Skocz do zawartości

[dętki] maxxis ultralight do 2.2

Dzordaneiro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Przeczytałem, że owe dętki są dość lekkie i wytrzymałe. Tak więc stwierdziłem, że je wypróbuję. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć owej dętki do opony w rozmiarze 26x2.2. Może ktoś wie gdzie takowe zakupić? Jeśli nie to macie może propozycje podobnych dętek do takiego rozmiaru opony ?

Napisano

Ja używałem tych dętek z Race King 2.2 i żadnych kapci. Jeździłem 3 miesiące ;) Polecam, bo nie są cienkie jak prezerwatywy, a lekkie i wytrzymałe ;)

Napisano

Zdecydowanie odradzam te dętki (Maxxis) . W dwóch, które miałem były źle zwulkanizowane wentyle. Gdyby to było w jednym przypadku, pomyślał bym, że przypadek, ale dwie to już chyba coś z nimi nie jest w porządku. Później wyczytałem, że jedyny nie byłem.

Teraz mam SCHWALBE SV14 i są bardzo dobre.

• Mod Team
Napisano

Czyli to zalezy od tego czy kupię uszkodzona czy nie, czy od tego jak będę się z nią obchodził ?

Z dętką to jak z prezerwatywą- zakładasz tak,aby nie byłą skręcona, leżała równo i dmuchasz do określonego momentu.... w przypadku dętki nie musisz zdejmować po nadmuchaniu i w skrajnych sytuacjach możesz załatać.

Teraz w temacie- w przypadku lekkich dętek warto ( choć są różne szkoły) posypać wnętrze opony talkiem, sprawdzić ,czy nie ma w oponie pozostałości po różnych takich,które mogą destrukcyjnie działać na dętkę, prawidłowo osadzić wentyl w otworze ( odpowiedni wentyl do otworu w obręczy ) i napompować.

Tyle filozofii.

Zawsze są Eclipsei Foss

http://www.forumrowerowe.org/topic/125594-nieprzebijalne-detki-foss-vs-eclipse/

Napisano

Pytasz czy dętka taka będzie pasować do opony 2.2.

Zastanów się nad takimi sprawami: czy wszystkie opony 2.2 są realnie takiej samej wysokości/szerokości/objętości? Odpowiedź brzmi nie - producenci bardzo różnie traktują rozmiary. Jedna opona będzie realnie dużo węższa, druga trochę szersza, jedna wysoka, druga ma niski profil - do której pasuje ta dętka Maxxisa? W praktyce właściwie do żadnej, w tym także nie do opon Maxxisa - bo modele tego producenta mimo tego samego rozmiaru bardzo potrafią się różnić. 

Przebijalność dętek, narażenie na to zależy najbardziej od konstrukcji opony, grubości jej ścianek, ich elastyczności, łatwości z jaką się poddają przy najechaniu na przeszkodę. Możesz mieć zjazdową dętkę którą i tak przebijesz jeśli opona jest zbyt delikatna. 

Używałem szosowych dętek 1 cal w oponach 2 cale - jedyny problem był taki że częściej musiałem sprawdzać ciśnienie i pompować. 

Napisano

Z maxxisami nie jest tak do końca wszystko w porzadku, przynajemniej nie z wszystkimi;) Na allegro sprzedawane są 2 rodzaje lightow. Roznia sie długością wentyla (mowie tylko o prescie bo te mnie interesują). Mialem najpierw z krotkim wentylem i wszystko było pięknie. Potem kupiłem z dluzszym i byl dramat. Zmaltretowalem kilka bardzo szybko i wyslalem na reklamacje. Na szczęście zostala uznana i zwrocono mi całą kasę. Po tym znow kupilem z krótkim wentylem i wszystko gra także radzę uważać co się kupuje;)

Napisano

Rany, jakie debaty nad dętką. Ultralight bez problemu ogarnie oponę 2.2, a za przebijanie dętki w zdecydowane większości przypadków jest odpowiedzialna opona - jak jest szmaciana, to nawet dętka 500g nie pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...