Skocz do zawartości

[serwis] instalacja dolnej bieżni na karbonowej sterówce.

mansua

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czy ktoś mógł by mi udzielić porady jak dobrze wykonać taki zabieg, nei niszcząc widelca ? Konkretnie chodzi o widelec DT SWISS XRR445 i steru "kulkowe FSA" 1 1/8" bez taperowania.  W sieci niestety nic konkretnego poza rozcinaniem bierzni w maszynowych sterach nie znalazłem.

Ogolnie jest się czego bać i czy ryzyko uszkodzenia widelca jest wysokie, czy poprostu posmarować sterównę "dla poślizgu" i normalnie nabić bieżnie jak w zwykłym widelcu ? 

Pzdr. 

Napisano

Ja nabijałem na "karbona" bieżnię tak jak na widelec alu. Zdecydowanie więcej wyczucia trzeba mieć przy zdejmowaniu bieżni z takowego sztućca. 

Do karboniaka zdecydowanie polecam stery maszynowe - jeśli nie dopilnujesz serwisowanie kulkowych to jest spora szasa że bieżnia nabita na widelec padnie. Może się ona też zdeformować od normalnego użytkowania i wtedy trzeba wymienić. Przy sterach z maszynami wymieniasz łożysko a sam "konus" może zostać na widelcu do końca świata i o jeden dzień dłużej.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli najlepiej kupić nowe stery do tego widelca.  Jakie polecacie, nie drogie, jak dobrac stery do konkretnej ramy (Merida carbon FLX), jest w tym jakaś filozofia , czy to "standardowy rozmiar" 1,1/8" ahead i pasuja kazde takie ?. 

pzdr.

Napisano

wazna jest srednica wczoraj się o tym przekonałem, również zakladajac widelc z karbonowa sterowka, mam na stanie srednice lozysk 44mm i 41 mm, szukaj takich by miały dolna bieznie rozcieta, nabijac bym się bal, a bardziej demontażu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...