Skocz do zawartości

[rower] Ból i opuchlizna SPD

agnieszka1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję pomocy, byc może ktoś "przerabiał" podobną dolegliwosc...

Jestem nieuleczlną maniaczką spinningu. Zawsze jeździłam na tradycyjnych zapięciach (noskach/ koszyczkach), jednak od miesiąca przerzuciłam się na bloki spd. Intensywnosc jest mała - 1-2 x w tygodniu (małe dziecko). Niestety od dwóch tygodni jazda w blokach jest koszmarem dla mojej prawej nogi. Podczas jazdy odczuwam ból, jednak jestem w stanie dojechac do konca zajęc. Jednak to co jest po zajęciach to już chyba jest poważniejszy problem... Otóż straszliwy ból przy kontakcie stopy z podłożem, kłopoty z chodzeniem, ból przy poruszaniu stopą w dowolnym kierunku i opuchlizna w miejscu zaznaczonym na zdjęciu. Nie wiem czy jakikolwiek wpływ może miec to, że chodząc stopa ta delikatnie ucieka mi do środka. Domyślam się, że podczas jazdy w blokach stopa jest sztywna, a okolice kostki już nie zachowują symetrii ruchu góra - dół, tylko delikatnie ucieka do wewnatrz. Jak w takim razie ustawic bloki? czy wgóle to cokolwiek da, czy muszę z bloków zrezygnowac?

dziękuję za wszystkie odpowiedzi

post-170112-0-20026400-1382960302_thumb.jpg

Odwiedź lekarza, zapłacisz kilkadziesiąt złotych, a ortopeda obmaca dokładnie i postawi zapewne trafną diagnozę.

czy boli Cię przy pedalowaniu, ale bez spd - tylko naciskając w dół stopami? może to kwestia butów a nie bloków?

bloki w rowerach spinningowych (pedały) najczęściej są dojechane i mają duże luzy.

Też doradziłbym ortopedę. Można ewentualnie pokombinować przedtem z ustawieniem bloków. Ja ze zwykłych platform na spd przestawiłem się od razu. Jezdziłem codziennie po 30km i w zasadzie nie było problemów. Piszę w zasadzie bo przez pierwszy tydzień cierpła mi stopa, przesunąłem nieco blok i wszystko przeszło. Może więc masz podczas pedałowania napiętą w bolącym miejscu stopę i ustawienie bloku skoryguje problem. Tym bardziej, że jak piszesz - jedną stopę stawiasz inaczej niż drugą czyli bloki wcale nie powinny być ustawione tak samo.

pozdrawiam

chyba, będę musiała pokombinowac z ustawieniem bloków... co do uczucia bólu podczas jazdy to jeśli noga jest "zaleczona" tzn jadę po tygodniu przerwy to podczas pedałowania nie odczuwam bólu. Jak jadę z dnia na dzień i kontuzja jest świeża to tylko wtedy boli... zupełnie nie wiem, jaki kierunek zmieny ustawienia bloków obrac... chyba będzie metodą prób i błędów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...