agnieszka1981 Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam, potrzebuję pomocy, byc może ktoś "przerabiał" podobną dolegliwosc... Jestem nieuleczlną maniaczką spinningu. Zawsze jeździłam na tradycyjnych zapięciach (noskach/ koszyczkach), jednak od miesiąca przerzuciłam się na bloki spd. Intensywnosc jest mała - 1-2 x w tygodniu (małe dziecko). Niestety od dwóch tygodni jazda w blokach jest koszmarem dla mojej prawej nogi. Podczas jazdy odczuwam ból, jednak jestem w stanie dojechac do konca zajęc. Jednak to co jest po zajęciach to już chyba jest poważniejszy problem... Otóż straszliwy ból przy kontakcie stopy z podłożem, kłopoty z chodzeniem, ból przy poruszaniu stopą w dowolnym kierunku i opuchlizna w miejscu zaznaczonym na zdjęciu. Nie wiem czy jakikolwiek wpływ może miec to, że chodząc stopa ta delikatnie ucieka mi do środka. Domyślam się, że podczas jazdy w blokach stopa jest sztywna, a okolice kostki już nie zachowują symetrii ruchu góra - dół, tylko delikatnie ucieka do wewnatrz. Jak w takim razie ustawic bloki? czy wgóle to cokolwiek da, czy muszę z bloków zrezygnowac? dziękuję za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Odwiedź lekarza, zapłacisz kilkadziesiąt złotych, a ortopeda obmaca dokładnie i postawi zapewne trafną diagnozę. czy boli Cię przy pedalowaniu, ale bez spd - tylko naciskając w dół stopami? może to kwestia butów a nie bloków? bloki w rowerach spinningowych (pedały) najczęściej są dojechane i mają duże luzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Też doradziłbym ortopedę. Można ewentualnie pokombinować przedtem z ustawieniem bloków. Ja ze zwykłych platform na spd przestawiłem się od razu. Jezdziłem codziennie po 30km i w zasadzie nie było problemów. Piszę w zasadzie bo przez pierwszy tydzień cierpła mi stopa, przesunąłem nieco blok i wszystko przeszło. Może więc masz podczas pedałowania napiętą w bolącym miejscu stopę i ustawienie bloku skoryguje problem. Tym bardziej, że jak piszesz - jedną stopę stawiasz inaczej niż drugą czyli bloki wcale nie powinny być ustawione tak samo. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnieszka1981 Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 chyba, będę musiała pokombinowac z ustawieniem bloków... co do uczucia bólu podczas jazdy to jeśli noga jest "zaleczona" tzn jadę po tygodniu przerwy to podczas pedałowania nie odczuwam bólu. Jak jadę z dnia na dzień i kontuzja jest świeża to tylko wtedy boli... zupełnie nie wiem, jaki kierunek zmieny ustawienia bloków obrac... chyba będzie metodą prób i błędów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.