Dzordaneiro Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Witajcie! Przeczytałem, że owe dętki są dość lekkie i wytrzymałe. Tak więc stwierdziłem, że je wypróbuję. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć owej dętki do opony w rozmiarze 26x2.2. Może ktoś wie gdzie takowe zakupić? Jeśli nie to macie może propozycje podobnych dętek do takiego rozmiaru opony ?
Jechan Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Bez problemu do opon 2.2 możesz założyć dętki 2.1: http://allegro.pl/detka-maxxis-ultralight-26-x-1-9x2-125-presta-nowa-i3611749238.html http://allegro.pl/maxxis-detka-ultralight-26x1-90-2-10-presta-cr-i3620250226.html
Dzordaneiro Napisano 28 Października 2013 Autor Napisano 28 Października 2013 I nie będą przez to bardziej narażone na przebicia? bo najbardziej na tym mi zależy, oraz na wadze
Jechan Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Ja używałem tych dętek z Race King 2.2 i żadnych kapci. Jeździłem 3 miesiące Polecam, bo nie są cienkie jak prezerwatywy, a lekkie i wytrzymałe
Dzordaneiro Napisano 28 Października 2013 Autor Napisano 28 Października 2013 Ok, dzięki, a czy jeszcze jakieś dętki możesz polecić?
tor23 Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Zdecydowanie odradzam te dętki (Maxxis) . W dwóch, które miałem były źle zwulkanizowane wentyle. Gdyby to było w jednym przypadku, pomyślał bym, że przypadek, ale dwie to już chyba coś z nimi nie jest w porządku. Później wyczytałem, że jedyny nie byłem. Teraz mam SCHWALBE SV14 i są bardzo dobre.
tomiz1 Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Ja przerobiłem 4 Ultralighty w Smart Samach 2,25. Żadnych problemów, tym bardziej z wentylami.
tor23 Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Tu też coś o problemach z nimi: http://www.forumrowerowe.org/topic/142689-detki-maxxis-ultralight-wadliwe/
Mod Team durnykot Napisano 28 Października 2013 Mod Team Napisano 28 Października 2013 Miałem chyba z 10 ultralightów i zero problemów.
Dzordaneiro Napisano 28 Października 2013 Autor Napisano 28 Października 2013 Czyli to zalezy od tego czy kupię uszkodzona czy nie, czy od tego jak będę się z nią obchodził ?
Dzordaneiro Napisano 28 Października 2013 Autor Napisano 28 Października 2013 yhym, a z tymi SCHWALBe'ami SV14 są jakieś masowe problemy ?
Mod Team durnykot Napisano 28 Października 2013 Mod Team Napisano 28 Października 2013 Czyli to zalezy od tego czy kupię uszkodzona czy nie, czy od tego jak będę się z nią obchodził ? Z dętką to jak z prezerwatywą- zakładasz tak,aby nie byłą skręcona, leżała równo i dmuchasz do określonego momentu.... w przypadku dętki nie musisz zdejmować po nadmuchaniu i w skrajnych sytuacjach możesz załatać. Teraz w temacie- w przypadku lekkich dętek warto ( choć są różne szkoły) posypać wnętrze opony talkiem, sprawdzić ,czy nie ma w oponie pozostałości po różnych takich,które mogą destrukcyjnie działać na dętkę, prawidłowo osadzić wentyl w otworze ( odpowiedni wentyl do otworu w obręczy ) i napompować. Tyle filozofii. Zawsze są Eclipsei Foss http://www.forumrowerowe.org/topic/125594-nieprzebijalne-detki-foss-vs-eclipse/
Pulse Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Schwalbe u mnie slabo sie spisywalo, nie bylem zadowolony. Maxxis spisywal sie dobrze, ostatnio uzytkuje Geaxy http://allegro.pl/detka-detki-geax-ultralight-mtb-26x1-5-2-25-presta-i3627540529.html Zawsze do opony 2.2 i jestem z nich zadowolony. Cenowo/wagowo tez korzystnie.
robertsmu Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Też użytkuję Geaxy ultralite, rozmiar 26", w kole 29x2,25. Już kilka miesięcy, zero problemów, waga 120g, polecam!
GhOsTwrc Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 dokladnie to samo u mnie detka 26" do 29er jak najbardziej sie nadaje
tobo Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Pytasz czy dętka taka będzie pasować do opony 2.2. Zastanów się nad takimi sprawami: czy wszystkie opony 2.2 są realnie takiej samej wysokości/szerokości/objętości? Odpowiedź brzmi nie - producenci bardzo różnie traktują rozmiary. Jedna opona będzie realnie dużo węższa, druga trochę szersza, jedna wysoka, druga ma niski profil - do której pasuje ta dętka Maxxisa? W praktyce właściwie do żadnej, w tym także nie do opon Maxxisa - bo modele tego producenta mimo tego samego rozmiaru bardzo potrafią się różnić. Przebijalność dętek, narażenie na to zależy najbardziej od konstrukcji opony, grubości jej ścianek, ich elastyczności, łatwości z jaką się poddają przy najechaniu na przeszkodę. Możesz mieć zjazdową dętkę którą i tak przebijesz jeśli opona jest zbyt delikatna. Używałem szosowych dętek 1 cal w oponach 2 cale - jedyny problem był taki że częściej musiałem sprawdzać ciśnienie i pompować.
piotrek87 Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Z maxxisami nie jest tak do końca wszystko w porzadku, przynajemniej nie z wszystkimi;) Na allegro sprzedawane są 2 rodzaje lightow. Roznia sie długością wentyla (mowie tylko o prescie bo te mnie interesują). Mialem najpierw z krotkim wentylem i wszystko było pięknie. Potem kupiłem z dluzszym i byl dramat. Zmaltretowalem kilka bardzo szybko i wyslalem na reklamacje. Na szczęście zostala uznana i zwrocono mi całą kasę. Po tym znow kupilem z krótkim wentylem i wszystko gra także radzę uważać co się kupuje;)
Dzordaneiro Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 yhym, czyli bezpieczniejsze są te z krótkim wentylem? a małeś jakieś inne problemy z nimi ?
Piksel Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Rany, jakie debaty nad dętką. Ultralight bez problemu ogarnie oponę 2.2, a za przebijanie dętki w zdecydowane większości przypadków jest odpowiedzialna opona - jak jest szmaciana, to nawet dętka 500g nie pomoże.
Dzordaneiro Napisano 30 Października 2013 Autor Napisano 30 Października 2013 No to myślę że temat do zamknięcie, dzięki wszystkim za odpowiedzi teraz tylko zamówić komplecik i przetestować Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.