Dodko Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Witam wszystkich użytkowników. Jestem początkującym w dziedzinie rowerowej. Miałem w garażu nieużywany rower, więc postanowiłem go naprawić i pojeździć trochę. Jednak nie będzie to proste. A mianowicie, problem tkwi w amortyzatorze przednim. Miejsce na na łożysko( nie wiem jak się to fachowo nazywa, za co przepraszam) jest zniszczone, tzn. jest nie równo wyrobione i raczej do niczego się już nie nadaje. Czy jest możliwość naprawy tego defektu w serwisie, czy nic nie da się z tym już zrobić? Za odpowiedzi z góry dziękuję. Pod postem załączam zdjęcie.
Juraleona Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Hej,Możesz spróbować użyć bardzo drobnego papieru ściernego bądź małego pilnika igiełkowego do metalu(kupno takich pilników polecam tak czy inaczej, używałem ich już chyba do każdej części w rowerze a kosztują 25 zł za zestaw).Jeżeli jest to Twoim zdaniem poza Twoimi zdolnościami manualnymi/nie do naprawy/rura jest przerdzewiała to zawsze zostaje opcja wymiany sterówki. Na temat tego procesu się jednak nie wypowiadam gdyż nie mam o nim pojęcia. PS. Dobrze by było gdybyś mógł dodać zdjęcie z większym przybliżeniu, oczy już nie te i nie widzę co tam nie gra
Mod Team mrmorty Napisano 28 Października 2013 Mod Team Napisano 28 Października 2013 miejsce o którym wspominasz to tzw bieżnia sterów.Trudno dostać samą bieżnię w sklepie. Raczej uderz do takiego sklepu który ma również serwis i popytaj serwisanta czy jakaś gdzieś przypadkiem się nie poniewiera.Jeśli piszesz że bieżnia jest już uszkodzona to albo wcześniej miałeś źle założone łożyska albo stery należą już do historii. Zerknij w jakim stanie jest dolna miska sterów, bo coś mi podpowiada, że czeka Cię wymiana sterów edit: nie widzę za dobrze szczegółów na tym zdjęciu - wydaje mi się że na rurę sterową masz nabitą bieżnię więc napisałem o bieżni.Nie wiem jak inaczej mogłoby być nierówno wyrobione miejsce na stery(łożyska wg Ciebie).Albo daj zdjęcie w lepszej rozdzielczości i w kilku perspektywach albo zanieś do serwisu
Dodko Napisano 28 Października 2013 Autor Napisano 28 Października 2013 Do wszystkiego mam dostęp i umiejętności też, ale żeby ułatwić sobie robotę może by to na tokarkę wrzucić i obtoczyć, co wy na to? Co do dolnej miski sterów, jest w stanie bardzo dobrym.
Mod Team Puklus Napisano 28 Października 2013 Mod Team Napisano 28 Października 2013 A możesz zrobić lepsze zdjęcie uszkodzenia ?
Mod Team mrmorty Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 to ja już nie rozumiem z czym masz problem - z miejscem na które nabija się bieżnię sterów? Jeśli tak, to w jaki sposób można to miejsce uszkodzic?Zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia!
Dodko Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 Oto dwie fotki uszkodzenia: http://imageshack.us/a/img842/6859/t542.jpg http://imageshack.us/a/img607/9606/v5y1.jpg
Mod Team Puklus Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 Tu nie ma panie żadnego uszkodzenia, uszkodziła, .. właściwie szlak trafił bieżnie sterów, ale ją się ściąga. Gorzej ze ciężko samą bieżnie dostać bo występuje tylko ze sterami.
Dodko Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 Tu nie ma panie żadnego uszkodzenia, uszkodziła, .. właściwie szlak trafił bieżnie sterów, ale ją się ściąga. Gorzej ze ciężko samą bieżnie dostać bo występuje tylko ze sterami. No to lipa.. trudno, łatwij będzie chyba kupić nowy amortyzator.
KMtown Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Po co kupować nowy amor jak można tylko bieżnie wymienić ?
Mod Team Puklus Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 Najtańsze stery jakieś15zł... wywalasz to coś .. zakładasz nowa bieżnie i po problemie
Mod Team mrmorty Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 tak jak pisałem na początku - przejdź się po serwisach, albo popytaj tu na forum. Np w dziale kupię itd
Dodko Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 W takim razie Panowie dzięki za pomoc Ważne że jeszcze da się coś z tym moim amorkiem zrobić Temat do zamknięcia
Mod Team mrmorty Napisano 30 Października 2013 Mod Team Napisano 30 Października 2013 przejrzę jeszcze dziś garaż, bo składam jedno dziwadło na zamówienie i byc może znajdę jakąś bieżnię. Jeśli znajdę to się odezwę
Dodko Napisano 30 Października 2013 Autor Napisano 30 Października 2013 przejrzę jeszcze dziś garaż, bo składam jedno dziwadło na zamówienie i byc może znajdę jakąś bieżnię. Jeśli znajdę to się odezwę Byłbym wdzięczny
Mod Team mrmorty Napisano 15 Listopada 2013 Mod Team Napisano 15 Listopada 2013 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.