Skocz do zawartości

[malowanie]Dlaczego zżółkło?

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Kross Hexagon X5 2012 (ten taki biało-czerwony, w garażu fotka), mam go od lutego tego roku, dość intensywnie jeździ.

Ostatnio znajomy podczas jazdy zauważył, że górna rura ramy podchodzi pod żółć... Wszystko zwaliłem na nieodpowiednie światło otoczenia i tyle. Jednak kilka dni później sprawdziłem to pod różnym światłem i potwierdziło się - zżółkła mi górna rurka (nie duży, ale jest widoczny kontrast pomiędzy dolną, a górną).

1. Malowanie 100% fabryczne.
  2. Rower od samego początku był trzymany w pokoju, jednak po przeprowadzce (sierpień) parkuję go w garażu - kontakt ze słońcem tylko podczas jazdy.
  3. Rower od samego początku miał problemy z łuszczeniem się wierzchniej warstwy lakieru tzn. warstwy bezbarwnej, ale nie sądzę, żeby to była przyczyna - w tych miejscach owa warstwa jeszcze się nie złuszczyła do końca.

Co to za cholera się uczepiła mojej ramy? Kwalifikuje się to pod gwarancję? Czy to może być reakcja lakieru na środki czystości, którymi rower myję (od niedawna do wody z płynem do naczyń czasem używam mleczka czyszczącego, bo lepiej usuwa smar)?

Żałuję, że nie skupiłem na tym uwagi wcześniej, bo wiedziałbym, czy to się wydarzyło nagle, czy też w dłuższej perspektywie czasu.

Nieraz światło pada tak, że rama wydaję się być biała, a nie raz tak, że jednak widać różnice pomiędzy rurką górną, a dolną rurą, czy też główką ramy.

Wkutwiłem się  :verymad:  Białego roweru już nie polecę nawet wrogowi.

Jesli czyscisz wodą z płynem do naczyń to na pewno nie reakcja na te chemikalia, bo są zbyt łagodne. prędzej na mleczko, ale i tak stawiałbym że to kiepska jakość lakieru (skoro się łuszczył). Próbowałbym to oddać na gwarancję, kiepska jakość powłoki lakierniczej to raczej wada fabryczna. Nie wiem czy przyjmą ale spróbować można. No chyba że zostawiłeś go kiedyś na dłuższy czas na ostrym słońcu, mógł się przegrzać i dlatego żółknie, co i tak jest po części wina kiepskiego lakieru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...