mansua Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Witam. Czy ktoś mógł by mi udzielić porady jak dobrze wykonać taki zabieg, nei niszcząc widelca ? Konkretnie chodzi o widelec DT SWISS XRR445 i steru "kulkowe FSA" 1 1/8" bez taperowania. W sieci niestety nic konkretnego poza rozcinaniem bierzni w maszynowych sterach nie znalazłem. Ogolnie jest się czego bać i czy ryzyko uszkodzenia widelca jest wysokie, czy poprostu posmarować sterównę "dla poślizgu" i normalnie nabić bieżnie jak w zwykłym widelcu ? Pzdr.
tobo Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Ja nabijałem na "karbona" bieżnię tak jak na widelec alu. Zdecydowanie więcej wyczucia trzeba mieć przy zdejmowaniu bieżni z takowego sztućca. Do karboniaka zdecydowanie polecam stery maszynowe - jeśli nie dopilnujesz serwisowanie kulkowych to jest spora szasa że bieżnia nabita na widelec padnie. Może się ona też zdeformować od normalnego użytkowania i wtedy trzeba wymienić. Przy sterach z maszynami wymieniasz łożysko a sam "konus" może zostać na widelcu do końca świata i o jeden dzień dłużej.
mansua Napisano 27 Października 2013 Autor Napisano 27 Października 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli najlepiej kupić nowe stery do tego widelca. Jakie polecacie, nie drogie, jak dobrac stery do konkretnej ramy (Merida carbon FLX), jest w tym jakaś filozofia , czy to "standardowy rozmiar" 1,1/8" ahead i pasuja kazde takie ?. pzdr.
tobo Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Jeśli stery są zewnętrzne to pasują każde.
mansua Napisano 27 Października 2013 Autor Napisano 27 Października 2013 Dzieki wielkie za pomoc. pzdrawiam.
vitesse Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 wazna jest srednica wczoraj się o tym przekonałem, również zakladajac widelc z karbonowa sterowka, mam na stanie srednice lozysk 44mm i 41 mm, szukaj takich by miały dolna bieznie rozcieta, nabijac bym się bal, a bardziej demontażu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.