Skocz do zawartości

[napęd] SRAM X-7, czy moze cos innego?

b1ogusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam w tym sezonie zmienic naped tzn. przerzutke tylna i manetki (klamki tez, bo mam aktualnie zintegrowane:/). Zanosze sie na SRAMa X-7 i tu nasowa sie pytanie, czy jak kupie, myslac przyszlosciowo, manetki na 9 przelozen to beda one dobrze wspolpracowaly z systemem 8 biegowym? Mam kasete PG-850, ktorej na razie nie zamierzam znieniac, z przodu shimano c-101, korby suntoura XC-150 chyba i lancuch jakic KMC Z-72.

Czy roznica miedzy x-7, a x-5 jest warta ceny? A moze warto rozwazyc cos starszego, np. 9.0?

Mam ok 350 zeta na te komponenty, a znalazlem ten sprzet w takich cenach:

przerzutka tyl x-7 ok 150

manetki trigger x-7 130

klamki 7.0 ok 70

Mozecie mi zaproponowac jakies alternatywy w tej kwocie?

Myślę, że będziesz zadowolony z jakości pracy X-7, dzisiaj wypróbowałem wyższą o oczko grupę (x-9) i jestem zachwycony. Kustom ma rację, manetki na 9 nie będą współpracować z 8-mio biegową kasetą, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś kupił triggery na 8 biegów.

Zamiast starych i podobno dosyć elastycznych klamek 7.0 pomyśl o Avidach FR5, są naprawdę zacne. Jeśli nie zrobiłeś jeszcze 1000km na łańcuchu KMC, zmień go na SRAMA, ten KMC jest bardzo rozciągliwy i zniszczy ci kasetę (nowy łańcuch się nie przyjmie) - wiem z doświadczenia.

Pozdrower.

Zrobilem 1300 km, ale kaseta jest w ogole niezjechana. Jest sens wymiany lancucha? Czy PC-38 mniej sie rozciaga, bo w PC-48 to mi troche szkoda inwestowac - w koncu to tylko lancuch:)

Jasne, ze moge kupic triggery na 8, ale myslac przyszlosciowo chcialem kupic na 9, ale skoro nie da rady to trudno.

Hmm, nie wiem o jakiej cenie mówisz... Katalogowo to jakieś 220 zł, na allegro od 100 do 150 zł. Mnie udało się je wyrwać ze sklepu za 100 zł, zdjęte z nowego roweru i w takiej cenie to rewelacja.

Sam w zimę zmieniłem cały namęd z Shimano na Sram i powiem że raczej nie przejdę z powrotem na ciemną stronę mocy :wink: Praca całego napędu jest niesamowita (manetki x7, p.tył x9, p.przód x-gen), szybko, precyzyjnie, bez niekontrolowanych zmian. Początkowo obawiałem się obsługi tylko kciukiem, ale po pierwszym dniu szybko się przystosowałem i w tej chwili wydaje mnie się to najwygodniejszym rozwiązaniem z możliwych.

Mi osobiście najbardziej podoba się możliwość redukcji o 5 biegów z tyłu, często przydatne w moim przypadku.

Generalnie bardzo polecam te manetki, w cenie do 150 zeta warto kupić

Ja niestety mialem olbrzymi klopot z dostaniem triggerow na 8... nigdzie nie bylo a jak bylo to drogo...suma sumarum kupilem je chyba za 180zł czy jakos tak. Najsmieszniejsze jest to ze ja ich używam jak RF..... :) bo do tej dźwigienki dalszej można sie dostać od "góry" wiec jak mam normalnie rece na kierownicy to sobie zygam tam wskazującym...nawet jest specjalnie zrobione miejsce na manetce zeby tak robic :(. fajne, bo wystarczy delikatnie podciagac do gory ;] i "pyk" ;).

Przeszłem z SH na srama tej zimy :]

Jednak powiem że cięzko mi porównywać bo przeszłem z dość niskiej grupy Shimano - Deore na gripy x.0 + x.9 tył i deore zostało z przodu . Wszystko gra poprostu bajecznie :) a tym bardziej mi się to podoba bo dostałem zestaw x.9 + x.0 za 390 zł więc jak zadarmo :) ofc nowe z gwarancją

b1ogusz - to, czy kaseta jest zjechana po współpracy z KMC okaże się jak założysz nowy łańcuch, a zapewniam, że KMC się rozciągnął niemiłosiernie i właśnie wykańcza kasetę.

Tak, jak napisał jo_jacek, to nie tylko łańcuch, to aż łańcuch. Jeśli będzie znacząco odbiegał jakością od reszty napędu, to zepsuje współpracę całości.

Po waszych radach to sie chyba zdecyduje na zmiane lancucha od reki;] Teraz tylko pytanie: PC-38, czy PC-48? Czy warto dolozych drugie tyle kasy, skoro zrobie na rowerze ok 1500 - 2000 km w tym sezonie?

Czy do zalozenia nowego lancucha bede potzrebowal jakiegos urzadzenia, bo wiem, ze w tych lancuchach sa jakeis spinki? Jezeli chodzi o zdjecie starego, to mysle, ze w serwisie zrobia mi to za darmo.

Ja mam Pc-48 i jestem z niego bardzo zadowolony.. Smiga z kaseta alivio od ok 3 000km i ma się świetnie. Tym bardziej ze smigal teraz duzo w błocie i sniegu :wink:

Kup koniecznie ze spinką niezaleznie który weźmiesz. Jak dobrze zagadasz to stary Ci zdejmą za friko a nowy to juz sobie sam bez problemu załozysz, jak ma spnke ;] Tylko pamietaj ze nowy lancuch zwykle trzeba troszeczke skrócić.. u mnie to były 2 ogniwa.. pomęcz panów w serwisie :wink:

Zrzuc z przodu na najmniejsza zebatke z tyłu tez. I teraz cała zabawa polega na tym, aby łańcuch był na tyle krotki zeby przerzutka sie nie zwinela do konca. Jak łańcuch bedzie lekko napiety i kilka mm od górnego kółeczka wózka znaczy ze jest dobrze. Mam nadzieje, że rozumiesz :wub:

x-7 jest wart swojej ceny,, x-9 (ktore uzytkuje tez) ale to juz drobna roznica(Glownie waga)

btw : mam do sprzedania Sram Trigger Attack (manetki na 8biegow)

czyli triggery pod przerzutke shimano (info na priv)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...