ze sterami.

Napisano

Tu nie ma panie żadnego uszkodzenia, uszkodziła, .. właściwie szlak trafił bieżnie sterów, ale ją się ściąga. Gorzej ze ciężko samą bieżnie dostać bo występuje tylko ze sterami.

No to lipa.. trudno, łatwij będzie chyba kupić nowy amortyzator. ;)

Napisano

W takim razie Panowie dzięki za pomoc :) Ważne że jeszcze da się coś z tym moim amorkiem zrobić :) 

Temat do zamknięcia :)

Napisano

przejrzę jeszcze dziś garaż, bo składam jedno dziwadło na zamówienie i byc może znajdę jakąś bieżnię. Jeśli znajdę to się odezwę

Byłbym wdzięczny :)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...