Skocz do zawartości

[wyprawa] Nad Bałtyckie morze ze Śląska- pomoc przy plonowaniu

szubik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Jak zdążycie zauważyć jestem kompletnie zielony na tym forum i za ewentualne błędy od razu przepraszam. 

Do rzeczy!

Otóż w wakacje 2014 chce z moim przyjacielem spełnić swoje marzenie- wyjazdu nad morze rowerem. Jesteśmy obydwoje ze Śląska, więc wiemy ile czeka nas pracy i ile pieniędzy trzeba w to włożyć. 

Planujemy skończyć swoją wyprawę w Gdyni. Mamy już miasta przez, które chcemy przejechać, lecz mamy delikatny problem np. z noclegami, nie wiemy co, gdzie i jak. Czy wybrać hotel? Pole namiotowe, czy bez oporu gdzie się da (zaznaczam, że jesteśmy przyzwyczajeni do spania pod gołym niebem, gdyż chodzimy po górach często bez sprzętu). Więc jeśli ktoś jechał przez te miasta to prosiłbym o jakąś pomoc: gdzie najlepiej się zatrzymać, te miasta to: 
-Częstochowa
-Warszawa
-Kętrzyn

-Elbląg

-Gdańsk 

-Gdynia 

Wiem, że to tylko największe miasta, lecz w nich chcemy się zatrzymać na jakiś czas- pozwiedzać, odpocząć chwilkę, a w trasie to oczywiście spanie pod namiotem. 

Jest to właśnie nasz największy problem i prosiłbym o jakąkolwiek pomoc :) 

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie wskazówki! 

Cześć! W ubiegłym roku jechałem z Wodzisławia do Łeby. Niestety inną trasą bo przez Kluczbork, Kalisz, Gniezno, Nakło i Chojnice, więc bezpośrednio Wam nie pomogę, ale chociaż mała refleksja. Miałem 3 noclegi: raz pod namiotem w ogródku gospodarza, raz w motelu i raz wiejskim hoteliku prowadzonym przez sołtysa. Generalnie żadnych pól kempingowych na odcinku do Kaszub nie spotkałem i byłby z tym kłopot. W grę wchodziły zatem ogródki lub właśnie coś droższego. A że noce były burzowe więc tak się to skończyło. Powodzenia!

• 2 miesiące temu...

Jak rozumiem głównym celem wyprawy oprócz samego dojechania ze Śląska do Trójmiasta jest zwiedzenie tych większych miast?

Jeśli nie to, biorąc pod uwagę, że jazda przez centrum kraju do najprzyjemniejszych nie należy można zastanowić się np. na przejazdem wzdłuż naszego wybrzeża, a tam dojechać pociągiem. Znając naszą infrastrukturę to pewnie nierzadko będziecie jechać poboczem w towarzystwie wszechobecnych samochodów chyba że uda Wam się znaleźć jakieś przyzwoite drogi boczne. Jechałem kiedyś z Kłajpedy do Rygi "na szago" zamiast brzegiem morza i muszę przyznać że nie był to mój ulubiony etap (nie mogłem się doczekać aż dociągniemy do morza). W Rydze zaplanowaliśmy sobie dzień wolny od rowerowania, tylko małe zwiedzanie ....i co ... zrobiliśmy tego dnia 70km choć zwiedziliśmy nie tylko samą Rygę ale też okolicę. Takich kilometrów często nie wlicza się do ogólnej kilometrówki i potem zamiast planowanego 1000 wychodzi 1200km ;)

Jeśli zamierzacie zwiedzać duże miasta to z doświadczenia wiem, że bywa to czasochłonne a nie każdy pamięta aby wziąć to pod uwagę - rowerem zwiedzałem m.in. Sztokholm, Helsinki, Kopenhagę, Rygę czy Tallin i już samo wjechanie do miasta zajmuje trochę czasu - dojazd od tablicy do centrum miasta bywa dość długi. Zwiedzanie potrafi być czasochłonne i mimo wszystko dość męczące. Nie piszę o tym po to aby Was zniechęcić do zwiedzania ale raczej po to byście nie zapomnieli tego uwzględnić w swoim planie wycieczki.

Co do noclegów, o pola namiotowe w centrum kraju będzie raczej trudno i pewnie łatwiej będzie znaleźć coś na dziko no chyba że przydrożne motele ale tu znowu kłania się jazda raczej po głównych drogach lub w ich okolicy. W dużych miastach o kempingi też będzie trudno - w Gdyni nie kojarzę, na pewno dwa kempingi są w Sopocie bardzo blisko plaży i to może być dla Was dobra baza wypadowa do zwiedzania Trójmiasta ale nie wiem jak ceny. W Gdyni na dziko do głowy przychodzi mi polanka redłowska wprawdzie latem jest to miejsce dość często uczęszczane przez spacerowiczów to wieczorem chyba da się gdzieś schować na skraju lasu i jest tam fajne miejsce na ognisko...

W Elblągu jest pole kempingowe, przy wylocie na Gdańsk, w mieście jest też dość tani motel przy MOSiR w którym przyszło mi kiedyś nocować, cena za pokój 2 osobowy to jakieś 120 zł ale było to chyba ze 2 lata temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...